Bu gönderi aşağıdaki üç konuyu ele alacaktır: 1) Kripto madencileri: ne yapıyorlar ve nasıl yapıyorlar, 2) VPN: ne yapıyor ve Bitcoin kullanıcıları için daha fazla çevrimiçi güvenlik nasıl olur? 3) VPN’in ek güvenliği: Kripto madencilerinin neden buna ihtiyacı var?
Parayı takip edelim ve kripto madenciliği kavramını keşfedelim.
Bitcoin gibi kripto para birimleri dünya ekonomisine girmeye ve dünya ekonomisinde çok fazla rol almaya başlamaya şimdiden hazırlanıyor. Bitcoin madencileri, kripto paraları üreten ve Bitcoin üreten kişilerdir. Bitcoin madencileri sadece Bitcoin üretirken, kripto para madencileri olarak adlandırılan bu kişiler herhangi bir kripto para birimini üretebilirler ve bunu üretmeleri sonucunda kendileri büyük oranda bir gelir elde edebilirler. İnsanların kripto para madenciliğine geçmişte bakış açısı daha farklıydı ve çoğu insan kripto para madenciliği yaparak kendisinin zengin olacak olduğunu düşünüyordu.
Kripto para madenciliği insanlara daha önceki yıllarda milyonlarca dolar değerinde paralar kazandırdı ve bu paralar kripto para madenciliği cihazlarının kendi kendine çalışması yani hiçbir şekilde yorulmadan oldu. Bitcoin madenciliği en fazla ilgi gören kripto para madenciliği iken gelecek 120 yıl kadar sürede Bitcoin madenciliği yapılmasının mümkün olabileceği konusunda bazı iddialar var.
Bitcoin madenciliği kripto para yaratıcısı Satoshi Nakamoto tarafından ilk olarak ortaya çıkarıldığında insanlar bunun ne olduğu ve nasıl yapıldığı konusunda iyi bilgi sahibi değildi. İnsanlar zaman içerisinde yayınlanan teknik kitaplardan bu bilgileri aldılar ve Satoshi Nakamoto Bitcoin madenciliğinin nasıl yapılabileceğini açıklamıştı. Kripto paraların üretilmesinin ömür boyu garantilendiği bir dünyada hiç kazanç sağlamasa ve para kaybı yaşasa bile kripto para madenciliğini sürdürmeye kararlı olacak olan kişiler var.
Bu kişilerin amacı ise daha fazla kripto para üreterek piyasada sürekli olarak arz ve talep yaratabilecek olmaları ve daha iyi bir fiyat politikasından geçen bir kararda yatıyor.
Blockchain Bitcoin “kasası” olarak bilinmektedir.
Blockchain’i bir çok bilgisayarın ağına yayılmış sanal bir defter olarak düşünün. Ağdaki her bilgisayar (veya “düğüm”), defterin tam bir kopyasına sahiptir. Ancak, verinin tek bir merkezi sahibi yoktur. Ayrıca, hiç kimse benzersiz bir özel anahtar olmadan verilere erişemez, bunları kullanamaz veya değiştiremez. Sistemin içine sızmak, ağdaki her düğümden taviz vermeyi gerektirir, neredeyse imkansız bir başarı.
Düzenlemenin “blok” kısmı veri toplarken veritabanının nasıl büyüdüğüdür. Başka bir deyişle, kaydın “blokları” tahakkuk eder ve her blok bir zaman damgası alır ve ondan önceki kayda bağlanır.
Bu nedenle, Bitcoin madencileri işlem zincirini denetliyor. Bitcoin, banka veya kredi kartı hizmeti gibi bir orta üreticiyi kullanmak yerine, madencilere güveniyor. Madenciler, işlemleri bloklar halinde gruplandırdıkları için işlemlerin sahtekarlıkla çoğaltılmadığını garanti eder. Bu bloklar, şu anda 21 milyonda sınırlanmış olan sonlu Bitcoin sayısına sahip olsa bile insanlar kripto para madenciliği yapmaya devam ettikleri süre boyunca daha fazla insanın kripto para madenciliği yapmasını garanti altına alırlar.
Birisi internet servis sağlayıcısı aracılığıyla internete bağlandığında, verileri aranan varış yerine ulaşmak için yönlendiricilerden geçer. ISS, kullanıcının etkinliğini bağlantıları üzerinden görüntüleyebilir ve izleyebilir. Bir anlamda, VPN olmadan internette oturum açmak açık bir internet hattı kullanmaya eşdeğerdir.
Bu hattın kapatılması VPN veya Sanal Özel Ağ’dır. VPN, müşteri ile sağlayıcı arasında güvenli bir noktadan noktaya tünel oluşturur. VPN gizlilik ve çevrimiçi güvenlik sağlar. Kısıtlanmış içeriğin engelini kaldırır veya atlar (örneğin bir sansür ve bir hükümet tarafından izleme varsa bunu ortadan tamamen kaldırabilir).
VPN kullanan bir kişinin internet trafiği devlet tarafından izleniyor ise devlet o trafiği asla izleyemez hale gelir ve asla o kişinin internet üzerinde hangi bilgileri edindiği ve nerelere nasıl içerikler gönderdiği konusunda bilgi edinemez. İnternet üzerinden gönderilecek bir mail devlet tarafından görülebiliyor ancak bunu engellemenin yolu da yine VPN’den geçiyor demektir.
Türkiye ve bazı ülkelerde VPN servislerinin engellenmesi ”demokratik ülke” tartışmalarına daha fazla engel takarken, insanların VPN kullanımının engellenmesinin devletler için güvenlik ile ilgili en ufak bir sorun bile olmadığı, bunu kendisine sorun yapan devletlerin ise kendi sorunlarından dolayı bunu kendileri için sorun haline getirdiği belirtiliyor.
Türkiye’de, Çin’de ve bazı ülkelerde VPN servislerinin engellenmesinde çeşitli nedenler var ve bugüne kadar Türkiye’de VPN’lerin neden engellendiği şeffaflık kapsamında internet kullanıcılarına açıklanmış değil. Kripto para madencileri veya herhangi bir özel bilgi alan veya gönderen internet sitesinin izlenmesini istemeyen bazı kişiler her şekilde VPN kullanabilir ve VPN’ler engellense bile bunun yerine yenisi sürekli olarak değişecek bir şekilde eklenerek engellerin üzerinden geçmek mümkün olabilir.
VPN kullanarak kripto para madenciliği yapmanın arkasında olan amaç ise çoğu zaman güvenlik gerekçesi ile gerçek olur, insanlar kripto para madenciliği yaparken dikkat etmesi gereken konular arasında çoğunlukla bunu da ilk sıraya eklerler.
Ayrıca, VPN bağlantıları, kullanıcının bağlantı yerini farklı bir ülkedeymiş gibi gizlemesini sağlayabilir. VPN, internet bağlantısını şifreleyerek ve başka bir yerde harici bir VPN sunucusu aracılığıyla IP adresini değiştirerek gerçekleştirir. Kısacası, kullanıcının çevrimiçi etkinliğini izlemenin anahtarı olan kullanıcının IP adresini değiştirir veya maskeler.
VPN servislerine erişmek için, kullanıcının bir VPN sağlayıcısına kaydolması gerekir. Sağlayıcı uzak sunucularına erişmek için yazılımı indirir. Bazı VPN servisleri ücretsizdir; diğerleri ise ücretlidir. Ücretsiz olan VPN sağlayıcıları yavaş ve güvenilir olmayabilir, ancak ücretli olan VPN sağlayıcıları en güvenilir olanları olabilse de hepsi için yine aynısını söylemek mümkün değildir.
Ücretsiz VPN’ler genellikle bant genişliği sınırlamaları ve çalışma hızı sınırlaması ile birlikte gelir. Sinir bozucu reklamlara katlanmak veya verilerinizin öngörmediğiniz şekillerde kullanılması riskini almak zorunda kalabilirsiniz. Ücretli VPN hizmetleri, en güvenli ve sağlam çevrimiçi deneyim için bir özellik risk ortamı sunar. Surfshark tarafından yayınlanan bir rapora göre, BTC işlemleri yaparken bir VPN kullanmanın ana nedenlerinden biri, bir VPN’in bu işlemlerin ele geçirilmesini neredeyse imkansız kılan verilerinizi şifrelemesidir. Ayrıca, şifreli trafiği sağlayarak sizi bir kullanıcının IP’sini izlemeye ve onu bir Bitcoin işlemiyle ilişkilendirmeye dayanan sinyalizasyon saldırılarına karşı korur.
Blockchain şifreleme koruması sağlar, ancak bir kez erişim anahtarı tehlikeye girdiğinde bilgisayar korsanları içeri girebilir. VPN giriş noktasında başka bir güvenlik seviyesi ve anonimlik ekler. Blockchain dağıtılmış ve güvenliyken, bir Bitcoin sahtekarlık veya kimlik avı dolandırıcılığı yoluyla çalındığında, örneğin sonsuza dek güvenli olamayacaktır.
Çevrimiçi kripto para birimi borsaları mızrak avcılığı ve bilgisayar korsanlığı yoluyla ele geçirildi ve çoğu kripto para yatırımcısı hedef alınırken bilgisayarları ilk hedef alınan yerler oldu. Örneğin, Coindesk’e göre, Japonya merkezli bir kripto para birimi borsası 2018’de hacklendi. Yaklaşık 6.000 Bitcoin’i içeren kripto para birimi cinsinden yaklaşık 60 milyon dolar kaybetti.
Kripto madencileri ve Bitcoin yatırımcılarının neden VPN’e ihtiyacı var?
Bitcoin sahipleri kripto para birimini kullanarak diğer güvenlik risklerine maruz kalabilir:
Bitcoin işlemlerine bağlı yukarıda belirtilen özel güvenlik riskleri, VPN’in Bitcoin işlemlerinin ihtiyaç duyduğu güvenlik katmanı olmasının nedenidir. Tüm Bitcoin işlemlerini bir VPN üzerinden yapmanın diğer nedenleri, Bitcoin işlem verilerinizin VPN ile şifrelenmiş olmasıdır. Bir VPN servisi aracılığıyla ilettiğiniz veriler aktarım sırasında şifrelenir.
Dikkat: VPN’ler hakkında önemli not
VPN’ler bilgisayar virüslerini ve kötü amaçlı yazılım saldırılarını önlemez. VPN kullanıcılarının bu önemli ayrımı anlamaları gerekir. VPN’ler özel verileri bilgisayar korsanlarından korur, ancak bilgisayar virüslerinin verilerinize saldırmasını önleme gücüne sahip değildir. VPN ile birlikte güvenilir bir antivirüs programı kullanmak çok önemlidir.
Sonuç olarak
VPN şifreli bir bilgi akışı oluşturur. Bu akış anonimdir. Kripto madencileri ve Bitcoin tüccarları, VPN kullanmalı ve VPN kullanırken bunu güvenilir olan VPN’ler ile yapmaları önerilir.
VPN, ek bir güvenlik katmanı ve Bitcoin kullanıcılarının ihtiyaç duyduğu titizliği gösteriyor.
Bitcoin Madenciliği Ve VPN’in Önemi adlı makale ilk olarak Bitcoinsistemi.com’da yayınlanmıştır.
Bitcoin Madenciliği Ve VPN’in Önemi - Yorumlar
Yapılan Yorumlar
BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler
Bitcoin yön belirleme açısından kritik bir seviyede 03 Aralık 2021
On milyonlarca dolarlık Bitcoin sattı… 03 Aralık 2021
Ethereum için kritik direnç noktası 140 dolar seviyesinde 03 Aralık 2021
Tezos, 2019’da on milyonlarca dolarlık Bitcoin sattı 03 Aralık 2021
ÖNE ÇIKAN KATEGORİLER
FACEBOOK'TA BİZ
Kripto Para
Kripto Para | Bitcoin ve Altcoin Dijital Para Portalı (Blockchain) - Tüm Hakları Saklıdır