Bitcoin

Ethereum

Ripple

Litecoin

BitcoinCash

NXT

EthereumClass

Dash

Monero

Zcash

Augur

Beam Coin (BEAM) Nedir?

Ana Sayfa » GÜNCEL » Beam Coin (BEAM) Nedir?
Beam Coin (BEAM) Nedir?

© Reuters.  © Reuters.

Son zamanlarda kripto camiasında adını duymayanın kalmadığı, ismi Grin ile sürekli yan yana geçen Beam’in incelemesi ile sizlerleyiz. Grin’i incelediğimiz bu yazıdan sonra, ‘Grin’in kuzeni’ sayabileceğimiz bir başka MimbleWimble koini olan Beam’in de incelenmeye değer bir kripto koin olduğu kanaatine vardık. Beam’i incelemek için ele alacağımız model daha çok Grin ile olan farklarını öne çıkarmak üzere olacak.

Öncelikle Grin de Beam de açık kaynak kodlu yapıdalar ve her ikisi de kendi ana ağına sahip, yani ERC20 tokeni vs. değiller. Temmuz 2016’da Tom Elvis Jedusor tarafından sunulan ve birkaç ay sonra Adam Poelstra tarafından revize edilen MimbleWimble, gizlilik ve verimlilik açısından oldukça özgün bir protokol ve her iki koin de bu başarılı protokolü yapısında barındırıyor. Ancak birbirine benzeseler ve isimleri sürekli yan yana anılsa da Grin ve Beam’in para politikası, madencilik, topluluk ve genel yönetişim dahil olmak üzere pek çok farklılıkları bulunuyor. Bunlardan tek tek bahsedeceğiz ancak önce gelin MimbleWimble neymiş ona bakalım. Grin incelemesini okuyanlar bu kısmı atlayıp “Grin vs. Beam – Bu koinlerin farkları ne?” kısmına geçebilirler.

MimbleWimble Nedir?
MimbleWimble, kripto para işlemlerinin işleyişini radikal bir şekilde değiştirmek ve blokzincir boyutunu azaltmak için birçok yenilikçi teknolojiyi bir araya getiren bir blokzincir protokolü.

MimbleWimble öncelikli olarak iki alana hitap ediyor:

  • Gizlilik
  • Ölçeklenebilirlik
  • Doğasında var olan gizliliğin bir sonucu olarak MimbleWimble güçlü bir takas edilebilirliğe sahip.

    Gizlilik
    MimbleWimble ile işlemler son derece opak halde gerçekleşiyor ancak bir adres ‘olmamasına’ ve tutarların tamamen gizlenmesine karşın işlemler yine de doğrulanabiliyor. MimbleWimble, sıfır toplamın doğrulanmasına ve özel anahtarlara sahip olmanıza dayalı olarak işlemleri yapılandırmak için Eliptik Eğri Şifreleme (ECC) özelliklerine dayanıyor.

    MimbleWimble’da herhangi bir adres yok. Bunun yerine alıcının gönderene bir adres oluşturup gönderdiği iki cüzdan, veri alışverişinde bulunmak için birbiriyle iletişim kuruyor. Bu verileri yalnızca katılımcılar görebiliyor ve dışarıdan taraflarca tekrar kullanılamıyor. Bununla birlikte katılan tarafların aynı anda çevrimiçi olma zorunluluğu da yok!

    Kısaca, node’lar aktarılan değerleri ortaya çıkarmadan işlemlerin gerçekliğini doğrulayabiliyor, ortada herhangi bir adres bulunmuyor ve bir işlemde tanımlanabilir bilgiler de bulunmuyor. Yani ortada üst düzey bir gizlilik var.

    Ölçeklenebilirlik
    MimbleWimble’ın ölçeklenebilirliğe olan yaklaşımı, karmaşık iki tabakalı çözümlerden veya zincir içi üretim kapasitesini artırmaktan çok daha ‘doğrudan’. MimbleWimble’ın çözümü verimliliği artırmak için blokzincirdeki eski ve gereksiz işlemleri ortadan kaldırmaya dayanıyor.

    Bir blok içindeki işlemleri doğrulama yeteneğini korurken, hangi girdiyle hangi çıktının eşleştiğini söylemek mümkün olmuyor. Nodelar, madencilik yoluyla yaratılan paranın toplamını toplam arz ile çapraz referans alarak blokları daha fazla doğrulayabiliyor.

    Grin vs. Beam – Bu koinlerin farkları ne?
    Beam ve Grin arasındaki en temel farklılıklardan biri genel topluluk/yönetişim yaklaşımları. Beam’in yönetişim ve geliştirme yöntemi ZCash’e benzer, daha çok şirkete benzer bir yapıya sahipken Grin, bağışlarla ve proje üzerinde bağımsız çalışan açık kaynaklı Monero modelinden ilham alan topluluk üyelerine sahip. Genel olarak Grin ve Beam arasındaki farklılıkları birkaç kategoriye ayırmak mümkün, bunlar:

    • Para politikası
    • Yönetişim/Topluluk
    • Madencilik
    • Teknik Nüanslar

    Para Politikası
    Beam’in para politikası “P2P dijital para” yerine açıkça özel bir değer deposu olduğuna vurgu yapıyor. Bu kripto paranın arzının kabaca 263 milyon olacağını belirtip bununla birlikte Grin’in ‘sonsuz arzı’ olduğunu hatırlatalım. Beam’de Bitcoin’e benzer şekilde zamanla blok ödüllerinin yarılanmasına dayanan deflasyonist bir emisyon uygulanıyor. İlk yıl için blok ödülü blok başına 80 Beam ve emisyon, durduğu 133. yıla kadar yaklaşık her 4 yılda bir yarıya inecek. Grin’in emisyon şekli ise sonsuza dek 60 saniyede 60 grin şeklindeydi.

    Beam’in para politikasındaki önemli bir diğer mevzu ise ‘Beam Hazinesi’. Beam yatırımcıları, girişimcileri ve danışmanlara aylık olarak Beam Hazinesi’nden ödül veriliyor. Beam blok ödülleri yalnızca madencilere verilmiyor ve Beam’in yönetimindeki insanlar da ödül olarak Beam alıyorlar. ZCash’inkine benzer bu sistem ile hazine ödülü ilk yıl için blok başına 20 Beam ve önümüzdeki 4 yıl boyunca blok başına 10 Beam olarak belirlenmiş. Grin’de ise tamamen gönüllülüğün esas olduğu bir yapı hakim. Herhangi bir ‘hazine’ bulunmuyor. Kurucuları, arkasındaki şirket veya hiç kimse ekstra koin almıyor.

    Yönetişim/Topluluk
    Beam’in yönetişimini tam anlamıyla geleneksel bir şirket ortamına sahip yeni bir girişime benzetebiliriz. Projeyi şu anda Beam Vakfı yönetmekte. Beam’in devamlı vurguladığı şey ise işletmeler için oldukça kullanışlı bir yapıda oluşu. Beam’i bu hattı ile de ZCash’e benzetmemiz mümkün. Grin ise yalnızca minimal bir MimbleWimble uygulamasına odaklanmakta. Projeyi tamamen topluluk yönetiyor.

    Madencilik
    Beam de Grin de Equihash Proof of Work madencilik algoritmasının optimize edilmiş versiyonlarını kullanırken, bu kripto paralar sırasıyla Cuckoo Cycle ve Equihash kullanmakta. Farka gelecek olursak Beam, ilk 12-18 ay boyunca ASIC’e dirençli GPU madenciliğine izin vererek ağın erkenden merkeziyetsiz hale kavuşmasını hedefliyor. Geliştirme ekibi önümüzdeki birkaç yıl içerisinde madencilik algoritmasını ayarlamak için protokolü birkaç kez hard forklayacak ve sonunda ASIC madenciliğine müsade edecek.

    Teknik Nüanslar

    • Beam C++ ile yazılmışken Grin Rust ile yazılmış.
    • Grin MimbleWimble’ı minimal biçimde uygulamayı vurguluyor.
    • Grin CLI cüzdanına sahipken Beam’in GUI + CLI cüzdanı var.
    • Gizlilik, Grin’de varsayılan olarak gelirken Beam’de bu özellik kullanıcının isteğine bağlı.
    • Grin teknik geliştirmelere Beam’den daha deneysel bir yaklaşım sergilemekte.
    • BEAM etkileşimli olmayan çevrimdışı işlemlere güvenli BBS sistemi aracılığıyla olanak sağlarken Grin, e-posta gibi düz metinler kullanıyor.

    Editörün Yorumu – Sonuç
    ‘Grin nedir?‘ yazımı okuyanlar görmüştür; orada Grin’i ‘deneysel’ bir proje olarak tanımlamıştım. Beam de bence tıpkı Grin gibi deneysel bir proje. Arzı her ne kadar Grin gibi sonsuza gitmese de emisyon şekli oldukça kafa karıştırıcı. Şu an dolaşımda olan, üretilmiş Beam sayısı yalnızca 4.9 milyon ve bu sayı belirlenen emisyona göre yıl sonuna dek 50 milyonu aşacak. Daha devasa miktarlarda üretilecek olan bu koini şimdi alıp HODL etmek bence pek de mantıklı bir hareket olmaz. Tabi ki Beam harika fırsatlar verebilir. Geçtiğimiz haftalarda 50 cent’ten işlem gören Grin, yazının yayımlandığı an yaklaşık 1.5 dolardan işlem görüyor. Beam yeniden sıçrayabilir, harika fırsatlar sunabilir ama dikkatli olmak lazım. Bence bu proje için risk yönetiminize emisyon şeklinden dolayı ‘çok’ dikkat edin.

    Nereden Beam Alabilirim
    Aşağıda Beam alıp satabileceğiniz borsalar listelenmiş durumda.

    • Hotbit
    • BitForex
    • Gate.io

    Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da takip edin, Facebook (NASDAQ:FB) sayfamızı beğenin ve Telegram kanalımıza katılın!

    The post Beam Coin (BEAM) Nedir? appeared first on Kriptokoin.com.

    Ekleyen :Celal YıldırımTüm Yazıları İçin Tıklayınız

    Beam Coin (BEAM) Nedir? - Yorumlar

    YORUMLARINIZI PAYLAŞIN

     

    Yapılan Yorumlar

    SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları

    RASTGELE İÇERİKLER

    Bakkt CEO’su Bitcoin ve Kripto Para Devrimine İnandığımız İçin Sektörle İlgileniyoruz Ripple Kurucu Ortağına Hırsızlık Suçlaması BCH savaşı sonrası ilk tahmini Jimmy Song yapıyor: İşte çarpıcı tahminin detayı… 4 Mart Bitcoin fiyat analizi: BTC haftaya düşüşle başlıyor Bitfinex CTO’su borsanın Tether’dan nasıl kâr ettiğini açıkladı IMF Müdürü: Blockchain Finans Sistemini Sarsıyor

    FACEBOOK'TA BİZ

    Kripto Para

    Kripto Para | Bitcoin ve Altcoin Dijital Para Portalı (Blockchain) - Tüm Hakları Saklıdır