Lagarde Bitcoin ve Kripto paralar ile ilgili olarak, OMFIF, Para ve Finans Kurumları Resmi Forumu’nun ardından yayınladığı 30 sayfalık makalede finansal teknolojiden bahsediyor. Makalenin başlığı şöyle “Finansal Teknolojilere Düzenleyici Bir Yaklaşım: Yeniliklere Engel Olmadan Risklere Karşı Önlem Almak”. Makale ana teması itibariyle kripto paraların benimsenmesi etrafında oluşan artılar, eksiler ve iddialar üzerine yazılmış. Kısa başlıklarla bir göz atalım:
Lagarde, Bitcoin ve kripto varlıklar gözardı edilmemeliLagarde, Bitcoin ve Kripto paralar ile ilgili sözlerini çok dikkatle ve özenle seçmiş. Hem olumlu hem de tedbirli bir yaklaşımla makalesini ele almış.
“Bugün bazıları kripto varlıkların çok büyük bir devrim olduğunu söylerken bazıları da sahtekarlık olarak nitelendiriyor. Kripto varlıklar bize göre gözardı edilmemeli”
Finansal teknoloji hem riskli hem de umut vaad ediyor
“Finansal teknoloji çok umutlar vaad etse de hala bir takım riskler taşıyor. Kripto varlıkların temelini oluşturduğu dağıtık defterleri ele alalım. Daha hızlı ve daha ucuz işlemler sağlayabiliyor, güvenli şekilde sonuçları kaydedebiliyor ve otomatik olarak akıllı sözleşmeleri uygulayabiliyor. Ancak bu teknoloji yasa dışı amaçlar için kullanılmış durumda.”
Düzenlemeler ve yenilik özgürlüğü
“Düzenleyiciler zor bir görevle karşı karşıya. bir taraftan tüketicileri ve yatırımcıları sahtekarlığa karşı koruyacak ve vergi kaçakçılığı, kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadele edecekler. Ayrıca finansal sistemin dengesini ve bütünlüğünü de korumak zorundalar. Diğer taraftan kamu yararına olan yeniliklere de engel olmayacaklar. Düzenleyiciler, finansal yeniliklerin merkezindeki piyasa katılımcılarıyla bir araya gelerek, yeni teknolojinin yararlarını başa baş görebilir ve riskleri tanımlayabilirler.”
“Bu zamana kadar resmi yetkililer düzenleyicilerin değişen oranlarda baskılarıyla, bu teknolojiye karşılık verdiler. Eğer bu koordinesiz tepkiler devam ederse, bu olay daha hafif düzenlenmiş kararlara doğru bir hareket gösterecektir. Kripto varlıkların asla bir sınırı yoktur ve bu yüzden global bir yaklaşım son derece önem arz etmektedir.”
IMF başkanı Lagarde 2008 krizinin bize üç şey öğrettiğini söylüyor:
Kripto varlıklar stabiliteye bir tehdit değildir
“Ekonomilerin finansal düzenlemesini koordine eden Finansal Stabilite Kurulu (FSB) kripto varlıkları gözlemleme yolları üzerinde çalışıyor. G20 ülkeleri FSB’nin, kripto varlıklar için gelecekte bir tehdit olma ihtimali olsa bile, şu anda bir tehdit oluşturmadığı konusundaki değerlendirmesini kabul ediyor.”
Harekete geçmek gerek
“Riskler ortaya çıktıkça ve kurumlar ile faaliyetler arasındaki ayrımlar bozulmaya başladıkça yeni yaklaşımların gerekliliği de anlaşılacaktır. Ancak şurası net; yanıtlar kesinleşene dek beklememeliyiz. Aksine bir an önce geleceğin düzenleyci çerçevesini planlamaya başlamalıyız. Bir yaklaşım da, Hong Kong, Abu Dhabi ve bir kısım yerlerde olduğu gibi, yeni teknolojilerin çok yakından yönetildiği bir ortamın olduğu düzenleyici özel bölgeler oluşturmak.”
Sonuç
“Her şeyden önce,kripto varlıklar ve finansal teknoloji konusunda açık fikirli olmalıyız, sadece üstlendikleri risk açısından değil, hayatımıza katacakları yenilik ve ilerlemeler açısından da. Şüpheye düştüğünüzde aklınıza Graham Bell ve telefon gelsin.”
Makalenin orijinal metnine buradan ulaşabilirsiniz
IMF’nin kripto varlıklar ile ilgili tavrı konusundaki haberlerimize buradan ulaşabilirsiniz
IMF Başkanı Christine Lagarde, Bitcoin ve Kripto paralar yok edilmemeli! - Yorumlar
Yapılan Yorumlar
BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler
Bitcoin yön belirleme açısından kritik bir seviyede 03 Aralık 2021
On milyonlarca dolarlık Bitcoin sattı… 03 Aralık 2021
Ethereum için kritik direnç noktası 140 dolar seviyesinde 03 Aralık 2021
Tezos, 2019’da on milyonlarca dolarlık Bitcoin sattı 03 Aralık 2021
ÖNE ÇIKAN KATEGORİLER
FACEBOOK'TA BİZ
Kripto Para
Kripto Para | Bitcoin ve Altcoin Dijital Para Portalı (Blockchain) - Tüm Hakları Saklıdır