Kripto para, yani dijital para aslında fiziksel olarak var olmayan bir emtiadır. Bu sebeple fiziksel bir varlığı olmayan bir takas ölçeğinin çalınması da yine aynı şekilde var olduğu sanal âlemde yapılmakta.
Birçok şekilde kripto para hırsızlığı yapılmaya çalışılmakta. Bu yöntemlerden biri de kripto paralar ile alım satım veya takas yapılmasına imkân veren platformun, çift taraflı olarak yapılan harcamayı fark edemeyerek engel olamaması yöntemiyle yapılması. Dijital paralar herhangi bir merkeze sahip olmadığından, kimin ne kadar kripto paraya sahip olduğunu ve o anda kaç platformda alışveriş yaptığının takibini gerektiren bir sistem ihtiyacı doğdu. Ancak “üçüncü parti” olarak adlandırılan bu aracı kurumlar (kripto para borsaları, web cüzdanları vb.) bu sefer de bireylerin elinde bulundurduğu tüm kripto para bilgilerine ve diğer kişisel bilgilere de erişim imkanı sağladı. Vurgunlar, ya çift taraflı ödeme şeklinde ya da bireylerin hesaplarına sahip üçüncü parti platformların hacklenmesi ile yapıldı.
Diğer hırsızlık yöntemleri ise bireylerin kripto para birimlerini tuttuğu kişisel “wallet” yani cüzdanlarının boşaltılması yöntemiyle yapılmakta. Phishing, hijack, keylogger, sosyal mühendislik gibi saldırı teknikleri kullanılarak kullanıcıların cüzdanlarına ve diğer özel bilgilerine ulaşılmakta.
Yakın zamanda gerçekleşen ve gerçekten sansasyon yaratan üç kripto para hırsızlığı olayını sizlerle paylaşmak istedik…
Kripto para yatırımcılarının varlıklarını sakladıkları ana merkezlerden bir tanesi de Coincheck isimli sistemdi. Coincheck, Koichiro Wada ve Yusuke Otsuka tarafından kurulan, Japonya merkezli bir bitcoin exchange platformuydu.
2017 yılı içerisinde Japonya’da yapılan vurgunda, yaklaşık 800 milyon dolar çalındı. Bilgisayar korsanları gerçekleştirdikleri saldırıda 17 milyar Japon Yeni, yani 166 milyon dolar değerinde bitcoin çaldı.
Bu miktar, 2017 yılı içerisinde Coincheck tarafından kaybedilen varlıkları kapsamamaktadır. Ocak ayında programcılar, Japon kripto ticaretinden 58 milyar dolar değerinde NEM (550 milyon dolar) çaldı. Polis,bu büyük hırsızlığı hala incelemekte. Bu dolandırıcılık büyük olasılıkla, Coincheck’in temsilcilerine mesajla gönderilen bir virüsle yapılmışa benziyor.
Rus vatandaşı ve bir dark-web market olan Infraud’un kurucularından olan Bitcoin hırsızı Sergey Sergeyevich Medvedev, Federal Araştırma Bürosu (FBI) tarafından Bangkok’ta tutuklandı. Tutuklanma zamanında, bu siber suç uzmanının elinde 100.000’den fazla Bitcoin bulunuyordu. Medvedev altı yıl önce Tayland’a kaçmıştı.
Tayland Suçları Bastırma Dairesi (CSD), 30 polisle Medvedev’in dairesine baskın düzenlemiş ve çeşitli belgeleri ve bir dizüstü bilgisayarı ele geçirmiştir. Bangkok Post, “2 Şubat baskısı sırasında elde edilen kanıtlara dayanarak, 100.000’den fazla Bitcoin’i var.” şeklinde haber yaptı. Tutuklama sırasında, çalınan Bitcoin miktarının ise yaklaşık olarak 900 milyon dolar değerinde olduğu tespit edildi.
9 Şubat 2018 tarihinde ise, İtalya merkezli kripto para borsası BitGrail’in 17 milyon NANO (XRB)’yi çaldırdığı açıklandı. Bugüne kadar hack edilen para miktarının 170 milyon Doların üzerinde olduğu biliniyor.
Alınan tüm önlemlere rağmen aynı gerçek dünyada olduğu gibi kıymetli bir emtianın mutlak güvenlik altında tutulması yüzde yüz mümkün değildir. Çelik kapılar ve yüksek güvenlik önlemleri kullanan bankaların soyulması veya büyük şirketlerin dolandırılabilmeleri mümkün olduğu gibi kripto para dolandırıcılığı da oldukça mümkün. Bu nedenle de kripto para yatırımcıları güvenlik önlemlerini en üst düzeyde almalılar.
Yakın Zamanda Gerçekleşmiş 3 Büyük Kripto Para Hırsızlığı isimli makale ilk olarak CoinAdam sitesinde yayınlanmıştır.
Yakın Zamanda Gerçekleşmiş 3 Büyük Kripto Para Hırsızlığı - Yorumlar
Yapılan Yorumlar
BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler
Bitcoin yön belirleme açısından kritik bir seviyede 03 Aralık 2021
On milyonlarca dolarlık Bitcoin sattı… 03 Aralık 2021
Ethereum için kritik direnç noktası 140 dolar seviyesinde 03 Aralık 2021
Tezos, 2019’da on milyonlarca dolarlık Bitcoin sattı 03 Aralık 2021
ÖNE ÇIKAN KATEGORİLER
FACEBOOK'TA BİZ
Kripto Para
Kripto Para | Bitcoin ve Altcoin Dijital Para Portalı (Blockchain) - Tüm Hakları Saklıdır