Venezuela’nın petrol destekli kripto parası Petro’nun 20 Şubatta ön satışının başlaması sonrası, Türkiye ve İran hükümetleri, devlet destekli dijital para birimlerini geliştirmeyi düşünüyorlar.
21 Şubat’ta, Petro’nun piyasaya sürülmesinden bir gün sonra, İran’ın Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bürosu (İİT), İran’ın PostBank’ının kriptopara üzerinde çalıştıklarını tweetledi:
“Postbank’ın yönetim kurulunda, dijital para birimleri ve blok zinciri üzerine yapılan bir toplantıda, […] ülkenin ilk bulut tabanlı dijital para birimini uygulamak için görüşmelere başlandı.” dedi.
Petro’nun piyasaya sürülmesinden iki gün sonra, 22 Şubat’ta Orta Doğu haber ajansı Al-Monitor, MHP Milletvekili ve Genel Sekreteri Ahmet Kenan Tanrıkulu’nun “Turkcoin” adlı bir “milli Bitcoin” çıkartılması önerisini sundu. Kripto paranın düzenlenmesine ilişkin bilgiler de MHP’nin 22 sayfalık raporunda anlatıldı.
Tanrıkulu’nun raporu, 7 Şubat tarihinde CNN Türk’ün Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile yaptığı röportajdan iki hafta sonra, hükümetin milli bir kripto para birimini yaratmaya hazırlandığını söyledi.
Geçtiğimiz Kasım ayında,İran Siber Sivil Yüksek Komisyon’u (HCC), Bitcoin’i gündemine aldı. Komisyon, İran Merkez Bankası ile birlikte, kriptoparalarla ilgili bir rapor üzerinde çalıştıklarını açıkladı. 21 Şubat tarihinde İran Merkez Bankası, İran’da kripto para birimlerini kontrol altına almak için konu üzerinde aktif bir şekilde çalıştıklarını söyledi.
Türk hükümeti, daha önce Bitcoin (BTC) ve kriptoparalara sert bir tutum takınmıştı. 2017 yılının Kasım ayında Diyanet İşleri Başkanlığından yapılan açıklamada, kripto paraların spekülatif doğası ve kontrol altında olmaması nedeniyle caiz olmadığını açıklamıştı.
Ancak Tanrıkulu, Al-Monitor’e, kanunlarda kripto para birimleri hakkında yasaklama olmadığından, Türkiye’de kripto alım ve satımının yasal olduğunu söyledi:
“Yasak içermediğinden, kripto para birimleri kullanımı yasal olarak kabul edilebilir […] kripto para alım satımı yapmak ve Bitcoin madenciliği yoluyla kazanç sağlamak bugün Türkiye’de suç faaliyeti kapsamına girmemektedir.”
Tanrıkulu’nun raporunda, kara para aklama ve dolandırıcılık önlemek için Türkiye’de kripto düzenlemesine kesinlikle ihtiyaç duyulduğunu ve bunun yolunun da hükümetin kontrolünde olan bir “kripto para borsası”nın oluşturulmasının olduğunu belirtti.
Venezuela’nın kript parası Petro, bazı eleştirmenler tarafından, ülkeye uygulanan Batı yaptırımlarından kaçınmanın bir yolu olarak görüldü; İran da şu anda uluslararası yaptırımlarla karşı karşıya.
Petro, hükümet destekli ilk kriptopara değil. Dubai’deki yerel yönetim, Ekim 2017’de devlet destekli emCash’i başlatmıştı. Yine 2017’de Kazakistan, Japonya ve Estonya, hükümet destekli kripto para birimlerini çıkartmayı gündemlerine almıştı.
Petro’nun ardından, Türkiye ve İran’da “Milli Bitcoin” Çalışmaları Başlıyor isimli makale ilk olarak CoinAdam sitesinde yayınlanmıştır.
Petro’nun ardından, Türkiye ve İran’da “Milli Bitcoin” Çalışmaları Başlıyor - Yorumlar
Yapılan Yorumlar
BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler
Bitcoin yön belirleme açısından kritik bir seviyede 03 Aralık 2021
On milyonlarca dolarlık Bitcoin sattı… 03 Aralık 2021
Ethereum için kritik direnç noktası 140 dolar seviyesinde 03 Aralık 2021
Tezos, 2019’da on milyonlarca dolarlık Bitcoin sattı 03 Aralık 2021
ÖNE ÇIKAN KATEGORİLER
FACEBOOK'TA BİZ
Kripto Para
Kripto Para | Bitcoin ve Altcoin Dijital Para Portalı (Blockchain) - Tüm Hakları Saklıdır