KB: Öncelikle röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için özel olarak teşekkür etmek istiyoruz. Türk kripto para topluluğunu çeşitli konularda bilgilendirmek bizim de temel hedeflerimiz arasında yer almakta.
KB: İlk olarak kişisel bir soru ile başlamak istiyorum. Kripto dünyasına tam olarak nasıl, neden ve ne zaman giriş yaptınız?
CW: Tanışmam çok eksilere uzanıyor , yıl olarak hatırlayamıyorum bile. fiyatına bakmamıştım açıkçası, derdim anlamaktı, teknolojiyi hep yakından takip ettiğim için coinmarketcap’e girip bakardım yılda bir sefer. Bitcoin %95 dominance, 2. sırada litecoin‘i görünce kapatır geçerdim. Çünkü beklentim teknolojik ilerleme idi, bunu göremeyince hiç içine girmedim işin, ta ki 2016 sonunda Ethereum diye bir şey olduğunu okuyana kadar. Ondan sonra küçük miktarda yüzeysel. 2017 başından beri ise birikimlerimin 3’te 1’i ile ciddi ve derin girdim.
KB: Bugüne kadar yaptığınız kripto para tabanlı al sat işlemleri veya olduysa yatırımların genelini ele aldığınızda, sektöre girdiğiniz için herhangi bir pişmanlığınız var mı? İlk tanıştığınız güne geri dönseniz yine şüphesiz sektöre aynı şevk ile girer miydiniz?
CW: Tek pişmanlığım herkes gibi geç girmektir herhalde. Sunu da söyleyeyim. buyuk giriş yaptığımın ilk haftası portföyüm yarıya indi, ama en ufak bir kaygı duymadım. zararı telafi bir tarafa, onlarca x yapabileceğimi biliyordum. Öyle de oldu. Kesinlikle ayni şevkle girerdim.
KB: Geçtiğimiz günlerde bir çok kripto para borsasının hacklenmesinin yanı sıra, çoğunluğunu Türk kullanıcılarının oluşturduğu 1Broker platformuna da yetkililer tarafından el konuldu. Takip ettiğimiz kadarıyla siz de platformda al sat yapan veya fon tutan kişilerden birisiydiniz. Söz konusu olay veya başka bir muhtelif olay borsalara bakış açınızı değiştirdi mi ?
CW: Hayır, bakışımı değiştirmedi. Devletlerin taş koymaya çalışması beklenen bir şeydi. 1Broker borsasını derin araştırmalardan sonra tercih etmiştim. reddit vb. platformlarda bu borsayla ilgili sadece iyi şeyler gördüm. En güvenilir olanın broker olduğuna emin olduktan sonra girdim ve tavsiye ettim. 1broker da bizi mahcup etmedi. FBI’a rağmen herkesin koinlerini geri gönderdi, siteleri kapatıldı yeni domain adresi ile açıp çekme işlemlerine devam ediyorlar. Ben bu kadarını da beklemezdim. Başka hangi borsa bunu yapar bilmiyorum, piyasadaki aktörleri biraz tanıyorsam eğer %90’ı FBI müdahalesini bahane edip , artık borsa olarak da çalışmaya devam edemeyeceğine göre o Bitcoin’leri cebe indirir de giderdi. Malum, önemli bir kısmını Amerika’daki avukatlara , lobilere vb yedirmesi de gerekecek çünkü.
Benim merkezi borsalara bakış açım her zaman için olumsuzdu. Bir kere en başından blockchain dünyası fikrine aykırı. Hep söylemişimdir, alim satımlarımı genelde merkezsiz borsalarda tutarım ve ledger’de muhafaza ederim. 1broker olayından sonra borsalara olan güvenim bir miktar arttı. Demek ki beş parmağın beşi de bir değil. Bunu daha önce Bitgrail ve Novacoin de koinlerine çökülen biri olarak söylüyorum.
KB: Geçtiğimiz günlerde tweet atarak dikkat çektiğiniz bir konuya değinmek istiyorum. Sizin görüşünüze göre, Binance ve Bitmex gibi borsalar kapanma konusunda herhangi bir risk taşıyor mu? Bunlara güvenmek ne kadar mantıklı bir hareket olur?
CW: Merkezi borsaların hiçbiri güvende değil. Ancak Binance gibi yüksek geliri olan borsalar exit scam yapmazlar. Sadece hacklenme veya devlet müdahalesi riski var. Ama bu riskler hiç de az değil. Hele de 1broker’a yapılan müdahaleden sonra, kaldı ki onların CEO’su 1broker kadar dürüst çıkmayabilir. Müdahaleyi bahane edip koinlere el koyabilir ve bunu sadece daha çok para için değil, mağdur olanların devletlere baskı yapmasını sağlamak için yapabilir. Ben bu sebeple Binance’ı sadece satmak için kullanıyorum diyebilirim. IDEX , forkdelta gibi merkezsiz borsalarda potansiyeli olan koinleri alıp. Binance’a girip de peak yaptığı zaman satmak seklinde.
KB: 1Broker olayından sonra bir çok isim borsalardan donanım cüzdanlarına geçiş çağrısında bulundu. Sizin de buna benzer bir tutumunuz mevcut mu? Aktif olarak kullandığınız bir cüzdan var mı?
CW: Ben en başından beri donanım cüzdanı/ ledger kullaniyorum ve tavsiye ediyorum. Borsa trade için kullanılır, uzun vadeli tutmak için değil. Buna ayıkmak için ille de bir borsanın hacklenmesini veya erişiminin engellenmesini beklememek lazım.
KB: Yönümüzü biraz kripto paralara çevirmenin vakti geldi. Son günlerin çokça konuşulan bir ‘yıldızı’, Holo diye bir token var. Bir çok kişi projenin çok sağlam olduğunu düşünürken, bazıları da eninde sonunda Holo’nun da fos çıkacağını düşünüyor. Topluluk için Holo hakkında söylemek istediğiniz bir şeyler var mı? Sizce proje nelere gebe?
CW: Holo ile ilgili söylenecek çok şey var aslında, kısa tutmak zorunda kalacağım. Benim daha piyasaya ilk girdiğim günden beri, bu teknolojiden birtakım beklentilerim vardi, dünyayı değiştirebilecek birtakım beklentiler. Bunlardan en önemlisi de merkezsiz internet. Bu konsepte sahip projeleri hep markaja alırım. bitcoin forklamak gibi kolay bir şey değil tabii ki. Bu yüzden az sayıda babayiğit bu işe soyundu. Ve substratum gibilerinin de bu işin altından kalkacak bir kapasitesi ve konsepti olmadığı daha en başından belliydi. HOLO’da durum biraz farklı. Hem kullandıkları konsept hem teknoloji hem de ekip bu işi yapabilme konusunda şimdiye kadar gördüğüm en umut verici olanı. Bu isin hiç de kolay olmadığını en başından beri söylüyorum. Deadline’lar (son teslim tarihleri) sarkar, gecikir , her şey olur. Ama ben bu gemide olmamak hatasını göze alamazdım.
KB: XRP inanılmaz bir yükseliş yakalayıp Ethereum’u iki hatta üç kere yerinden ettikten sonra tekrardan kırmızı ve tonlarına büründü. xRapid vb. gelişmeler XRP’ye geçici bir ivme mi kazandırdı yoksa gelecekte Ethereum’un tahtının kalıcı olarak elinden alındığını görebilir miyiz?
CW: Kısa vadeli piyasa fiyatlanmalari beni çok enterese etmiyor açıkçası. XRP ve ETH birbirinin de rakibi olmadığı için kıyaslamak biraz abes olur bence.
KB: Stabil koinler. Piyasaya son aylarda Gemini gibi sağlam isimler tarafından önemli projeler sürüldü. Ancak söz konusu projelerin en büyük artı veya yerine göre eksiklerinden birisi, tamamen denetlenen ve düzenlenen projeler olması. Özellikle Paxos stabil koin projesinin kodlarının içerisinde direkt olarak yetkililere giriş izni verildiği bile gündeme geldi. Bu tip projeler kripto para ‘anarşizmine’ uygun mu, yoksa gelenekselleşmeye doğru mu yol almaktayız?
CW: Anarşizme uygun olmadığı kesin ama kurumsallaşmaya uygun. Şu anda piyasaya kurumsal yatırımcı gelecek, koinler uçacak, anarşizmden banane, teknolojiden banane ben bu piyasada sadece para kazanmak için varım diyen milyonlarca insan , kurumsal yatırımcı girince ne buyuk hata yaptığını anlayacaktır bence. Onlar seni beni zengin etmek için gelmiyor. Piyasayı bizim fare olduğumuz bir kedi fare oyununa çevirecekler. Ama yapılacak bir şey de yok bu konuda. Biz doğru pozisyon alalım yeter.
KB: Sizce yeni çıkan projelerden Tether’i piyasa hacmi konusunda geçebilecek olan bir veliaht var mı?
CW: soruyu tersten soralım. Geçemeyecek olan bir veliaht var mi? Yani, söylemek istediğim su ki yeni çıkanların hemen hepsi Tether’den daha iyi, zamanla Tether’i ezip geçebilirler.( Tether’in bankasının batması gibi olası olayları bile hesaba katmıyorum)
İlgili haber:
Tether ve Bitfinex, Birincil Rezerv Bankaları Noble Bank ile Çalışmayı Bıraktı!
KB: Geçtiğimiz günlerde ”Boğayı ehlileştiren” bir fotoğrafınızı paylaştınız. Bitcoin ve kripto para dünyası için boğa artık geliyor diyebilir miyiz? Görebildiğiniz sinyaller var mı?
CW: :)) lol . Bu kadar da yakından takip edildiğimi bilmiyordum :))
Boğa tabii ki gelecek, illa ki gelir ama nasıl gelir. Eskiden çok az koin vardı ve bunların çok azı kaliteli idi. Azıcık bir para girişi koinleri uçurmaya yetiyordu. Şimdi ise durum farklı. Binlerce koin var ve içlerinde kaliteli olan yüzlercesi var. Olası bir boğada eth ve btc’nin değerlenmesiyle doğru orantılı bir değerlenme illaki olacak alt koinlerde ancak, çok ekstrem 100x’ler çok zor bu haliyle.
Yine olur 100x’ler ama bu sefer öyle birileri shilledi diye olmaz. Yıllardır kendini geliştiren projeler var. Bunlardan birkaçı gerçek anlamda kullanılmaya baslar, kripto alemi dışındakilere de ulaşır ve koin için spekülatif değil de organik bir talep oluşturmaya baslarsa, bu projeler başta olmak üzere , bunların muadilleri de alır yürür. Ama elinde ‘shitcoin‘ tutanlar da bekler durur boğa benim koin’e de gelsin diye. Bu tamamen benim kafamdaki senaryo. Keşke bütün koinler 100+ x yapsa tabi. Shitcoin tutan 1000x yapsin. Kıskanmam. Allah daha çok versin.
Röportaj Serisi: Crypto Wisdom ile HOLO, 1Broker, Borsalar ve Boğanın Geliş Zamanı Hakkında Konuştuk! isimli makale Ali Emre KONAKÇI tarafından hazırlanmış ve koinbulteni.comda yayınlanmıştır.
Röportaj Serisi: Crypto Wisdom ile HOLO, 1Broker, Borsalar ve Boğanın Geliş Zamanı Hakkında Konuştuk! - Yorumlar
Yapılan Yorumlar
BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler
Bitcoin yön belirleme açısından kritik bir seviyede 03 Aralık 2021
On milyonlarca dolarlık Bitcoin sattı… 03 Aralık 2021
Ethereum için kritik direnç noktası 140 dolar seviyesinde 03 Aralık 2021
Tezos, 2019’da on milyonlarca dolarlık Bitcoin sattı 03 Aralık 2021
ÖNE ÇIKAN KATEGORİLER
FACEBOOK'TA BİZ
Kripto Para
Kripto Para | Bitcoin ve Altcoin Dijital Para Portalı (Blockchain) - Tüm Hakları Saklıdır