İnsanlar binlerce yıldır takas usulüyle birbirlerinden alışveriş yapıyor, ticari işlemlerini bu şekilde gerçekleştiriyorlar. Günümüzde kişilerarası (P2P) ticaret olarak adlandırabileceğimiz bu tarzdaki ticaret şekli yerini daha farklı metotlara bırakmış durumda. İnsanlar zaman zaman doğrudan birbirleriyle alışveriş yapmaktansa üçüncü partilere güvenmeyi tercih ediyorlar. Bunu kripto para piyasasında da sıkça görebiliyoruz.
Günümüzdeki ticaret borsalarını, çeşitli mağazaları ve satış noktalarını bu üçüncü partilere örnek olarak göstermemiz mümkün. Bu gibi kurum ve kuruluşların büyük ölçüde belli bir merkeze bağlı olduklarını, merkezi yönetimlere sahip olduklarını söylememiz de yanlış olmaz. Bu merkeziyet zaman zaman ticari işlemlerin daha pratik bir şekilde yapılıyor olmasını sağlıyor. Ancak bu merkeziyetin zamanla tekelliğe yönelebildiğini ve Dünya genelinde çok fazla kişinin belli başlı finans hizmetlerinden yararlanamadığını unutmamak gerek.
Kripto paralar tam olarak bu merkeziyet olgusuna karşı çıkıyorlar. Herhangi bir merkeze ya da kuruluşa bağlı olmayan Bitcoin, insanların eski çağlarda olduğu gibi herhangi bir üçüncü partiye güvenme ihtiyacı kalmadan kendileri arasında işlem yapmalarını sağlıyor. Bitcoin herhangi bir merkez tarafından yönetilmediği için herhangi bir devletin veya şirketin buyruğuna da bağlı değil. Bu da Bitcoin kullanıcılarının geleneksel finans platformlarına kıyasla daha özgür bir şekilde işlem yapmalarına olanak tanıyor.
Ne var ki günümüzde pek çok bitcoin kullanıcısının bitcoin almak için borsaları kullandıkları görülüyor. Sektör genelinde bazı merkezsiz borsalar olsa da bunların büyük bir kısmının belli bir şirkete bağlı olduğunu belirtmek gerekiyor. Bu merkeziyet kavramına tamamen karşı çıkan kripto paraların merkezi platformlarda alınıp-satılması pek çok kişi tarafından eleştiriliyor.
Bu durumu eleştiren kişiler genelde P2P platformlara yöneliyor ve herhangi bir şirkete bağlı olmadan doğrudan diğer insanlarla alışveriş yapıyorlar. P2P tarzında işlem yapmak isteyen kişiler bunun için Paxful gibi platformları kullanabiliyorlar. Paxful’da hediye kartlarından banka havalesine kadar toplamda 300’ü aşkın ödeme yöntemiyle bitcoin alınabiliyor.
Kişiler arası alışveriş kavramı özellikle kripto paraların ortaya çıkışıyla birlikte yeniden popülerlik kazandı. Paxful ve benzeri platformlar da bu tarzdaki işlemleri iyice yaygınlaştırmak için çalışmaya devam ediyorlar.
Finansta Yeni Devir: Bitcoin ile Kişiler Arası Ticaret isimli makale Koin Bülteni tarafından hazırlanmış ve koinbulteni.comda yayınlanmıştır.
Finansta Yeni Devir: Bitcoin ile Kişiler Arası Ticaret - Yorumlar
Yapılan Yorumlar
BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler
Bitcoin yön belirleme açısından kritik bir seviyede 03 Aralık 2021
On milyonlarca dolarlık Bitcoin sattı… 03 Aralık 2021
Ethereum için kritik direnç noktası 140 dolar seviyesinde 03 Aralık 2021
Tezos, 2019’da on milyonlarca dolarlık Bitcoin sattı 03 Aralık 2021
ÖNE ÇIKAN KATEGORİLER
FACEBOOK'TA BİZ
Kripto Para
Kripto Para | Bitcoin ve Altcoin Dijital Para Portalı (Blockchain) - Tüm Hakları Saklıdır