Endonezyalı regülatörler nihayet Bitcoin’i (BTC) ve diğer kripto para birimlerini alım satımı yapılabilir emtia olarak resmen tanıyan yasaları yürürlüğe koyarak kripto para birimi piyasasını çevreleyen yasal belirsizliğe son verdiler.
Yasal Düzenleme
Söz konusu düzenleme, No.5/2019, Endonezya Ticaret Bakanlığı Vadeli İşlemler Borsa Denetleme Kurulu (Bappebti) tarafından yapıldı. Düzenleme ülkede kripto para birimi alım satımı yapılmasına izin veriyor ve tüm borsalar için yasalara uygunluk kurallarını belirtiyor.
Kripto para birimi borsaları ülkede son birkaç yıldır var olmasına rağmen, her zaman yasal bir gri alanda faaliyette bulundular.
Yasa Ne Getiriyor
Bappepti Başkanı Indrasari Wisnu Wardhana, yerel basına verdiği demeçte, yasal düzenlemenin piyasaya yasal bir güvenilirlik sağlayacağını ve her türlü kripto para birimi yatırımcısını koruyacağını söyledi. Kanun ayrıca, yatırımcıların sektördeki dolandırıcılık ve sahtekarlık faaliyetlerine maruz kalmasını da zorlaştıracak. Her borsa, sadece kara paranın aklanmasının önlenmesi (AML) şartlarına uymakla kalmayacak, aynı zamanda risk değerlendirme kontrollerini de geçmekle yükümlü olacak.
Borsalar, en az bir güvenlik uzmanı istihdam edecek ve ticaret bilgilerini ülke içinde bulunan bir sunucuda en az beş yıl boyunca saklayacaklar. Bu nedenle yabancı borsalar, müşterilere hizmet vermeye başlamadan önce bir çeşit yerel bir yapı oluşturmak zorunda kalacaklar.
Borsalar Karşı Çıkıyor
Bununla birlikte, kripto para vadeli işlem sözleşmeleri endüstrisindeki yatırımcılar için minimum sermaye gereksinimi olarak, yasa koyucuların hesaplarında en az 70 milyon dolar veya 1 trilyon rupiye sahip olma zorunluluğu getirdiğinden ötürü söz konusu düzenleme öfkeye yol açmış durumda. Yatırımcıların teminat olarak 80 milyar rupi yatırması gerekecek. Buna ek olarak, opsiyon veya vadeli işlem sözleşmeleri piyasalarında alıcı ve satıcıları karşılaştırmakla görevli ve işlemcilerin sorumluluklarını yerine getirmeyi garanti altına alan işletmelerin asgari ödenmiş sermayelerinin 107 milyon dolar veya 1.5 trilyon rupi olması zorunluluğu bulunuyor.
Ülkedeki borsalar ve yatırımcılar, sermaye gereksinimlerinin çok yüksek olduğunu ve ülkedeki vadeli işlemler endüstrisini etkin bir şekilde öldüreceğini iddia ediyorlar. Endonezya’da bir kırsal banka kurmak için asgari sermaye, diğer emtiaların vadeli işlemler sözleşmeleri için ödenmiş sermayelerine nazaran son derece düşük durumda.
Bu Rakamlarla İş Yapılmaz
Düzenlemenin ortak yatırımcılar için riski azaltması açıkça ifade edilmekle birlikte, çok az sayıda işletmenin bu kadar büyük sermayesinin bulunduğunu hatırlatmakta fayda var. Bazı borsa operatörlerine göre, Bappapti, eşiğin bu kadar yüksek olacağına dair önceden herhangi bir gösterge de sunmamıştı.
Kripto Para Ödemeleri Yasağı Hala Sürüyor
Özellikle, Bitcoin ve diğer kripto para birimleri yasal olarak meta olarak kabul edilirken, yasal ödeme aracı olarak kullanılmasına yönelik yasak devam ediyor.
Ülkenin merkez bankası Bank Indonesia (BI), CNBC Indonesia’ya yaptığı açıklamada kripto para birimlerinin bir ödeme yöntemi olarak kullanılması yasağının devam edeceğini ifade ediyor. Bankalar Arası Ödeme Sistemi Politika Bölüm Başkanı Onny Widjanarko, kararın bankanın paydaşları ile yaptığı dahili görüşmelerden sonra alındığına vurgu yapıyor.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da takip edin, Facebook (NASDAQ:FB) sayfamızı beğenin ve Telegram kanalımıza katılın!
The post Bitcoin’e Yasak Getiren G20 Ülkesinden Yeni Adım appeared first on Kriptokoin.com.
Bitcoin’e Yasak Getiren G20 Ülkesinden Yeni Adım - Yorumlar
Yapılan Yorumlar
BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler
Bitcoin yön belirleme açısından kritik bir seviyede 03 Aralık 2021
On milyonlarca dolarlık Bitcoin sattı… 03 Aralık 2021
Ethereum için kritik direnç noktası 140 dolar seviyesinde 03 Aralık 2021
Tezos, 2019’da on milyonlarca dolarlık Bitcoin sattı 03 Aralık 2021
ÖNE ÇIKAN KATEGORİLER
FACEBOOK'TA BİZ
Kripto Para
Kripto Para | Bitcoin ve Altcoin Dijital Para Portalı (Blockchain) - Tüm Hakları Saklıdır