Kriptokoin.com – Türkiye’de gözler 31 Mart’ta gerçekleştirilecek olan yerel seçimlere çevrilirken, biz de politikadan bağımsız olarak hızla dijitalleşen dünyada blok zinciri ile yerel yönetimlerde nasıl uygulamalar geliştirilebileceğini ve akıllı şehir konseptinde blok zincirinin ne tür roller üstlenebileceğini Kadir Has Üniversitesi Öğretim Görevlisi İsmail Hakkı Polat ile konuştuk.
Yerel yönetimlerde açık veri paylaşımının, şeffaflığın sağlanmasının ve vatandaşların şehir yönetimine katkısının giderek güçlenen bir trend olduğunu belirten İsmail Hakkı Polat, blok zinciri ile katılımcı yerel yöntemi anlayışının güçleneceğini, yönetimlere olan güvenin artacağını ve açık data platformlarının yaygınlaştırılması ile girişimcilere çok farklı fırsatlar yaratılacağını düşünüyor.
Bildiğiniz gibi Türkiye’de yerel seçimler yaklaşıyor. Dubai, Seul gibi şehirlerde blok zinciri kullanımına yönelik adımlar atılmaya başlandı, Dubai’nin 2020 yılı için blok zinciriyle güçlendirilmiş ilk şehir olma hedefi var. Otomasyon ve döküman dijitalleşmesi ile senede 5.5 milyar dirhemlik (yaklaşık 8,2 milyar TL) bir tasarrufa gidilmesi hedefleniyor. Akıllı şehir konseptine blockchain nasıl katkıda bulunabilir, Türkiye’de bu konuyla ilgili nasıl adımlar atılabilir?
Bankalara Blockchain yerine Bitcoin ve kripto paralara odaklanmalarını tavsiye ederken, belediyelere söylediğim şey ise bunun tam tersi: Kripto paralar yerine blok zinciri teknolojisine odaklanılması gerektiği.
Öncelikle blockchain’e odaklanarak, yerel yönetimler işlem kayıtlarında şeffaflığı sağlayabilir ve blok zincirinin kullanıcıyı anonimleştiren ama işlemleri şeffaflaşan yapısının dünyadaki katılımcı yerel yönetim anlayışları için çok uygun olduğunu düşünüyorum.
Geçenlerde Binali Yıldırım, İstanbul’un verisini şeffaflaştıracağız diye bir açıklama yaptı mesela İstanbul’da en çok kullanılan ulaşım hatları ve bu ulaşım hatlarının hangi saatlerde çok kullanıldığı gibi bilgiler kullanılarak çok farklı girişim imkanları yaratılabilir.
Dünyada Güçlenen Açık Veri (Open-Data) Trendi ülkemizde ne durumda, bu konuda atılan adımlar var mı?
Görsel pymnts.com
Türkiye’de şuan yok ya da kütüphane ve üniversite gibi kurumlarda kısıtlı sayıda var. Ama blockchain ile sadece yerel yönetimler değil; devlet yönetimleri, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının da verilerini şeffaf bir şekilde açması ve halkla paylaşması gerekiyor.
İnsanların yerel topluluklara ve yönetime katılması önem kazanıyor. Mesela İstanbul’da 10 sene önce İstanbul belediyesi 8 vapur modeli koydu ve en çok oy alan modeli seçeceğini duyurdu. Bu tarz başarılı uygulamaları blok zinciri ile çok rahat yapabilirsiniz. Bütün bu sistemi blok zinciri üzerine taşırsınız ve İstanbulKart’lara atanan cüzdanlar ve onlara atanan numaralarla kullanıcılar kolay bir şekilde aktif olarak bu tarz kent kararlarına dair fikirlerini yazabilir, oyunu kullanabilir.
“Blockchain ile Açık Veri Paylaşımı Pek Çok Girişim ve İş Fırsatını Beraberinde Getirecek”
Mesela kentin ulaşım noktalarında çok fazla rağbet gören yerler blok zinciri üzerinden gösterilerek, girişimciler için pek çok yeni fırsat yaratılabilir. Bu veriyi gören girişimciler daha sağlıklı iş planları yaparak yere sağlam basan adımlar atabilirler. Bu verinin kamuya açılması önemli ama bu verilerin ne kadarının kamuya açılacağı ve seçim vaadi olmaktan çıkıp hayata geçebilmesi ise farklı bir konu. Bütün bunların incelenmesi lazım. Ama ideal olarak bu verilerin halka açık şekilde paylaşılması beraberinde büyük faydayı getiriyor.
Bu biraz Katolik rahiplerin el yazması kitap tekelini kendilerinden alacağı korkusuyla matbaa endüstrisini aforoz etmesi ve bunu günah ilan etmesine benziyor. Fakat eğer bu veriler açılırsa kentin katma değerinde yaşanan büyüme beraberinde inanılmaz bir sektörel büyümeyi tetikliyor ve bu iş tabana inerek girişimciler için de büyük fırsatlar yaratıyor. Bu geliştirmeler, bilgilerin halka açık bir şekilde şeffaf olarak paylaşılması, küresel çapta beklenen ekonomik kriz döneminden rahat çıkılması veya olası krizlerden korunması için büyük önem arz ediyor.
Üstelik bu burada da kalmayacak. Kentler blok zincirini kullanarak tüm işlemleri şeffaflaştırmaya başladığında, vatandaşların kent yönetimine etkisi ve ilgisi artacak. Bunun yanı sıra vatandaşın taleplerine karşılık veren, bu taleplere karşılık olarak onlara girişim, iş alanı ve ticaret seçenekleri oluşturan yönetimlerin ileride seçimlerde de daha başarılı olacağını göreceğiz.
Bu blok zinciri tabanlı çözümlerin başarıya ulaşması ise ileride tokenlaştırma çağının önünü açacak. Bu da para akışında, akıllı şehir kavramıyla da uyuşan yeni bir konseptin oluşmasını etkileyecek. Burada IOTA’nın internet nesneleri odaklı çözümlerine benzer farklı bir ekonomi oluşturacak.
“İstanbulKart Harika Bir Kripto Para Örneği Olabilir”
Görsel ftreporter.com
İstanbul üzerinde düşündüğümüzde, İstanbulKart harika bir kripto para örneği olabilir. İstanbul Kart’ı İstanbul Coin’e dönüştürerek bunun kullanımını sadece ulaşımla sınırlı tutmayıp, akıllı kontratlarla İBB’ye bağlı kültür merkezleri, otopark gibi pek çok alanda kullanılmasını sağlayabilir, doğal gaz benzeri ödeme işlemlerinin bu kart üzerinden yapılmasını olanaklı kılabiliriz. Bu da aslında beraberinde başarılı bir takip sistemi sağlayacak olup, tüm ödeme işlemleri açık bir şekilde otomatik olarak muhasebeleştirilecek ve takip edilebilir olacak. Bunun yanı sıra belediye harcamaları da kullanıcılar tarafından takip edilecek ve insanlar da
belediyelerin harcamalarını denetleyebilir olacak. Bu da vatandaşların gözetiminde olan yöneticilerin tüm hamlelerini bir çeki düzen içerisinde gerçekleştirmesini etkileyecek ve yönetimler ile halk arasında güven duygusunu güçlendirecek, demokratik yapının da temellerini sağlamlaştıracak.
Burda bahsettiğimiz olgu tabii ki idealist bir fikre dayanıyor. Gerçekte bu ideale ne kadar yaklaşabileceğimizi bilmiyoruz; ama bu ideale ne kadar yaklaşabilirsek dünya o kadar güzel bir yer haline gelecek.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da takip edin, Facebook (NASDAQ:FB) sayfamızı beğenin ve Telegram kanalımıza katılın!
The post Özel Haber: Yerel Seçimler Yaklaşırken, İsmail Hakkı Polat ile Blockchain ve Akıllı Şehirleri Konuştuk appeared first on Kriptokoin.com.
Özel Haber: Yerel Seçimler Yaklaşırken, İsmail Hakkı Polat ile Blockchain ve Akıllı Şehirleri Konuştuk - Yorumlar
Yapılan Yorumlar
BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler
Bitcoin yön belirleme açısından kritik bir seviyede 03 Aralık 2021
On milyonlarca dolarlık Bitcoin sattı… 03 Aralık 2021
Ethereum için kritik direnç noktası 140 dolar seviyesinde 03 Aralık 2021
Tezos, 2019’da on milyonlarca dolarlık Bitcoin sattı 03 Aralık 2021
ÖNE ÇIKAN KATEGORİLER
FACEBOOK'TA BİZ
Kripto Para
Kripto Para | Bitcoin ve Altcoin Dijital Para Portalı (Blockchain) - Tüm Hakları Saklıdır