Ethereum şu anda saniyede 15 işlem yapabiliyor, ancak bu sayının 100.000 olarak değişmesi bekleniyor. Ethereum’un kurucusu Vitalik Buterin, Abra CEO’su Bill Barhydt ile yaptığı röportajda, ekibinin şu anda üzerinde çalıştığı ve ölçeklenebilirlik üzerine yoğunlaştığı konular hakkında birçok detayı paylaştı.
Buterin, “Ethereum Blockchain’i şu anda saniyede 15 işlem yapabiliyor. Gerçekte 100.000’e ihtiyacımız var.” dedi.
Vitalik Buterin, hedefe bir gecede ulaşılamayacağının farkında:
Ölçeklenebilirlik için üzerinde çalıştığımız iki ana strateji türü vardır. Biri birinci katman ölçeklendirme, diğeri ikinci katman ölçeklendirme. Birinci katman ölçeklendirme temel olarak daha büyük bir işlem kümesini işlemek için Blockchain protokolünün kendisinin geliştirilmesi anlamına geliyor. Ve şu anda Blockchain’in ana darboğazı temelde her kullanıcının tüm Blockchain’i indirmek zorunda kalması. Bu temelde Blockchain’in bir adamın bilgisayarının depolayabileceğinden daha fazla işlem yapamayacağı anlamına geliyor.
İşlem hızını önemli ölçüde artıracak araçlardan biri Ethereum’un bir süredir üzerinde çalıştığı “sharding” çözümü.
Sharding çözümüyle ilgili olarak Buterin şunları söyledi:
Bizim çözümümüz “sharding” olarak adlandırılıyor ve temel olarak farklı işlemleri rasgele seçilen farklı bilgisayar gruplarına ayırmanız anlamına geliyor. Ve bu temel olarak Blockchain’in tek bir bilgisayarın tutabileceğinden çok daha fazla veriyi işleyebileceği anlamına geliyor. Ve bu ölçeklenebilirliği belki de 1000 kata kadar artırabilir, ancak daha sonra potansiyel olarak daha da fazlası var.
Tüm bunlara ek olarak Ethereum geliştiricileri, aynı anda ölçeklenebilirlikle başa çıkmak için başka çözümler bulmaya çalışıyorlar. Buterin bu konuda şunları söyledi:
Üzerinde çalıştığımız diğer ölçeklendirme türü, ikinci katman ölçeklendirmedi. Temel olarak, uygulamaların tasarlanması, gerçekleşen her şeyin gerçekte olmayacağı şekilde tasarlanması anlamına gelir. Temel olarak, herhangi bir kullanıcı bir şey yaptığında her defasında Blockchain’e gitmek yerine, işlemlerinizin çoğunu kriptografik olarak imzalanmış mesajları kullanarak zincir dışı gerçekleştirirsiniz. Ve sadece bir çeşit anlaşmazlık olduğunda zincire veri koymanız yeterlidir.
Bu yüzden üzerinde çalıştığımız iki ana sistem sınıfı var. Bunlardan birine devlet kanalları deniliyor. Ve bunun üzerinde çalışan bir sürü ekip var. Toronto’da L4 adında bir takım var ve gerçekten iyi iş çıkardılar. Diğer bir proje ise Plazma. Ve bunun üzerinde yapılan çok iş var. OmiseGo, plazma üzerine inşa edilen bu merkeziyetsiz bir borsadır. TheMatter var. Bu projelerden daha fazla var. Ve sonra, ölçeklenebilirliği arttırmak ve miktarını azaltmak için gerçekten harika özelliklere sahip olan Plazma’nın en son versiyonu olan makul bir şekilde tamamlanmış bir Plazma primer spesifikasyonunun uygulanması üzerinde çalışan araştırmacılarımızdan Karl Floersch var. saklamanız gereken verileri.
Vitalik ayrıca diğer iki önemli zorluğun altını çizdi: gizlilik ve güvenliğin kullanılabilirliği.
Önemsediğim diğer büyük zorluk güvenliğin kullanılabilirliği. Bu nedenle, insanların yalnızca her şeyini kaybetmeye açık olmayan ve özel anahtarlarını kaybettikleri veya özel anahtarlarının çalınması nedeniyle korunmasız hale gelen özel anahtarlarını saklamaları için kullanımı kolay yöntemler ortaya çıkıyor. Ve bunun için ortaya çıkan bazı ilginç çözümler var. Ancak, tüm bu farklı yolların bir yere ulaşması hala birkaç yıl var.
The post Vitalik Buterin: Ethereum’un Saniyede 100.000 İşlem Yapması Gerekiyor appeared first on Coinkolik.
Vitalik Buterin: Ethereum’un Saniyede 100.000 İşlem Yapması Gerekiyor - Yorumlar
Yapılan Yorumlar
BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler
Bitcoin yön belirleme açısından kritik bir seviyede 03 Aralık 2021
On milyonlarca dolarlık Bitcoin sattı… 03 Aralık 2021
Ethereum için kritik direnç noktası 140 dolar seviyesinde 03 Aralık 2021
Tezos, 2019’da on milyonlarca dolarlık Bitcoin sattı 03 Aralık 2021
ÖNE ÇIKAN KATEGORİLER
FACEBOOK'TA BİZ
Kripto Para
Kripto Para | Bitcoin ve Altcoin Dijital Para Portalı (Blockchain) - Tüm Hakları Saklıdır