Uluslararası Para Fonu (IMF) başkanı Christine Lagarde, lider kripto para bitcoin ve kripto para madenciliği hakkında açıklamalarda bulundu.
İsviçre’nin Davos kasabasında gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forum’unda konuşan Lagarde, bitcoin madenciliğinin “fazla enerji tüketen” bir sektör olduğunu ve IMF’nin bu faktörü kaygı verici bulduğunu ifade etti.
Christine Lagarde bu konuyla ilgili olarak şu açıklamaları kaydetti:
Bloomberg’e göre bitcoin madenciliği sektörünün ortalama enerji tüketimi, 2017 yılında üçe katladı ve Aralık ayında 43 GWh değerindeki günlük kullanım oranına ulaştı.
Bu gerçekleri göz önünde bulunduran birçok araştırmacı ve çevreci, kripto para sektörünün enerji kullanımıyla ilgili uyarılarda bulunuyor. Başkan Lagarde dünyanın zaten iklim değişikliğiyle bir savaş içerisinde olduğunu da belirterek bu durumun “büyük bir kaygı” haline geldiğini belirtti.
Lagarde tarafından bu konuya ilişkin yapılan açıklama şu şekilde:
“İklim değişikliğiyle karşı karşıya olduğumuz bu günlerde, Çin’in bazı bölgelerinde aslında bitcoin madenciliği yapmak için ne kadar kömürün kullanıldığını göz önünde bulundurursak, bu durumu büyük bir kaygı olarak ifade edebiliriz.”
Ancak bu yönde yapılan açıklamalara rağmen diğer araştırmacılar, sektörün enerji tüketiminin abartıldığını ifade ettiler. İsviçre merkezli bir finansal hizmet şirketi olan Credit Suisse geçtiğimiz günlerde; madencilerin elektrik tüketimlerinin artmasına rağmen uygulama kârlı bir şekilde kaldıkça, bu durumun sonuçlarının korkulandan oldukça uzakta olacağını rapor eden bir bildiri yayınladı.
Öte yandan IMF başkanı Christine Lagarde, Bitcoin’in altında yatan blockchain teknolojisi hakkında da açıklamalarda bulundu. Çok sayıda merkez bankasının; teknoloji tarafından sunulan olanakları sistemlerine entegre etme arayışında olduklarını ifadelerine ekleyen Lagarde, teknolojinin gelecekte oldukça etkili olabileceğine dikkatleri çekti.
Lagarde bu konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı:
“Kripto paralar hakkında heyecan verici olan şey, onların altında yatan teknolojidir. Bu dağıtımlı defter teknolojisi; kimlik, güvenirlik, işlemlerin yetkilendirilmesi gibi evreleri herhangi bir aracı olmadan garanti altına alıyor. Bence bitcoin’in mucitlerinin asıl hayali de buydu.”
Kaynak: CCN