140journos kanalı Bitcoin’in 10. yılında Youtube aracılığıyla yeni bir video yayınladı. Bu eşsiz videoda, Erkan Öz, Türkiye merkezli kripto para borsası BtcTurk CEO’su Özgür Güneri, İsmail Hakkı Polat, Ozan Yurtseven ve Kerem Tibuk ve daha fazlası gibi Türkiye kripto para sektörünün önde gelen isimlerinin Bitcoin ve kripto para piyasasına yönelik yorumları yer alıyor. Kesinlikle izlemeniz gereken videodaki önemli konuları ve sektör liderlerinin yorumlarını sizler için derledik.
Para nedir? Parasal sistemlerde dijitalleşmenin yeri
Türkiye kripto para sektörü ve Blockchain endüstrisinin kilit isimlerinden birisi olan Erkan Öz, paranın tanımını şu sözlerle yapıyor:
Paranın tanımı şöyle yapılıyor. Bütün metaları değiştiren meta. Meta ne demek piyasada satılmak üzere üretilen mal. Biz şimdi bilgi çağına girerken şunu fark edeceğiz. Para aslında bilgidir özel olarak paketlenmiş bilgidir. Neyin bilgisidir. benim elimde ne kadar satın alma gücü varsa, benim size ne kadar borcum var, sizin bana ne kadar borcumuz var. Bütün bunların bilgisini içeren bir kayıt sistemidir aslında para. Bu kaydı ne ile tuttuğunuza göre değişen para sistemleri var. Bu kaydı altın veya gümüşle tutabilirsiniz. Sınırsız basılan kağıtla da tutabilirsiniz. Bir dijital varlıkla da tutabilirsiniz.
Erkan Öz
Türkiye merkezli kripto para birimi borsası BtcTurk CEO’su Özgür Güneri, ise paranın tanımını ve kolay ve zor paranın ne olduğunu şu sözlerle açıklıyor:
İki çeşit para var. Bir tanesi “easy money” dediğimiz, rahat üretilebilen kolaylıkla basılabilen bu sayede de hızla değer kaybedebilen para birimleri var. Bir yandan da “hard money” dediğimiz geçmişten beri insanlık hep bunun peşinde koşmuş. Zor para var yani zor bulunan kolay üretilemeyen yenisi kolay ortaya konamayan paralar. Paralar, zor para olmaya devam ettikleri sürece yaşamışlar kolay paraya dönüştükleri anda da yok olmaya mahkum olmuşlar.
Özgür Güneri,
Elektrik-Elektronik Mühendisi olan ve Türkiye kripto para camiasında bilinen bir isim olan İsmail Hakkı Polat, mevcut para sistemini ve olumsuz yönlerini şu ifadeler ile değerlendiriyor:
20. yüzyılın ikinci yarısına kadar devam eden ve kağıt olan paraların değerli madenlerle desteklendiği bir para düzeni vardı. Kapitalist sistem öyle bir noktaya geldi ki, diyelim Amerikan Devleti’nin 800 milyar dolar toplam bastığı para var, fakat onunla oluşturulan sirkülasyon 3 katrilyon dolar değerinde. Dolayısıyla değeri yüzlerce hatta binlerce kat altında elindeki nakiti ile ya da bankada olduğunu düşündüğü sanallık ile karşı karşıya kalan bir vatandaş ve toplum düzeni ortaya çıktı.
İsmail Hakkı Polat,
Parasal sistemin çöküşü, 2008 krizi ve FED’in etkisi
Erkan Öz, parasal sistemin değişimine ve bu sisteme Amerikan Merkez Bankası FED’in etkilerini şu sözlerle anlatıyor:
1971 yılında Amerikan başkanı Nixon doların altına endeksli yapısının bitirdi ve doların sınırsız basılabilen bir para haline getirdi. Eskiden ne kadar altınınız varsa o kadar dolar basabiliyordunuz. Bütün dünya paraları da dolara bağlı olduğu için hepsi de sınırsız basılabilen paralar haline geldi. Şu anda şu anki para sistemi tam olarak zengini daha çok zenginleştiren ve fakiri daha çok fakirleştiren bir sistem. Bu sistem sürekli borç yaratıyor ve klasik sistemin çöküşünün ilk sinyalini de biz 2008 krizinde aldık.
Erkan Öz, açıklamalarına FED’e bağlı tüm merkez bankalarının mevcut konumunu ele alarak devam ediyor:
2008 krizine kadar Amerika Birleşik Devleti (ABD) 200 yıllık tarihi boyunca 825 milyar dolar merkez bankası parası bastı. Yani bu toplam para değil sadece Merkez Bankası’nın bastığı para. Krizi atlatabilmek için Amerika 2 yüzyılda bastığını paranın 4 katı daha para bastı ve diğer merkez bankaları da Amerika’yı takip etti. Ya aynı oranda ya da daha fazla oranlarda onlarda para bastılar. Bütün paralar dolara bağlı ve dolayısıyla bütün merkez bankaları da aslında kanuni olarak bir şey yazmasa da fiilen Amerikan Merkez Bankası FED’e bağlı.
Kerem Tibuk
BTC Trader Net Holding’in sahibi Besim Tibuk’un oğlu olan ünlü iş adamı Kerem Tibuk, parasal sistemin çöküşüne yönelik şu açıklamaları yapıyor:
Hiç gizlisi saklısı yok. Bir sürü bankalar, şirketler batmasına rağmen sorumsuz yöneticilerin bunları batırmasına rağmen bu kuruluşlar hemen devlet tarafından kurtarıldı. Amerika, Avrupa, Türkiye’deki halkın sırtına bindirildi bu maliyet ve herkese de bunun farkındaydı ve hiçbir şey değişmedi. Niye çünkü alternatif yok.
Şifrepunklar, Satoshi Nakamoto ve Bitcoin’in doğuşu
BtcTurk CTO’su olan Ozan Yurtseven, mevcut parasal sistemlerin neden değişmesi gerektiğini şu ifadeler ile anlatıyor:
Banka o kadar büyük ki yani siz bu gücü kime verirseniz verin kullanıyorlar. Bunun da yolu bence devletlerden bağımsız bir paranın olabilmesi.
Kadir Has Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan İsmail Hakkı Polat, Hippieler, şifrepunklar ışığında kripto paraların ortaya çıkışını şu ifadeler ile anlatıyor:
İşte bu noktadan itibaren, bu konuda bireysel arayışlar başladı ve 21 yüzyılın “Hippieleri” diyebileceğimiz “şifrepunklar” para diye atfedilen bir dijital değerin devletlerden ve bankalardan bağımsız sadece kişiler arasında nasıl değişebileceğini zihin egzersizleri yapmaya başladılar. Bu şifrepunk grubunun bütün çalışmaları, 2008 yılında bana kalırsa Satoshi Nakamoto adı altında bir kişinin ortaya attığı makale ile birlikte küçük bir komitenin gündemine bomba gibi düştü.
Ozan Yurtseven
BtcTurk CTO’su olan Ozan Yurtseven, Bitcoin’in doğuşunu şu sözlerle ifade ediyor:
Bunu okuduğunuz anda ilk defa Bitcoin’i bilmeseniz bile “bu ne kadar çığır açıcı bir şey diye” görüyorsunuz. 21 sayfalı bir makaleden bahsediyorum ve bu makalede teknik olarak nasıl yapılması gerektiği… Ne oldu? Sorun neydi? Ben ne yaptım? gibi çok net bir şekilde açıklamaların yer aldığı bir makale yayınlandı.
Ünlü iş adamı Kerem Tibuk, dijital paraların ortaya çıkışına yönelik şu açıklamaları yapıyor:
Bu ilk olarak forumlarda ve e-mail listelerinde tartışmaya başladı. İlk tartışanlar da kripto anarjisti dediğimiz teknolojiye çok yatkın insanlardı. İkincisi de politik olarak bu insanlar devlete ve yüksek otoritelere güvenmeyen insanlar. Bu ikisi bir araya gelince bu insanlar daha kolay ikna oldular. Daha ortada olmayan bir şeyin fikrine.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da takip edin, Facebook (NASDAQ:FB) sayfamızı beğenin ve Telegram kanalımıza katılın!
The post Türkiye Bitcoin Camiasının Liderlerinin Parayı Yeniden Keşfeden Bitcoin’e Yönelik Yorumları – Bölüm 1 appeared first on Kriptokoin.com.
Türkiye Bitcoin Camiasının Liderlerinin Parayı Yeniden Keşfeden Bitcoin’e Yönelik Yorumları – Bölüm 1 - Yorumlar
Yapılan Yorumlar
BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler
Bitcoin yön belirleme açısından kritik bir seviyede 03 Aralık 2021
On milyonlarca dolarlık Bitcoin sattı… 03 Aralık 2021
Ethereum için kritik direnç noktası 140 dolar seviyesinde 03 Aralık 2021
Tezos, 2019’da on milyonlarca dolarlık Bitcoin sattı 03 Aralık 2021
ÖNE ÇIKAN KATEGORİLER
FACEBOOK'TA BİZ
Kripto Para
Kripto Para | Bitcoin ve Altcoin Dijital Para Portalı (Blockchain) - Tüm Hakları Saklıdır