Bitcoin

Ethereum

Ripple

Litecoin

BitcoinCash

NXT

EthereumClass

Dash

Monero

Zcash

Augur

Coinbase Kripto Para Borsasında Bir Türk: Can Çolakoğlu

Ana Sayfa » GÜNCEL » Coinbase Kripto Para Borsasında Bir Türk: Can Çolakoğlu
Coinbase Kripto Para Borsasında Bir Türk: Can Çolakoğlu

© Reuters.  © Reuters.

ABD merkezli dünyanın en büyük kripto para borsalarından birisi olan Coinbase, birçok kişi tarafından defalarca kez duyulan bir platform olsa da çok az kişi bu platformu, platformun nasıl çalıştığını veya platformun içerisindeki kişilerle bunların görev tanımlarını biliyor.

YouTuber Levent Sapçı, yeni içeriğinde insanların hem Coinbase borsasını yakından tanıması, hem de ülkemizden bir isim olan Can Çolakoğlu‘nun borsa içerisinde veri bilimci olarak neler yaptığı hakkında fikir sahibi olmasını sağladı.

Coinbase veri bilimcisi ilk olarak Coinbase hakkında ufak bir açıklamada bulundu ve yakında borsaya Türk Lirası desteğinin gelebileceğini de ima etti:

”Şu an için daha banka hesabınızı veya kredi kartınızı bağlama ve Bitcoin satın alma şansınız yok Türk Lirası karşılığında ancak umuyoruz ki yakında bu da olacak. Amacımız bütün dünyaya kesinlikle yayılmak gerçekten bütün dünyada en güvenilir kripto para borsası olmak, olabildiğince en çok kullanıcıya ulaşmak. ”

Veri Bilimcinin Coinbase’deki Görevi
Bunun bilim olarak ifade edilmesini desteklemediğini belirten Çolakoğlu, veri analizi ifadesinin bu işin doğasını açıklamaya yeteceğini dile getirdi. Coinbase gibi ‘büyük’ şirketlerde yapılan binlerce kişilik veri analizinin büyük bir ekip ihtiyacı doğurduğunu ifade eden Çolakoğlu, ünlü borsa içerisinde toplamda 45-50 kişi civarında bir veri ekibi olduğunu ve bunların 20-25 mühendisinin direkt olarak alt yapıyı hazırlayıp, yazılımı yazan kişiler olduğunu, geriye kalan 15-20 kişinin ise analiz tarafında yer alan veri bilimciler olduğunu ifade etti.

Coinbase içerisinde yer alan analiz ekiplerini de sıralayan Çolakoğlu, daha çok ‘patronlara çalışan’ ve genel olarak elde edilen gelir vb. olaylarla ilgilenen bölümün işletme analizi, bir ürünü yeni bir sayfaya eklemenin veya yeni bir kripto para listelemenin nasıl etkilerinin olabileceği konularını mercek altına alan ve aynı zamanda kendisinin de yer aldığı bölümün ürün analizi, işin daha çok pazarlama ve büyüme tarafına bakıp, kampanyalar yapıldığında veya bir referans programı başlatıldığında bunun analizini yapan bölümün büyüme analizi olduğunu ifade etti.

Günlük olarak çok fazla tablo ve ‘deney’ yaptıklarını belirten Çolakoğlu, bunlara ek olarak daha uzun soluklu analizler de yaptıklarını ifade etti.

Coinbase’de Çalışmanın İyi ve Kötü Yanları
Yaklaşık bir buçuk sene içerisinde 150 kişiden 750 kişilik bir ekip haline gelen Coinbase, bu özelliği ile kesinlikle Silikon Vadisi içerisinde bile eşsiz bir firma olarak öne çıkıyor. Çolakoğlu’na göre böyle bir firmada çalışmanın iyi yanlarından birisi, her şeyin çok dinamik olması ve network açısından çok büyük katkılar sağlaması olarak ifade edilebilir.

Her şeyin çok hızlı değişmesinin aynı zamanda kötü bir özellik de olabileceğini dile getiren Çolakoğlu, bunun yanı sıra firmaya gelen her kişinin önceki tecrübelerine dair belirli görüşleri olduğunu ve bunun eninde sonunda ‘çılgın bir çatışma ortamı’ yarattığını açıkladı.

”Herkes kendi fikrinin veya planının daha doğru olduğuna inanıyor, o yüzden gerçekten baya çok insanın birbiri ile çakıştığını, politikanın yükseldiğini bazen bu yüzden de ilerleme kaydetmenin zorlaştığını yavaşladığını fark edebiliyorsunuz. Bunun sonucunda da 1 senede asla ayrılmayacak insanların 6 ay, 3 ay çalışıp ayrıldığını da gördüm.”

Küçük ve Büyük Şirket Karşılaştırması
Daha önce çalıştığı Bosch ve Intel (NASDAQ:INTC) gibi oldukça kurumsal ve oturmuş firmalarla, Coinbase gibi hem sektörel hem de yapısal açıdan yeni bir şirkette çalışmanın avantajları ile dezavantajlarını da masaya yatıran Çolakoğlu, konu hakkında şunları ifade etti:

”Büyük şirketlerde bürokrasi neredeyse devlet boyutuna varmış durumda… Genç ve bir şeyler yapmak isteyen heyecanlı, kariyerine yeni başlayan birisi için bu her zaman çok ideal bir durum değil. Bazen sıkılıyorsunuz.. Coinbase’de ise bunun tam tersi var, izin alınca bazen niye izin aldınız diyesi geliyor insanların.””1 Milyon dolar mı harcayacaksın? Harca. Tabii ki birinden izin alınması gerekiyor ama yeter ki iyi olumlu bir şey çıksın ortaya. Bunun bütün sorumluluğu, bütün gücü o projenin, tamamen sizin elinizde küçük şirketlerde.”

İkinci bir faktör olarak yaş ortalamasını ortaya koyan Çolakoğlu, Intel gibi daha köklü firmalarda ve özellikle bunun merkez şubesinde çoğunlukla şubedeki kişilerin yönetici olduğunu ve işlerin nispeten yavaş ilerlediğini vurguladı.

Coinbase gibi küçük şirketlerde ise bu ortamın çok daha dinamik olduğunu ifade eden veri bilimci, Google (NASDAQ:GOOGL) veya Amazon (NASDAQ:AMZN) gibi büyük şirketlerin ‘zevkli ve yeni’ projeler ile gelmesi durumunda bunlara geçiş yapabileceğini, ancak aksi taktirde büyük firmalara dönmeyeceğini ve küçük firmalardaki dinamizmin çok farklı bir tecrübe olduğunu söyleyerek röportajı noktaladı.

Coinbase Kripto Para Borsasında Bir Türk: Can Çolakoğlu isimli makale Ali Emre KONAKÇI tarafından hazırlanmış ve koinbulteni.comda yayınlanmıştır.

Continue reading on Koin Bülteni

Ekleyen :Celal YıldırımTüm Yazıları İçin Tıklayınız

Coinbase Kripto Para Borsasında Bir Türk: Can Çolakoğlu - Yorumlar

YORUMLARINIZI PAYLAŞIN

 

Yapılan Yorumlar

SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları

RASTGELE İÇERİKLER

Kripto para platformu Bakkt’in açılışı ertelendi! Bitcoin’de Yaşanan % 33’lük Düzeltmeye Rağmen Analistlerin BTC’de Boğa Görünümünü Korumasında 3 Ana Faktör Bitcoin Cüzdanı Ledger İnovatif Ürününü Tanıttı DocuSign Kullanıcıları İmzaları Onaylamak İçin Ethereum Blockchain’ini Kullanabilecekler Nike blockchain teknolojisine katılıyor Teksas Eyaleti Anonim Kripto Para İşlemlerini Yasaklamak İstiyor

FACEBOOK'TA BİZ

Kripto Para

Kripto Para | Bitcoin ve Altcoin Dijital Para Portalı (Blockchain) - Tüm Hakları Saklıdır