Türkiye Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, elektronik çek ve bono uygulamasını başlatacaklarını ve bundan sonra çeklerin elektronik ortamda alınıp verilebileceğini belirtti. Kriptokoin.com‘da daha önce belirttiğimiz üzere Pekcan, gümrüklerde dijitalleşmeye de çok önem veriyor.
Ticaret Bakanı, gümrüklerde dijitalleşmeye çok önem veriyor
Ruhsar Pekcan, Eskişehir’de bir otelde yapılan Bölgesel İstişare Toplantısı’ndaki konuşmasında, ihracattaki destekleri artırdıklarını hatırlatarak, kendilerine destek veren Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a teşekkür etti. Eximbank kaynaklarını artırmaya yönelik girişimlerinin de olduğunu söyleyen Ruhsar Pekcan, açıklamalarına şu sözlerle devam etti:
“Eximbank’ın verdiği ihracat destekleri 44,2 milyar dolardı. Biz onu 2019’da yüzde 10 artırarak 48,4 milyar dolara çıkarıyoruz. Ticareti kolaylaştırmak için hem iç ticarette hem dış ticarette hem de gümrüklerde dijitalleşmeye çok önem veriyoruz. Ticaretin kolaylaştırılması ana hedeflerimizden birisi. Gümrüklerde çok önemli çalışmalar yaptık. Kapıkule’de biraz kuyruk var. O kuyrukları azaltmak için Bulgaristan makamlarıyla 24 Nisan’da üçüncü toplantıyı yapacağız. Burada Bulgaristan’a ilave iki peron açtırdık. Biz de akaryakıt istasyonlarının sayısını artırıyoruz.”
Ticaret Bakanı konuya yönelik açıklamalarına şu sözleri ekliyor:
Buralarda frigofirik araçlara bir peron ayırdık. Sanal kuyruk projemiz var. Artık gümrük kapılarından randevulu geçiş alabileceksiniz. ‘Şu saatte, şuradan geçmek istiyorum.’ deyip size randevu verecek ve sizin aracınız o perondan o saatte geçecek, programı tanımladığımız zaman. Tarım ürünlerinin sağlıklı ortamlarda depolanabilmesi ve elektronik borsada işlem görebilmesi için lisanslı depoculuk sistemlerini geliştirdik. Ürün ihtisas borsasını kurduk.
Türkiye’de elektronik çek ve bono uygulaması
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ticari hayatta son zamanlarda çek ve senetlerin güvenilirliğinin sorgulandığını belirtiyor. Karekodlu çekin ardından karekodlu senet uygulamasını başlattıklarını vurgulayan Pekcan, açıklamalarına şu sözlerle devam etti:
Dünyada ilk defa biz yapıyoruz. Elektronik çek ve bono uygulamasını başlatacağız. Çeklerinizi elektronik ortamda alabileceksiniz, verebileceksiniz. Saklama sıkıntınız olmayacak. Güvenilirliği takip edilir olacak. Aldığınız anda bu çeki hangi bankalardan ve hangi şubelerden tahsil edeceğinizi de göreceksiniz. Bu en kısa sürede devreye girecek.
Dünyada e-ticaretin hızla yükseldiğini vurgulayan Ruhsar Pekcan, Türkiye’de yüzde 4 olan e-ticaret oranını arttırmak istediklerini söyledi.
Cemil Şinasi Türün: “Bankalar vadeli çeklerin sahibi değildir.”
Bir Blockchain uzmanı olan Cemil Şinasi Türün ise Medium’da yayınladığı bir yazıda konuya yönelik çıkan haberler için “bu haberleri okuyunca şu anda iki çeşit yanlış yapılmakta olduğunu görüyorum ve konu üzerine yıllardır düşünen ve çalışan birisi olarak bu yanlışları dile getirmeyi vazifem kabul ediyorum” diyerek şu iki önemli hususa dikkat çekti:
Çekleri takip için merkezi bir sistem kurulmalı mı?
Vadeli çekler Cemil Şinasi Türün’e göre, “çek” değildir. Blockchain uzmanı konuya yönelik açıklamalarına şu sözlerle devam etti:
Çek günlük bir ödeme aracı ve oysa ki bankaların çek defterleri kullanılsa da aslında “vadeli çek” enstrümanı, üzerinde 6, 8, 12 ay gibi uzun vadelerde ödeme sözü taşıyan, eşten eşe (peer-to-peer) decentralize bir kredi enstrümanıdır. Yazılırken yani çek imzalanırken, ne imzalayan ne de çeki alan ilgili bankanın şubesinden izin almaz. Banka şubeleri, bu çekleri sadece vadesi geldiğinde görürler ve o zaman da çeke o gün imzalanmış gibi işlem yaparlar. Peki o zaman bizler neden bu enstrümanı bankalarla alakalı zannediyoruz? Sebebi şu, kısıtlı da olsa ödenmeyen (karşılıksız çıkan) her çek için bankaların ödemesi gereken bir risk bedeli var.
2018 yılında, imzalanan her çek verilen banka tarafından 1600 TL’lık güvence altındandır. Ancak ödenmeyen çek tutarı 100.000 liralık da olsa bankanın ödeyeceği miktar 1.600 liradır ve bu değişmez. Cemil Şinasi Türün yaptığı açıklamaların sonunda okuyucularına “Bu durumda siz olsanız, vadeli çekleri takip için merkezi bir sistem kurup, bunu da bankaların denetimine verir miydiniz?” soruyor. Bu konu uzun süre tartışılacak gibi görünüyor.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da takip edin, Facebook (NASDAQ:FB) sayfamızı beğenin ve Telegram kanalımıza katılın!
The post Türkiye’de Elektronik Çek ve Bono Uygulaması Başlıyor appeared first on Kriptokoin.com.
Türkiye’de Elektronik Çek ve Bono Uygulaması Başlıyor - Yorumlar
Yapılan Yorumlar
BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler
Bitcoin yön belirleme açısından kritik bir seviyede 03 Aralık 2021
On milyonlarca dolarlık Bitcoin sattı… 03 Aralık 2021
Ethereum için kritik direnç noktası 140 dolar seviyesinde 03 Aralık 2021
Tezos, 2019’da on milyonlarca dolarlık Bitcoin sattı 03 Aralık 2021
ÖNE ÇIKAN KATEGORİLER
FACEBOOK'TA BİZ
Kripto Para
Kripto Para | Bitcoin ve Altcoin Dijital Para Portalı (Blockchain) - Tüm Hakları Saklıdır