Daily HODL’ın aylık volatilite raporunun Ocak 2019 edisyonunda SFOX araştırma ekibi, önde gelen dört kripto paranın –BTC, ETH, BCH ve LTC’nin küresel performansını analiz etmek için sekiz büyük borsa ve likidite sağlayıcısından fiyat, piyasa hacmi ve volatilite verilerini topladı.
Aşağıda volatilite, fiyat korelasyonları ve geçen ayın gelişimlerinin raporu bulunuyor.
Kriptonun Şu Anki Durumu: Ocak 2019’daki Kripto Görünümü ve Korelasyonlar
Hesaplara ve analizlere bakılırsa, 2019’a girerken biraz düşüş gösteren SFOX Multi-Faktörel Piyasa Endeksi, Şubat ayında hafif bir yükselişe geçti.
SFOX Multi-Faktörel Piyasa Endeksi –Ocak 2019
Hafif Boğa
Bu endeksin aylık değeri tescilli ve ölçülebilir göstergelerle belirlenip üç piyasa faktörü analiz edildi: volatilite, piyasa duyarlılığı ve sektörün ilerlemesinin devamlılığı. Endeks, yüksek derecede ayı piyasası ve yüksek derecede boğa piyasası arasında değişiyor.
Önde gelen kripto paraların volatilitesi, 2018’in sonlarındaki yükselişin ardından Ocak ayında azaldı. Piyasa duyarlılığı açısından ise gereksiz heyecan yapılan kripto olaylarıyla (haber başlıkları, 24 saatlik kripto haberler ve ICO’lar) insanların daha az ilgilendiği, kriptoya dikkatin daha çok kurumsal alanda verildiği görülüyor. Ayrıca, (1) blockchain kullanım senaryoları üzerine çalışan ekip ve kurumlar ve (2) blockchain ağlarının kullanımının artması arasında ilginç bir kombinasyon var.
BTC, LTC’ye ETH ve BCH’den daha az korelasyon gösterse de, genel olarak BTC’nin ETH, BCH ve LTC ile aralarındaki 30 günlük fiyat korelasyonu olumluydu (1 değerine yakın). SFOX’taki kripto paralar arasında en az korelasyon gösteren LTC ve BCH, 30 gün sonunda 0.699’luk (yine de oldukça pozitif) bir korelasyon değeriyle ayı bitirdi. ETH ve S&P -0.831 ile en negatif korelasyonu gösteren kriptolardı. En düşük korelasyonu (0 değerine yakın) gösteren çift ise 0.079 ile BCH ve altın oldu.
Aşağıdaki tabloda tüm kripto korelasyonlarını görebilirsiniz.
BTC, ETH, BCH, LTC, S&P 500 ve Altının 30 Günlük Korelasyonları
Geçtiğimiz ayın 30 günlük korelasyonlarının grafiği, BTC’nin S&P 500 ve altınla olan ilişkisinde önemli bir dalgalanma olduğunu gösteriyor.
Öte yandan BTC’nin ETH, BCH ve LTC ile olan korelasyonları 17’sindeki bir düşüş dışında ay boyunca oldukça istikrarlıydı.
BTC’nin BTC, ETH, BCH, LTC, S&P 500 ve Altın ile 30 Günlük Korelasyonları
Ocak 2019
Ocak Ayı Geneli: Dalgalanmalar Azaldı
Geçtiğimiz yılın sonundaki kripto volatilitesinin artmasının ardından fiyatlar Ocak ayında bir miktar sabitlendi –örneğin BTC, çoğu zaman 3.500-3.700 dolar arasında gidip geliyordu.
BTC, ETH, BCH ve LTC’nin Dolar Cinsinden Fiyatlarının S&P 500 ve XAU ile Karşılaştırılması
Ocak 2019
Grafiğin netlik kazanması için BTC ve S&P 500’ün çıkartılmış versiyonu olan bu ek tabloya bakabilirsiniz:
ETH, BCH ve LTC’nin Dolar Cinsinden Fiyatlarının XAU ile Karşılaştırılması
Ocak 2019
BTC, ETH, BCH ve LTC’nin 30 günlük volatilitesine bakarak yeni yılın başından Ocak sonuna kadar azalan kripto paraların fiyatlarının istikrarlı hale geldiğini görülebilir.
BTC, ETH, BCH ve LTC’nin 30 Günlük Volatilitesinin S&P 500 ve XAU ile Karşılaştırılması
Ocak 2019
BTC’nin 30 günlük volatilitesinin bir yüzdesi olarak ETH, BCH ve LTC’nin 30 günlük volatilitesine bakılırsa, ETH ve LTC’nin hareketlerinin BTC ile aynı doğrultuda olduğu görülüyor. Buna karşılık BCH, BTC volatilitesinde 18 ve 20’si arasında keskin bir düşüş yaşadı (%300’den %200’e) ve BTC volatilitesiyle ETH ve LTC’nin volatilitesi aynı doğrultuya ulaştı.
ETH, BCH ve LTC’nin 30 Günlük Volatilitesinin BTC’nin 30 Günlük Volatilitesine Oranı
Ocak 2019’un Kripto Volatilitesi Analizi
Bu ayın kripto volatilite verilerinden iki madde çıkartılabilir: (1) BCH’nin volatilitesindeki keskin düşüş ve (2) tüm piyasa çapında kripto volatilitesinin düşüşü.
BCH’nin volatilitesindeki düşüş, BCH ile BSV arasındaki çatışmanın yatıştığını gösteriyor olabilir. 2018’in volatilite raporunda tartışıldığı gibi, BCH’nin volatilitesi başlangıçta BSV’nin ortaya çıkardığı hard fork beklentisiyle yükseldi –ve bu volatilite fork’tan sonra bir hash savaşına dönüştü. Ancak yakın zamanlarda BCH ve BSV tarafları barışçıl bir şekilde bir arada yaşamaya başladı, birbirlerinin işlerini baltalamak yerine kendi projelerine odaklandılar. Azalan belirsizlik ve azalan spekülasyon sonucunda iki tarafın da volatilitesi azaldı.
Kripto volatilitesindeki genel düşüş, sektörün şu an kurulma aşamasında olduğunu yansıtıyor olabilir. Geçtiğimiz ay daha az heyecan ve haber başlıklarıyla yaratıldığı için odak noktası yararlı ürünler ve hizmetleri üreten güçlü ekipler oldu. Odak noktasındaki bu değişim sadece düşük volatilite anlamına gelmiyor, aynı zamanda kripto ekosisteminin daha stabil hale gelmesini sağlayabilir.
Şubat Ayında Nelere Dikkat Etmek Gerekiyor?
Aşağıdaki olaylar Bitcoin, ETH BCH ve LTC’nin volatilite endeksini etkileyebilir.
CBOE BTC vadeli işlemlerinin 13 Şubat’ta ve CME Bitcoin vadeli işlemlerinin 22 Şubat’ta sona ermesine ve 22 Şubat’taki son işlem tarihine dikkat etmek gerekir çünkü genelde bu olaylar kripto volatilitesini etkiler.
27 Şubat’ta beklenen Ethereum Constantinople hard fork’una da dikkat etmek gerekir. Hard fork, Ethereum’un PoW’dan (proof of work) PoS’a (proof of stake) geçişini kolaylaştırmak için tasarlanan geliştirmelere odaklanıyor. Geçtiğimiz Kasım ayındaki Bitcoin Cash hard fork’unda olduğu gibi iki ayrı blockchain’in bundan devam etmesi beklenmese de, fork ağları bir düzeyde belirsizlik oluşturur, bu da genellikle volatiliteye sebep olur.
Veri Kaynakları, Tanımlar ve Metodoloji
Bu raporları oluşturmak için iki farklı kurum içi volatilite endeksi kullanılıyor.
30-Day HV Index = σ(Ln(P1/P0), Ln(P2/P1), …, Ln(P30/P29)) * √(365)
Daily HV Index = σ(Ln(P1/P0), Ln(P2/P1), …, Ln(P1440/P1439))* √(1440)
S&P 500 ve XAU verileri Yahoo!Finance’dan alındı.
SFOX Multi-Faktörel piyasa Endeksi, arama trafiği, blokchain işlemleri ve kripto volatilitesi verilerini kullanan bir formülle hesaplanır.
Raporda sunulan ve analiz edilen volatilite endeksleri sekiz borsadan gerçek zamanlı olarak toplandı:
Raporda sunulan endeksin verileri birçok baş likidite sağlayıcısından alındı ve kripto piyasası için daha bütünsel bir bakış açısı verdi. Piyasada toplanan veriler için tek bir likidite sağlayıcısına bakmanın iki sorunu var.
Birçok farklı likidite sağlayıcısından gerçek zamanlı veri toplayan bir volatilite endeksi yaratmak, şu iki problemi hafifletir: tek bir kaynağı kullanmak yerine farklı kaynaklardan veri toplamak ve ortalamalarını almak piyasada yanlış bir gözlem yapmamızı engeller ve farklı kaynaklar kullanmak aynı zamanda farklı zamanda yapılan bakımlarda oluşan veri kaybını engeller ve bu da bizim gerçek zamanlı bir analiz çıkartabilmemizi sağlar. Bu raporda 5 farklı kaynak kullanmış, yani kesintisiz bir veri toplanmasını sağlandı.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da takip edin, Facebook (NASDAQ:FB) sayfamızı beğenin ve Telegram kanalımıza katılın!
The post Volatilite Raporuna Göre Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) İçin Kritik Tarihler appeared first on Kriptokoin.com.
Volatilite Raporuna Göre Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) İçin Kritik Tarihler - Yorumlar
Yapılan Yorumlar
BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler
Bitcoin yön belirleme açısından kritik bir seviyede 03 Aralık 2021
On milyonlarca dolarlık Bitcoin sattı… 03 Aralık 2021
Ethereum için kritik direnç noktası 140 dolar seviyesinde 03 Aralık 2021
Tezos, 2019’da on milyonlarca dolarlık Bitcoin sattı 03 Aralık 2021
ÖNE ÇIKAN KATEGORİLER
FACEBOOK'TA BİZ
Kripto Para
Kripto Para | Bitcoin ve Altcoin Dijital Para Portalı (Blockchain) - Tüm Hakları Saklıdır