Bitcoin

Ethereum

Ripple

Litecoin

BitcoinCash

NXT

EthereumClass

Dash

Monero

Zcash

Augur

Detaylı Analiz: Madencilik Sektöründe Geçen Yıl ve Bu Yıl Yaşanabilecek Olası Senaryolar

Ana Sayfa » GÜNCEL » Detaylı Analiz: Madencilik Sektöründe Geçen Yıl ve Bu Yıl Yaşanabilecek Olası Senaryolar
Detaylı Analiz: Madencilik Sektöründe Geçen Yıl ve Bu Yıl Yaşanabilecek Olası Senaryolar



2018 yılı kripto para sektörü açısından pek de iç açıcı geçmedi. Dönem dönem yaşanan ufak çaplı artışlara karşın, sektörün geneli yılı düşüş hakimiyetinde geçirirken, bundan en fazla etkilenen alanlardan birisi ise, hiç şüphe yok ki madenciler oldu.

Başta Asya’da olmak üzere, dünyanın dört bir yanına konuşlanan bireysel ya da kurumsal madenciler, yılı rekor zararla kapatırken; bu durum madencilik ekipmanı üreticilerini de çok olumsuz etkiledi. Başta Japon bilişim devi GMO olmak üzere, Bitmain ve diğer madencilik şirketlerinin zararları, sektörün kalanına da sirayet etti.

Peki, 2018 yılında tam olarak neler yaşandı ve bizi önümüzdeki dönemde tam olarak ne bekliyor? Gelin, bu içeriğimizde bu sorunun cevabını bulmaya çalışalım…

GMO’dan Rekor Zarar: 320 Milyon Dolar
2018’in son çeyreğinde, Japon bilişim ve internet devi GMO’nun zararı tam 320 milyon dolar oldu. ‘Hesapta olmayan’ bu düşüş üzerine şirket, madencilik operasyonlarını kapattığını duyurdu.

Geride bıraktığımız yılın Haziran ayında, toplam yatırım ve kar miktarının yüzde 10’u gibi son derece yüklü bir miktarı, madencilik tesisi kurmaya ve bu işin Ar-Ge’sine harcayan GMO’nun o dönemki esas amacı Çinli madencilik devi Bitmain’e rakip olmaktı. O dönem 7 nm’lik ASIC çipleri ile büyük ölçekte bir madencilik şirketi kurmak isteyen firma, şunları söylemişti:

”Sektörde devrim yaratacak 7nm’lik ASIC cihazlar ile madencilik yapmaya hazırız. Yüksek performanslı kartlar ile, madencilik alanında en yüksek verimi insanlara ulaştırmak isityoruz. Hem enerji sarfiyatında düşüş, hem de daha çevreci ve sağlıklı bir işleyiş ile, bu cihazın ciddi fark yaratacağını ve de rakiplerinin önüne geçeceğini düşünüyoruz.”

Ancak buna karşın GMO, Bitmain ile yarışında pek de başarılı olamadı. Bu durumu destekleyen veriler ise, genel olarak borsa değerleri olarak değerlendirildi. Bitmain’in Hong Kong’da 15 milyar dolarlık bir IPO yapmaya hazırlandığı günlerde, GMO’nun borsa karşılığındaki değeri ise sadece 1,5 milyar dolar oldu ki bu rakam, Bitmain’in planlanan değerinin yüzde 10’una denk geliyor.

En başlarda firma, Bitmain’in pazar payının büyük bir kısmına ortak olabileceğini ve sektöre ciddi bir rekabet getirebileceğini düşünse de, işler onların hiç de planladığı gibi gitmedi. Bitmain’in bu tarz bir hamle bekliyor olması ona göre hazırlıklarını da yapması, şirketi çok olumsuz etkiledi.

Daha sonra ise Aralık ayının son günlerinde madencilik operasyonlarına son verdiğini açıklayan GMO, böylelikle tam 320 milyon dolarlık bir zarar etmiş oldu. Konuyla ilgili şirket tarafından yapılan resmi açıklamada şu ifadelere yer verildi:

”Şu anda sektörde yaşanan son durumu ve gelişmeleri göz önüne alırsak, şu anda kripto para madenciliğinin karlılığı konusunda şirket olarak pek de olumlu düşünmüyoruz. Bu sebeple de GMO olarak; ekipman üretimi, satış, araştırma ve geliştirme gibi süreçleri içeren madencilik operasyonlarımızı durdurma kararı almış bulunuyoruz. Bu sektörde yaptığımız tüm harcamalar ve harcadığımız her türlü kaynağın şirkete zarar olarak döndüğünü üzülerek de olsa kabul etmiş durumdayız. Toplam zararımız, son gelişmeler ve düşüş ile birlikte, yaklaşık 320 milyon dolar olmuştur.”

Bitmain de Çok Zorlandı
Sektörün en bilindik şirketi olan Bitmain de, yaşanan bu düşüşten sonra rekor oranda zarar etti ve şirket sonuç olarak yeniden yapılanmaya gitti.

Şirketin bu yıl için bayrak ürün olarak lanse ettiği S9 cihazların büyük bir kısmını satmayı başardığı ifade edilirken, bu noktada satışların artmasının sebebinin ise Bitmain’in fiyat kırma politikası olduğu ifade ediliyor. Bir nevi karlılığı düşüren hatta zararına satış yapan Bitmain, bu sayede diğer firmaların yapamayacağı bir şey yaptı ve cihazları elinden çıkarmayı başardı.

Ağustos ayında Bitcoin fiyatı halen 7 bin dolar civarlarında gezerken, BitMEX tarafından yayınlanan raporda, bu rakamın madencilik için anahtar nokta olduğu ve bunun altının karlı olmadığı belirtilmişti. Yani o dönem, sektörde yer alan madenciler halen para kazanabiliyordu ve bu durum da, Antminer S9’ların satılmasını kolaylaştıran bir diğer etmen oldu.

O dönem cihazlara artan talep, Bitmain’i tabiri caizse biraz daha suyun üstünde tuttu ancak bundan diğer şirketler çok daha olumsuz etkilendi. Ancak, aylar geçti ve Bitcoin fiyatı düşmeye devam etti. İş öyle bir noktaya geldi ki, Bitmain de artık ciddi şekilde zorlanmaya başladı ve işin hiçbir karlılığı kalmadı.

Ağustos döneminde BitMEX’den yayınlanan raporda, şu ifadelere yer veriliyordu:

”Bitmain şirketinin bilançolarına bakıldığında şu anda karlılığın artık negatif tarafa geçtiği ve şirketin ortalama zarar oranının yüzde 11,9 olduğu saptanmıştır. Bu rakam, S9 cihazları için geçerlidir. Diğer L3 cihazlar için ise, zarar çok daha yüksek bir noktadadır. Bitmain’in durumu ile ilgili tahmin yapmak şu aşamada güç ancak şirketin an itibariyle ciddi zarar ettiğini söyleyebiliriz. Bu düşük fiyatlar da, Bitmain’in daha fazla satabilmek için uyguladığı bir politika olarak dikkatleri çekmektedir.”

Daha sonra sektörde yaşanan düşüş bir ivme daha kazandı ve Bitcoin 4 bin dolarların altına dahi indi. İşte o dönemler, Bitmain için olayların iyice açığa çıktığı bir dönem olarak tarihe geçti. Yaşanan düşüşü daha fazla kompanse edemeyen şirket, çalışan ekibinin yüzde 50’sini işten çıkarmak durumunda kaldı. Hatta, şirket bazı departmanlarını toptan kapatarak önlem almaya çalıştı.

Kapanan departmanlardan en önemlisi ise, hiç şüphe yok ki Bitmain’in önemli gördüğü yapay zeka kısmı idi.

Peki Sorun Tam Olarak Ne?
Mayıs ayında, Bitman şirketi kripto para piyasalarının pek de beklemediği bir açıklama yaparak yapay zeka konusunda Nvidia, Intel (NASDAQ:INTC) ve AMD gibi dev şirketlere rakip olmak için yaptığı çalışmalara son verdiğini açıklamıştı.

Madencilik sektörünün geleceğine oldukça fazla oranda güvenen Bitmain, bu sebepten ötürü diğer teknoloji alanlarına da yatırım yapmayı amaçlayarak, dünyanın en iyi teknoloji şirketleri arasındaki yerini almak istiyordu.

Hali hazırda ürettiği ASIC çipleri bir miktar geliştirereek bu işi tamamen otomatize etmeyi bunu yaparken de yapay zekadan faydalanmayı amaçlayan Bitmain, konuyla ilgili başta Bloomberg olmak üzre, birçok dev medya kanalına da röportajlar verirken, süreç son derece sorunsuz işleyecek ve planlar tıkırında devam edecek gibi görünüyordu.

Ancak bu plan, yaşanan düşüşün derinleşmesi ile yerle yeksan oldu.

Bu noktada bu şirketlere yapılabilecek en sağlıklı eleştri, ürün portföylerini gereksiz arttırmaları olabilir. Daha yeni yeni patlayan ve son derece volatil olduğunu neredeyse sağır sultanın bildiği bir alanda elde edilen erken ve yüksek karlara bakarak; bir anda okyanusa açılmaya çalışan şirketler, sonuç olarak cidid zarar etti. Aynı zamanda bunu yaparken, kendilerini var eden kripto paralara ve madencilik sektörüne takibi elden bıraktıklarını söylemek de yanlış olmaz. Ana üründeki geliştirmelere ve zorunlu değişikliklere odaklanmadan diğer sektörlerde onlarca yıllık devlerle rekabetin sonu, tahmin edildiği gibi kötü oldu.

Örneğin son dönemde manşetleri süsleyen bir başka şirket ConsenSys de bu işin mağdurlarından birisi oldu. Son dönemde 300’den fazla çalışanını işten çıkarmak zorunda kalan ConsenSys, sektörün dışına çıktığı hamlelerinin bedelini ağır ödedi.

Bu sektördeki birçok şirket ki buna madenciler de dahil, kendilerini esas var eden kripto para sektörünü bir kenara bırakıp bilmedikleri sularda yüzmeye çalıştılar ve bu hatalarının bedelini de ağır ödediler.

O Kadar da Karamsar Olmamak Gerekir
Vaktinizi ayırıp buraya kadar geldiyseniz, öncelikle size bir teşekkürü borç biliriz. Bu ana kadar çizdiğimiz tablo, haklı gerekçelerle de olsa, negatifti. Ancak bu kadar da enseyi karartmaya gerek yok…

Blockchain isimli cüzdan üreticisi ve veri platformu, Bitcoin ağındaki hash rate adı verilen kazım gücünü düzenli olarak ölçüyor ve bu rakam; Ağustos ile Aralık arasında yaklaşık yüzde 30’luk bir düşüş yaşadı.

Amerika’nın en büyük madencilik tesislerinden birisi olan Salcido Enterprises’in sahibi olan Malachi Salcido, Aralık ayında yaptığı açıklamada şu anda işin tekrar karlı olabilmesi için ciddi bir artış yaşanması gerektiğini söylese de, yine de bazı aklı selim devlerin şu anda kenarda beklediğini ve trend değişimini görmek istediklerini ifade etti.

Fundstrat’ın yayınladığı ve 100 bin bireysel madencinin fiş çektiğini belirttiği rapora istinaden konuşan Salcido, şunları söyledi:

”Bana kalırsa şu anda bulunduğumuz noktadan biraz daha aşağı ineceğiz. En kötüsü daha geride kalmadı diyebilirim ancak bu düşüş çok da uzun boylu olmayacaktır. Trend, elbette tersine dönecek. Şubat ayı için dibi görmüş olursak, şaşırmayacağım.”

2018 yılının başından sonuna olan kazım gücüne baktığımızda ise, karşımıza farklı bir hikaye çıkıyor. Her ne kadar yılın son çeyreğinde kazım gücü sağlam bir şekilde çakılsa da, yine de yıllık bazda rakamın neredeyse 3 katına çıktığını söylemek mümkün. 17 exahash olan kazım gücü, yıl sonuna gelindiğinde ise 44 exash olmuştu. Yani, Bitcoin fiyatı neredeyse yüzde 80 düşerken, ağdaki kazım gücü yüzde 157 artmıştı…

Bu durum da, birçok otorite tarafından dev şirketlerin sektöre geldiğinin bir kanıtı olarak yorumlandı. Bireyse madenciler, bulut madencilik çözümleri ve küçük ölçekli ASIC cihazları ile zararı kısmaya çalışsa da, uzun süreli kontratlar ile çalışan madencilik şirketleri için bu durumun geri dönüşü çok daha zor oldu.

Konuyla ilgili konuşan kitap yazarı, araştırmacı ve kripto para yatırımcısı Andreas Antonopoulos, şunları söyledi:

”Madencilerin önlerini görebilmeleri hiç de kolay değil. Böyle bir piyasada uzun vadeli plan yapmak zor bir şey. Bu sebeple de beklemek zorundalar. Uzun süreli kontratlarla çalışmaları kolay değil ancak yine de bu süreç boyunca beklemeyi ve sabretmeyi başarırlarsa, sektör terse döndüğünde, işler onlar için çok daha iyi olacaktır. Bence onlar da bunun farkında ve biraz daha dişlerini sıkıyorlar.”

Intel gibi değeri 213 milyar dolar olan bir şirketin, şu anda planları arasında efektif madencilik çözümlerini almış olması da, aslında sektörün nereye gittiğinin çok net bir kanıtı.

Konuyla ilgili ciddi bir bütçe ayıran ve sadece kripto para madenciliğinde kullanılacak ekran kartları ile ilgili bir de patent alan Intel firması, bakalım bu hamlelerinin meyvelerini alabilecek mi?

Sektöre tek giren dev şirket Intel değil. Bir başka teknoloji devi Samsung (KS:005930) da, son dönemde madenciliğe gösterdiği ilgiyi arttırmış durumda. Madencilik ekipmanları ve cihazları üreten firma, son dönemde sektördeki pazar payını arttırmak istiyor.

Firmanın geçmiş tecrübesine ve marka değerine bakıldığında ise, bu durumu başarmaları gayet imkan dahilinde ancak; Bitmain’in sektördeki gücü, elbette ki yadsınamayacak kadar büyük.

2019’da Bizi Neler Bekliyor?
Evet düşüşler yaşanıyor ancak dev şirketler halen operasyonlarını zarara rağmen sürdürme niyetinde. Bu da, aslında sektöre duyulan inancı gösteriyor. Uzun vadede fiyat bazında geri dönüşün yaşanacağına inanan madenciler, bu sebeple işlerini sürdürme notkasında son derece kararlı.

İşin eleştri noktasında ise, madencilere sert çıkan bir kesim de var. Bu kontak kapatmama işinin inkardan geldiğini ifade eden bir grup kesim; madencilerin beklemekten başka şansı olmadığını ve buna mecbur olduklarını ifade ediyorlar ancak; bu kesmin azınlıkta kaldığını söylemek de son derece mümkün.

Kripto para piyasası gibi yeni ve son derece volatil olan bir piyasada, elinize ne kadar insider bilgi, veri, data, grafik ya da bilimum şeyi alsanız da, fiyat tahmini yapmak gerçekten çok zor. En ünlü ve başarılı analistler bile, çok feci derecede çuvallayıp analizlerini geri alıyorlar. Tek bir doğrunun ya da doğru kavramıın olmadığı bir sektörde, bu tarz yüksek meblağlar ile işe giren madenciler de, her türlü veriyi kullanmalarına rağmen şu anda beklemek durumundalar.

Birçok bireysel madencinin sektörü terk ettiği bir ortamda bu zorlu şartlara dayanmak için dişini biraz daha sıkan madenciler, piyasanın geri dönüşünü dört gözle bekliyor. Tekrardan kar ettiği günleri görmek için sabırsızlanan madencilerin, bu hayallerini görüp göremeyecekleri ise meçhul.

Ancak, her ne olursanız olsun, şu anki sektörde beklemek gerekiyor. İster bireysel ufak bir yatırımcı, ister harçlığınızı atan bir öğrenci, isterseniz dev bir kurumsal yatırımcı ya da madenci de olsanız, şu anda beklemek zorundasınız. İşin nereye gideceğini ise, ancak ve ancak bizlere zaman gösterecek.

Sonuç olarak, madencilerin geçtiğimiz yılının berbat ilerlediğini ifade etmek pek de yanlış olmayacaktır. Yine de, bu süreci atlatabilen ve ayakta kalabilen şirketler, önümüzdeki dönemde ciddi dersler çıkarmış olacaklar. Özellikle de, ana işi sağlamlaştırmadan yan teknoloji sektörlerinde devlerle rekabet etmeye çalışmak, biraz aceleci bir yaklaşımmış gibi duruyor ki bu konuda yapılan eleştriler oldukça haklı.

Bakalım, madenciler için 2019 yılı nasıl geçecek? Beklenen boğa sezonu gelirse ve tekrar iş karlılık düzeyinin üstüne çıkarsa, birçok madencilik devinin neler yapacağı da yatırımcıların ve biz değerli kripto para takipçilerinin aklını kurcalayan bir başka soru olarak karşımıza çıkıyor.

Detaylı Analiz: Madencilik Sektöründe Geçen Yıl ve Bu Yıl Yaşanabilecek Olası Senaryolar isimli makale Nihat Emre KOCAASLAN tarafından hazırlanmış ve koinbulteni.comda yayınlanmıştır.

Continue reading on Koin Bülteni

Ekleyen :Celal YıldırımTüm Yazıları İçin Tıklayınız

Detaylı Analiz: Madencilik Sektöründe Geçen Yıl ve Bu Yıl Yaşanabilecek Olası Senaryolar - Yorumlar

YORUMLARINIZI PAYLAŞIN

 

Yapılan Yorumlar

SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları

RASTGELE İÇERİKLER

Facebook’un Kripto Parası Libra’ya İki Ülkeden Tepki Geldi Bitcoin için bir sonraki durak neresi? 2,000 mi 10,000 mi? Edward Snowden’a Göre Gizlilik, Bitcoin’de Bir Sorun Tayland Borsası Kripto Para Ticareti İçin Başvuruda Bulundu Bitcoin momentuma dahil olabilecek mi? Token’lar yüzde 30-200 arttı Litecoin kurucusundan şoke eden Ripple (XRP) açıklamaları

FACEBOOK'TA BİZ

Kripto Para

Kripto Para | Bitcoin ve Altcoin Dijital Para Portalı (Blockchain) - Tüm Hakları Saklıdır