En verimli yılını 2017’de geçiren kripto para sektöründe ICO’lar büyük bir patlama yaşadı. ICO katılımcı sayısı birkaç yüz bin ile açıklanırken, bu ICO’ların topladığı yatırım miktarı yıl sonu itibariyle yaklaşık 4 milyar dolara ulaştı.
ICO’lar bir önceki yıla göre 40 kat değerlendi. 2016’da toplam yatırım miktarı yalnızca 96.3 milyon dolardı. ICObench’e göre 2018 yılı içerisinde şimdiden 180’den fazla ICO piyasaya çıkmaya hazırlanıyor. Öte yandan sayıları 1624’ü bulan geleneksel IPO’lar, 188 milyar dolar civarında yatırım topladı. Bu büyük farka rağmen (188 vs. 4 milyar dolar) insanların dilinde neden ICO’lar var?
ICO’ların başarısını, yeterli fona sahip kripto madencilerinin bu alana para akıtmasıyla açıklamak doğru ama yetersiz olur. Bunun dışında iki ana başlıkta ICO’ları inceleyelim.
ICO ve kripto paralar geleneksel fonlama yöntemlerinin bir nevi eksik yönlerini gideriyor. Yeterli fona sahip olmayan ülkelerde yaşayan parlak fikirli girişimcilere kaynak sağlıyor ve tüm süreç adil ve eşit bir şekilde işliyor. Geleneksel yatırım araçlarında aracılar aslan payını alırken, ICO’larda bu durum tam tersi; parola aracısızlık ve merkezsizlik.
Olumsuz
Yatırımcıları kandırmaya yönelik scam ve dolandırıcı amaçlı birçok ICO bulunuyor. Hiç şüphe yok ki bu kötü amaçlı kişiler, piyasaya yeni katılan yatırımcıların bir şekilde aklına giriyor. Yeni yatırımcıların sıcak parası da ICO’lara yapılan yatırımları doğal olarak artırıyor.
2018
ICO’ların 2018’de tüm hızıyla yola devam edeceğini ve kapsamının daha da genişleyeceğini söyleyebiliriz. Blockchain altyapılı geliştirmeler, ödemeler ve spekülatif işlemciliğin yanı sıra noterlik hizmeti, emlakçılık yatırımı, sadakat programı, tedarik zinciri yönetimi, entelektüel mülkiyet hakları yönetimi gibi pek çok alanda yeni projelerin geliştirilmesine kesin gözüyle bakılıyor.
Kaynak: Cointelegraph