Bitcoin

Ethereum

Ripple

Litecoin

BitcoinCash

NXT

EthereumClass

Dash

Monero

Zcash

Augur

Teknik Analiz Nedir?

Ana Sayfa » GÜNCEL » Teknik Analiz Nedir?
Teknik Analiz Nedir?

© Reuters.  © Reuters.

Genellikle grafik olarak adlandırılan Teknik Analiz (TA), gelecekteki piyasa davranışını önceki fiyat hareketlerine ve hacim verilerine dayanarak tahmin etmeyi amaçlayan bir analiz türüdür. Teknik analiz yaklaşımı, geleneksel finansal piyasalardaki hisse senetlerine ve diğer varlıklara yoğun bir şekilde uygulanmaktadır, ancak aynı zamanda kripto para piyasasında kripto para ticareti yapmanın ayrılmaz bir parçasıdır.

Bir varlığın fiyatı etrafında birçok faktörü göz önüne alan temel analizin (FA) aksine, teknik analiz kesinlikle geçmişteki fiyat hareketine odaklanır. Bu nedenle, bir varlığın fiyat dalgalanmaları ve hacim verilerini incelemek için bir araç olarak kullanılır ve pek çok trader eğilimleri ve elverişli alım satım fırsatlarını tespit etmek için bunu kullanır.

İlkel teknik analiz formları 17. yüzyılda Amsterdam ve 18. yüzyılda Japonya’da ortaya çıkarken, modern teknik analiz genellikle Charles Dow’un çalışmalarına dayanmaktadır. Bir finansal gazeteci ve The Wall Street Journal’ın kurucusu olan Dow, bireysel varlıkların ve piyasaların sıklıkla bölümlere ayrılabilecek ve incelenebilecek trendlerde hareket ettiğini gözlemleyen ilk kişiler arasındaydı. Çalışmaları daha sonra teknik analizde daha fazla gelişmeyi teşvik eden Dow Teorisi’ni doğurdu.

İlk aşamalarda, teknik analizin ilkel yaklaşımı el yapımı sayfalara ve elle yapılan hesaplamalara dayanıyordu, ancak teknoloji ve modern hesaplamaların ilerlemesiyle birlikte teknik analiz yaygınlaştı ve şimdi birçok yatırımcı ve trader için önemli bir araç haline gelmiş durumda.

Rehber İçeriği

  • Teknik Analiz Nasıl Çalışır?
  • Teknik Analiz Göstergeleri
  • Ticaret Sinyalleri
  • Eleştiriler
  • Temel Analiz ve Teknik Analiz

Teknik Analiz Nasıl Çalışır?Teknik analiz temel olarak bir varlığın cari ve önceki fiyatlarının bir incelemesidir. Teknik analizin altında yatan ana varsayım, bir varlığın fiyatındaki dalgalanmaların rastgele olmadığı ve genellikle zaman içinde tanımlanabilir eğilimlere dönüşeceğidir.

Temelinde, teknik analiz, genel piyasa duyarlılığının bir temsili olan arz-talep piyasa güçlerinin analizidir. Başka bir deyişle, bir varlığın fiyatı, karşıt satış ve alım güçlerinin bir yansımasıdır ve bu güçler, trader’ların ve yatırımcıların (esas olarak korku ve açgözlülük) duygularıyla yakından ilgilidir.

Dikkate değer bir şekilde teknik analiz, normal şartlarda faaliyet gösteren, yüksek hacimli ve likidite ile daha güvenilir ve etkili olarak kabul edilir. Yüksek hacimli piyasalar fiyat manipülasyonuna, yanlış sinyaller yaratabilecek ve teknik analizi işe yaramaz hale getirebilecek anormal dış etkilere karşı daha az hassastır.

Fiyatları incelemek ve nihayetinde elverişli fırsatları tespit etmek için trader’lar gösterge olarak bilinen çeşitli grafik araçlarını kullanmaktadır. Teknik analiz göstergeleri, yatırımcıların mevcut trendleri tanımlamasına yardımcı olabilir ve ayrıca gelecekte ortaya çıkabilecek trendler hakkında bilgi sağlar. Teknik analiz göstergeleri yanıltıcı olabileceği için bazı trader’lar riskleri azaltmak için çoklu göstergeleri kullanmaktadır.

Teknik Analiz Göstergeleri

Tipik olarak teknik analiz kullanan trader’lar, piyasa trendlerini saptamak için grafiklere ve tarihsel fiyat hareketine dayanarak çeşitli farklı göstergeler ve ölçümler kullanırlar. Çok sayıdaki teknik analiz göstergesi arasında basit hareketli ortalamalar (SMA) en çok kullanılan ve iyi bilinen örneklerden biridir. Adından da anlaşılacağı gibi, SMA, belirli bir süre zarfında bir varlığın kapanış fiyatlarına dayanarak hesaplanır. Üstel hareketli ortalama (EMA), SMA’nın son kapanış fiyatlarını eskilerinden daha fazla ağırlıklandıran değiştirilmiş bir versiyonudur.

Yaygın olarak kullanılan bir diğer gösterge, osilatörler olarak bilinen bir gösterge sınıfının parçası olan göreceli güç endeksidir (RSI). Zaman içindeki fiyat değişikliklerini basitçe izleyen basit hareketli ortalamaların aksine, osilatörler, fiyatlandırma verilerine matematiksel formüller uygular ve daha sonra önceden tanımlanmış aralıklar içinde bulunan değerler üretir. RSI’de bu aralıklar 0 ila 100 arasındadır.

Bollinger Bantları (BB) göstergesi, trader’lar arasında oldukça popüler olan bir başka osilatör türüdür. BB göstergesi, hareketli bir ortalama çizgisi etrafında akan iki yan banttan oluşur. Potansiyel alım ve aşırı satım piyasa koşullarını tespit etmek ve piyasadaki oynaklığı ölçmek için kullanılır.

Daha basit teknik analiz araçlarının yanı sıra, veri üretmek için diğer göstergelere dayanan bazı göstergeler vardır. Örneğin, Stokastik RSI normal RSI’ya matematiksel bir formül uygulanarak hesaplanır. Bir başka popüler örnek, hareketli ortalama yakınsama/ıraksama (MACD) göstergesidir. MACD, ana hattı (MACD satırı) oluşturmak için iki EMA çıkarılarak üretilir. İlk hat daha sonra başka bir EMA üretmek için kullanılır ve ikinci bir hat (sinyal hattı olarak bilinir) ile sonuçlanır. Ek olarak, bu iki satır arasındaki farklara göre hesaplanan MACD histogramı vardır.

Ticaret SinyalleriGöstergeler genel eğilimleri belirlemek için yararlı olsa da, potansiyel giriş ve çıkış noktaları (alım veya satım sinyalleri) hakkında fikir vermek için de kullanılabilirler. Bu sinyaller, bir göstergenin grafiğinde belirli olaylar gerçekleştiğinde üretilebilir. Örneğin, RSI 70 veya daha fazla bir okuma ürettiğinde, piyasanın alım koşulları altında olduğu çıkarımında bulunabilinir. Aynı mantık, RSI 30 ya da altına düştüğünde de geçerlidir, ki bu genel olarak aşırı satım piyasa koşulları için bir sinyal olarak görülür.

Teknik analiz tarafından sağlanan alım satım sinyalleri her zaman doğru değildir ve teknik analiz göstergeleri tarafından üretilen önemli miktarda gürültü (yanlış sinyaller) vardır. Bu, özellikle geleneksel olanlardan çok daha küçük olan ve dolayısıyla daha değişken olan kripto para piyasası ile ilgilidir.

EleştirilerHer türlü piyasada yaygın olarak kullanılmasına rağmen, teknik analiz birçok uzman tarafından tartışmalı ve güvenilmez bir yöntem olarak görülüyor ve genellikle “kendi kendine yeten bir kehanet” olarak adlandırılıyor.

Eleştirmenler, finansal piyasalarda bulunan çok sayıdaki trader’ın ve yatırımcının destek veya direnç çizgileri gibi aynı göstergelere güvenmesi durumunda bu göstergelerin çalışma şansının arttığını savunuyor.

Öte yandan, birçok teknik analiz destekçisi, her bir analizcinin grafikleri analiz etme ve mevcut birkaç göstergeyi kullanma konusunda kendine özgü bir yolu olduğunu savunmaktadır; bu, çok sayıda trader’ın aynı stratejiyi kullanmasının neredeyse imkansız olduğu anlamına gelir.

Temel Analiz ve Teknik AnalizTeknik analizin merkezi bir temeli vardır. Bu da piyasa fiyatlarının belirli bir varlık ile ilgili tüm temel faktörleri yansıtmasıdır. Ancak, esas olarak tarihsel fiyat verilerine ve hacme (piyasa grafikleri) odaklanan teknik analiz yaklaşımının aksine, temel analiz (FA), nitel faktörlere daha fazla önem veren daha geniş bir araştırma stratejisini benimser.

Temel analiz, bir varlığın gelecekteki performansının sadece tarihsel verilere göre çok daha fazla olduğuna bağlı olduğunu düşünmektedir. Temel olarak FA, şirket yönetimi ve itibarı, pazar rekabeti, büyüme oranları ve endüstri sağlığı gibi çok çeşitli mikro ve makroekonomik koşullara dayalı olarak bir şirketin, işletmenin veya varlığın gerçek değerini tahmin etmek için kullanılan bir yöntemdir.

Bu nedenle, fiyat hareketliliği ve piyasa davranışı için temelde bir tahmin aracı olarak kullanılan TA’nın aksine, FA bir varlığın içeriğine ve potansiyeline göre aşırı değerlenip değerlenmeyeceğini belirlemek için bir yöntem olarak kullanılır. Teknik analiz çoğunlukla kısa vadeli trader’lar tarafından yapılırken, temel analiz fon yöneticileri ve uzun vadeli yatırımcılar tarafından tercih edilmektedir.

Teknik analizin göze çarpan bir avantajı, nicel verilere dayanmasıdır. Bu nedenle, fiyat analizinin objektif bir incelemesi için bir temel sağlar ve temel analizin daha kalitatif yaklaşımı ile birlikte gelen tahminlerin bir kısmını ortadan kaldırır.

Bununla birlikte, deneysel verilerle ilgilenmesine rağmen teknik analiz hala kişisel önyargı ve öznelliğin etkisinde kalmaktadır. Örneğin, bir varlık hakkında kesin bir sonuca varmaya şiddetle ithaf edilen bir trader, önyargılarını desteklemek ve önyargılı düşüncelerini yansıtmak için teknik analiz araçlarını manipüle edebilir ve birçok durumda bu, onların farkında olmadan gerçekleşir. Ayrıca, teknik analiz, piyasaların net bir model veya eğilim göstermediği dönemlerde de başarısız olabilir.

Her iki analiz yöntemi de belirli kesimler tarafından eleştirilmektedir. hangi yöntemin daha iyi olduğu konusunda uzun zamandır bir ortak görüş ortaya çıkarılamamış olsa da hem teknik analiz hem de temel analiz yaklaşımlarının bir kombinasyonu birçok kişi tarafından daha rasyonel bir seçenek olarak kabul edilmektedir. Temel analiz genellikle uzun vadeli yatırım stratejileriyle ilgili olsa da, teknik analiz hem trader’lar hem de yatırımcılar için yararlı olabilecek kısa vadeli piyasa koşulları hakkında sezgisel bilgiler sağlayabilir (örneğin, uygun giriş ve çıkış noktalarını belirlemeye çalışırken).

Haber İçeriği: Teknik Analiz Nedir?

Ekleyen :Celal YıldırımTüm Yazıları İçin Tıklayınız

Teknik Analiz Nedir? - Yorumlar

YORUMLARINIZI PAYLAŞIN

 

Yapılan Yorumlar

SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları

RASTGELE İÇERİKLER

Tron’dan yeni bir adım! Knight Story oyunu artık, Tron blockchain platformunda! Kayıpların Sürmesiyle Bitcoin 7.000$ Seviyesinin Altına Düştü Bitcoin Nasıl Harcanır ve Nerelerde Kullanılabilir? Şimdiden 100,000 RT’yi aştı: Milyarder isimden Bitcoin hediyesi Tecrübeli Analist: Bitcoin 60.000 Dolar ile 100.000 Dolar Arasına Çıkabilir! Bitcoin 4100 dolara yükselirken Altcoinlerde son durum ne?

FACEBOOK'TA BİZ

Kripto Para

Kripto Para | Bitcoin ve Altcoin Dijital Para Portalı (Blockchain) - Tüm Hakları Saklıdır