Bitcoin

Ethereum

Ripple

Litecoin

BitcoinCash

NXT

EthereumClass

Dash

Monero

Zcash

Augur

Türk Uzmanlar Anlatıyor: FED’e En Sert Cevap: Bitcoin! – Bölüm 2

Ana Sayfa » GÜNCEL » Türk Uzmanlar Anlatıyor: FED’e En Sert Cevap: Bitcoin! – Bölüm 2
Türk Uzmanlar Anlatıyor: FED’e En Sert Cevap: Bitcoin! – Bölüm 2

5/5


2/5

140journos kanalı Bitcoin’in 10. yılında Youtube aracılığıyla yeni bir video yayınladı. Videoda, Erkan Öz, Türkiye merkezli kripto para borsası BtcTürk CEO’su Özgür Güneri, İsmail Hakkı Polat, Ozan Yurtseven ve Kerem Tibuk gibi Türkiye kripto para sektörünün önde gelen isimlerinin Bitcoin ve kripto para piyasasına yönelik yorumları yer alıyor. Kesinlikle izlemeniz gereken videodaki önemli konuları ve sektör liderlerinin yorumlarını sizler için derledik.

Bitcoin, dünya çapında nasıl bir yankı uyandırdı? Ne vaat ediyor?
Türkiye kripto para camiasının önemli ismi İsmail Hakkı Polat, Bitcoin’in kitlelere nasıl yayıldığını ve ne amaçla kullanıldığını şu sözlerle anlatıyor:

Bir sene sonra kişiler arasında kurulan dijital nakit para sisteminin yazılımı, kodlaması yapıldı. İnsanlar bunu herhangi bir merkeze ihtiyaç olmak kendi aralarında nasıl değişebileceğinin protokolünü yazdılar. Bu protokol koda çevrildi, yazılıma çevrildi. Daha sonra herkes bunu kendi bilgisayarını yükleme başladı. O andan itibaren bu Bitcoin dediğimiz olgu, giderek daha geniş kitlelere yayıldı. En sonunda internetin yer altındaki birtakım kara para ya da işte illegal unsurları değiş-tokuş aracı olmaya başladı.


BtcTürk CTO’su olan Ozan Yurtseven, teknolojik gelişmelerin ve kripto paraların kullanım alanlarını şu ifadeler ile anlatıyor:

Bütün büyük teknolojilerde bu tarz şeyler ilk olarak savaş sektöründe kullanılıyor. Yada işte bu “Black Market” dediğimiz yerlerde ya da işte seks sektöründe kullanılıyor. Bu kaçınılmaz bir şey. Bu üçünden birinde yayılıyor.

Bir girişimci olan Mert Eşkinat ise kripto paralar ile ilk tanışmasını şu sözlerle anlatıyor:

Ya bunu alıyorum, nasıl gönderiyorum. Hani bu Swift’e mi benziyor? Yoksa EFT’ye mi benziyor? Neye benziyor? Nasıl gidiyor? Bu cüzdan ne? Gibi ufak araştırmalar yapıp, Deep Wep’ten bir alışveriş yaptım.

Kadir Has Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan İsmail Hakkı Polat, Bitcoin’in neden çok fazla dikkat çektiğini anlatıyor:

İlk çıktığında 1 dolar 1.309 BTC’ydi. Kasım 2013’te 1 Bitcoin 1.309 dolar oldu. Bir anda Bitcoin, bütün dünyanın özellikle devletleri dikkatini çekmeye başladı.


Tarihteki ilk Bitcoin işlemi ve kripto para borsalarının ortaya çıkışı
Ünlü iş adamı Kerem Tibuk, dijital paraların ortaya çıkışı ve kullanımına yönelik şu açıklamaları yapıyor:

Bitcoin tarihinde birkaç tane dönüm noktası vardır. Bir tanesi 2 fiyat buluşması. Kardeşim para vereceğim, işte 10 dolar vereceğim sen bana kaç Bitcoin veriyorsun? Karşılıklı konuşma ile yapılmış ve bu konuşma hala forumlarda ve internette var. Daha sonra biri diyor ki ben Bitcoin kullanarak bir şey satın almak istiyorum. Yani takas yapmak değil yada Bitcoin satmak değil direkt Bitcoin ile bir şey almak istiyorum diyor. Mesela pizza almak istiyorum diyor.

Ünlü iş adamı Kerem Tibuk, dijital paraların kullanımına yönelik açıklamalarına şu sözleri ekliyor:

Nasıl yapabilirim peki bunu? Başka biri diyor “Tamam diyor sen bana yolla Bitcoin’i ben sana pizzayı yollayacağım. Sen bana adresini de söyle.” Sonra 10.000 bin Bitcoin yolluyor. Şu anki değeri kaç 30 milyon dolar. Böylece ilk ticari işlemle bir insan 10 bin BTC ile iki tane pizza almış oluyor. Yavaş yavaş bu Bitcoin popülerleşip, bu çember genişlemeye başladığında, bu işi sadece konsantre olmuş yani tek işi bu olan yani alım-satım için alıcı ve satıcıları bir araya getiren siteler ortaya çıkmaya başlıyor.


Bir iletişim uzmanı olan Eda Elif Özbek, Bitcoin’in toplum arasında kabul görmesinin nedenini şu sözlerle anlatıyor:

Herhalde Türkiye dahil dünyadaki insanların çoğu, eğer Bitcoin fiyatı 19 bin doları görmemiş olsaydı bugün daha Bitcoin’in ismini bile duymamış olacaktı. İnsanlar genelde bunun bir değer olduğunu anlamakta, tabii biraz güçlük çektiler. Ben kripto paraların arkadaşlarıma anlatırken pokemonlara benzetiyorum. Hepsinin kendilerine ait böyle özel güçleri ve yetenekleri olduğunu belirtiyorum.

Mevcut parasal sisteme ve FED’e en sert cevap: Bitcoin!
Elektrik-Elektronik Mühendisi olan İsmail Hakkı Polat, kripto paraların dünyamızda neden fark oluşturduğunu şu ifadeler ile anlatıyor:

Normal de Bitcoin ya da diğer kripto paralar birer dijital para. Ama çok temel birkaç farklı nokta var. Gayrı merkezi ve tamamen kişiler arasında sağlıklı biçimde yürüyen, açık defterli ve anonim kullanıcılı ve ultra kripto güvenlikli, mevcut finansal sistemin bütün açıklarını kendine avantaj olarak bahşeden, 21. yüzyılın finansal işleyişinden bahsediyoruz.

Bir ekonomi gazetecisi olan Erkan Öz, Bitcoin ile mevcut parasal sistemi karşılaştırıyor ve dikkat çekici noktaları şu sözlerle vurguluyor:

Adeta otomatik bir merkez bankası gibi. Gelecek yüzyıl ne yapacağı belli olan, para politikası belli olan, ne kadar para arzı yapacağı baştan otomatik olarak yazılmış bir merkez bankası gibi. Çünkü Bitcoin bir program aslında. Yani bilgisayarınıza kurduğunuz Windows gibi bir şey aslında. 21 milyon tane olacak en fazla, şu anda 16-17 milyon tane var. Geri kalan 100 senede bu kalan küçücük miktar 3-4 milyon Bitcoin daha üretilecek. Biz bunu biliyoruz sistem otomatik çalışıyor. Çünkü bunu kimsenin değiştirmesine imkan yok.

QNB Finansinvest’in eski CEO’su Erkan Öz, FED’in parasal sisteme etkisini, Bitcoin ekosistem ile karşılaştırarak şu ifadeler ile anlatıyor:

Ama FED başkanı faiz kararını açıklayacak. Birincisi Amerikan Merkez Bankası FED bir devlet kuruluşun değil bir özel kuruluş. Ancak devlet kurumu gibi lanse ediliyor. Hatta adı bile “Federal Rezerv” federal demek Amerika’da devlete aittir demektir. Ama aslında bu kurum ne “Federal” ne de “Rezerv” diyor rezerv varmış gibi yapıyor. FED Başkanı kim? Biz mi seçiyoruz? Hayır! FED’in üyeleri kim? Hiçbirini tanıyor muyuz? Tanımıyoruz. Ancak bir faiz kararı aldılar bu bizim hayatımızı etkiliyor. Bitcoin‘de ve altın veya gümüşte böyle bir şey yok. Miktar sınırlı olunca para miktarı, satın alma gücü erimiyor. ABD doları, FED 1913’te kurulduğundan beri satın alma gücünün yüzde doksanı kaybetmiştir. Bitcoin ise 60 bin kattan fazla satın alma gücünü arttırmıştır.


Kripto para sistemi nasıl çalışıyor? İşlemler nasıl kayıt altına alınıyor?
Türkiye kripto para camiasının önemli ismi İsmail Hakkı Polat, kripto para sisteminin nasıl çalıştığını en yalın haliyle şu sözlerle ifade ediyor:

İşin biraz işleyişini anlatırsak. Ben herhangi birine para göndermek istediğimde şunu yapıyorum. Ey Bitcoin sistemi ben İsmail hakkı Polat olarak Ahmet Sever’e 2 Bitcoin göndermek istiyorum. Tabi bizim isimlerimiz anonim ve sistem bunun içinden bizim bu işlemlerimizi onaylamaya gönüllü 3 kişi seçiyor. Yani matematik sorusu soruyor. Onu ilk çözen 3 kişiyi bu transferi yapmakla görevlendiriyor. Onların üçü birden onay verdiği anda bir kayıt oluşturuyor ve o kaydı aynı şekilde transferlerin olduğu bir bloğun içine yazıyor.


Kadir Has Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan İsmail Hakkı Polat, kripto para sisteminin çalışma şekline yönelik açıklamalarına şu sözlerle devam ediyor:

Her 10 dakikada bir bütün bu kayıtların olduğu şey bir bloğa çevriliyor ve daha önceki kayıtları olduğu bir zincir blok şeklinde monte ediliyor. Bir diğer adı blok zinciri yani Blockchain. Dolayısıyla siz bunu bir kere monte ettiğiniz zaman o 3 kişi buna onay verdiği andan itibaren artık bu geri dönüşsüz olarak sisteme girmiş oluyor. Bu sisteme girdiği andan itibaren de o 2 Bitcoin İsmail’den Ahmet’in cüzdanına geçiyor. İsmail’in cüzdanından 2 Bitcoin indiriliyor Ahmet’in cüzdanına 2 Bitcoin ekleniyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da takip edin, Facebook (NASDAQ:FB) sayfamızı beğenin ve Telegram kanalımıza katılın!

The post Türk Uzmanlar Anlatıyor: FED’e En Sert Cevap: Bitcoin! – Bölüm 2 appeared first on Kriptokoin.com.

Ekleyen :Celal YıldırımTüm Yazıları İçin Tıklayınız

Türk Uzmanlar Anlatıyor: FED’e En Sert Cevap: Bitcoin! – Bölüm 2 - Yorumlar

YORUMLARINIZI PAYLAŞIN

 

Yapılan Yorumlar

SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları

RASTGELE İÇERİKLER

Binance Borsası BNB Tokenıyla Kripto Para Piyasalarını Salladı…. Yatırım Şirketi CEO’su Ethereum’a Sahip Çıktı: Gerçek Hayatta Kullanılan Tek Kripto Para Ethereum’dur Japonya’nın En Büyük Bankası da Kripto Para Çıkarıyor NEM Yeni Ortaklığa İmza Attı: XEM 1000’in Üzerinde Restoranda Kullanılacak! HitBTC davasında son durum: “Bitcoin Private (BTCP) coin yakmada başarısız oldu” Litecoin hashrate’inde çarpıcı düşüş

FACEBOOK'TA BİZ

Kripto Para

Kripto Para | Bitcoin ve Altcoin Dijital Para Portalı (Blockchain) - Tüm Hakları Saklıdır