Bitcoin

Ethereum

Ripple

Litecoin

BitcoinCash

NXT

EthereumClass

Dash

Monero

Zcash

Augur

Bitcoin 2015’te bundan daha kötüsünü yaşadı ya sonra?

Ana Sayfa » GÜNCEL » Bitcoin 2015’te bundan daha kötüsünü yaşadı ya sonra?
Bitcoin 2015’te bundan daha kötüsünü yaşadı ya sonra?

3/3


2/3

Bitcoin 2015’te neler yaşamıştı? O dönem yaşadıkları bugün içinden geçmekte olduğumuz süreçle ilgili bize neler söylüyor? Bitcoin’in 2013 sonu ile 2015 sonu arasındaki macerasına birlikte bakalım.

Bitcoin 2015’te Neler Yaşadı – 2018 için Ne Söylüyor?Dile kolay son 1 haftada piyasalardan 60 milyar dolar kaynak çıkışı gerçekleşti. Bu kaynak çıkışı neredeyse tüm uzmanların artık dibi gördüğümüzü söyledikleri sırada gerçekleşti.

Fiyat hareketlerini insan doğası ve psikolojisi ile eşleştiren skalaya göre bu dönemi aşırı duygusallık ve depresyon evresi olarak görebiliriz. Piyasanın amiral gemisi Bitcoin Aralık 2017’deki tarihi zirvesinden bu yana %75 değer kaybetti. Kabul etmek istemesek de acı gerçek bu. Dahası Bitcoin piyasanın %50’den fazlasını temsil ettiği için ayı piyasasının bitmesi ancak Bitcoin boğalarının artık sağlam zemine ulaştığına inandıklarında gerçekleşecek.

Lakin dibin görülmesinden önce yaşanması gereken bir ara dönem daha var. O dönemin adı ise “caputilation”. Yani teslim olma / pes etme / silah bırakma. Tamamen beyaz bayrağı çekip her türlü şarta razı olmadıkça bu krizden çıkamayacağız. Bu evre uzun süren ayı sezonlarının değişmez son evresidir. Peki bu evrede neler olur?

Bu evre durdurulamaz ve önlenemez satış emir çılgınlığıdır. Aşırı işlem girilmesi sonucu volatilite zirve yapar. Yüksek hacimli panik satışları fiyatları aşırı derecede aşağı çekerken piyasa da dinamizm kazanmış olur. Fiyatlar artık öyle bir noktaya gelir ki varlıklar aşırı ucuzlamış ve değerinin bir hayli altına yerleşmiştir. İşte bu seviye tam olarak “dip” olarak tanımladığımız seviyedir.

(Bitcoin fiyatı için muhtemel senaryolar)

Pes etme evresi genelde içinden geçerken tanımlanamayacak kadar karmaşıktır. Bu devreleri ancak geçmişe bakarak görebilirsiniz. Bitcoin’in tarihine baktığımızda da pes etme evrelerini gösteren karakteristik bazı özellikleri görebiliyoruz. Şimdi Bitcoin 2015’te neler yaşamış ona bakalım.

2015’deki Dip2013 sonu ile 2015 başı şimdi yaşadığımızdan da şiddetli bir ayı piyasasına şahit oldu. Kasım 2013 yılında 1.163 dolar ile tarihi zirvesini gördükten sonra Ocak 2015’e kadar süren %86’lık düşüş yaşandı. Ocak 2015 yılına gelindiğinde BTC fiyatı artık 152 dolara kadar düşmüştü.

O günden sonra fiyatlar bir daha o seviyeleri hiç görmedi. Eğer o dönem yaşanan caputilation (silah bırakma) devresine bakılacak olursa iki etken faktör görülür. Bunlardan biri hacmin zirve yapması diğeri ise ani ve sert düşüşler, yani dikey fiyat hareketleri.

Aşağıdaki her bir mumun 4 saatlik fiyat hareketini gösterdiği grafikte bu açıkça görülebiliyor.


Yukarıdaki grafikte BTC satış emirleri 2015 başında iyice artmaya başlıyor. Lakin bu fiyat hareketinden 2 hafta evveline kadar olağan dışı hiçbir hareket gözlemlenmiyor.

15 Ocak günü piyasadaki korku ve panik tamamen zirveye çıkıyor. Öyle ki Bitcoin fiyatı yalnızca 1 mum çubuğunda %30 değer kaybediyor. Bu değer kaybı son ayların en büyük volatilitesini de beraberinde getiriyor. İşlem hacminde daha önce eşi benzeri görülmemiş çok ciddi bir artış meydana geliyor.

Tarih bu noktayı tam olarak dibin oluştuğu nokta olarak kaydediyor. Fiyatlar devasa boyuttaki satış baskısı ile çakılırken hacim grafiğinin yeşil renkte olduğunu görüyoruz. Bu da aslında bize gecenin bittiğini ve şafağın söktüğünü anlatıyor. Yani satıştan çok alım emri girilmiş. Bu noktada piyasadaki hakim korku atmosferi yüksek talep dalgası ile çarpışarak kırılmış oluyor. Böylece 152 doların Bitcoin için çok ucuz olduğu algısı galip geliyor ve fiyatlar yükselmeye başlıyor.

2018’de BitcoinAşağıda görmüş olduğunuz üzere piyasa yeniden şiddetli bir satış emri sarmalına girmiş durumda. Lakin 2015’te gerçekleşen fiyat hareketlerine nazaran daha tedrici yani kademeli olduğu açık. 2015’te tek bir mum çubuğu %30’luk kayıba neden olmuştu. Bugün ise en büyük kayıp yaşatan 4 saatlik mum çubuğunun %9 kayba sebebiyet verdiğini görüyoruz.

(Yıllara göre bitcoin teknik analizi ve olası senaryolar!)


Bununla birlikte, satış hacmi son birkaç güne göre hız kazandı ve şu anki dört saatlik grafik “en azından geçici” dibi simgeliyor.

Yukarıdaki tabloda görüldüğü gibi, satış hacmi azalıyor ve fiyattan ayrışmaya başlıyor. Bu ise satış emirlerinin güç kaybettiğini gösteriyor. Dahası grafikte ani düşüşten sonra düşüşten daha şiddetli çıkış görülüyor.

Şunu belirtmekte fayda var “caputilation” evresi uzun vadeli düşüş dönemini ani bir şekilde tersine çevirmez. BTC Ocak 2015’te dibi gördüğünde bir miktar yükseldikten sonra yaklaşık 10 ay boyunca yatay harekette seyretti. Yükseliş hareketine ise ancak 2015 yılı sonunda başlayabildi. Bitcoin 2015’te yaşadığı senaryoyu şimdilerde aynen yaşamasa da benzerlikler var

2015’teki gibi ani satış dalgası piyasada ancak çok nadir rastlanan olaylardan biri olmuştur. O yüzden o satış dalgasının bir benzerini 2018 yılında gösterebilmek mümkün değil. Lakin son 2 haftada yaşadığımız fiyat hareketi ancak o dönemle kıyaslanabilirdi. Şunu da hatırlatalım 2015’vari bir “caputilation” dönemi yaşarsak bunu zaten kendiniz fark edersiniz.

(Analist görüşü: Bitcoin İçin 1000 Dolar Mümkün Görünüyor)

Kaynak

Not: Yazı yatırım tavsiyesi içermez.

Ekleyen :Celal YıldırımTüm Yazıları İçin Tıklayınız

Bitcoin 2015’te bundan daha kötüsünü yaşadı ya sonra? - Yorumlar

YORUMLARINIZI PAYLAŞIN

 

Yapılan Yorumlar

SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları

RASTGELE İÇERİKLER

VanEck analistinin gözü, Milyar dolarlık Bitcoin ETF kararında İşte ayı saldırısından kurtulmayı başaran kripto paralar Blockchain ve Kripto Tabanlı Akıllı Telefonlar, ‘Gümbür Gümbür’ Geliyor! Bitcoin’de 3.500 Dolar Kaçınılmaz Mı? Analistlerin Ethereum ve XRP Tahminleri TRON iki Kripto Borsasında Listeleniyor Top 4 kripto paraya genel bakış: Bitcoin boğaları intikam için dönüyor

FACEBOOK'TA BİZ

Kripto Para

Kripto Para | Bitcoin ve Altcoin Dijital Para Portalı (Blockchain) - Tüm Hakları Saklıdır