Bitcoin

Ethereum

Ripple

Litecoin

BitcoinCash

NXT

EthereumClass

Dash

Monero

Zcash

Augur

Özel İçerik: Türkiye’deki Kripto Para Fenomenleri İle Gündemdeki BtcTurk Olayını Konuştuk!

Ana Sayfa » GÜNCEL » Özel İçerik: Türkiye’deki Kripto Para Fenomenleri İle Gündemdeki BtcTurk Olayını Konuştuk!
Özel İçerik: Türkiye’deki Kripto Para Fenomenleri İle Gündemdeki BtcTurk Olayını Konuştuk!

2/2


2/2

Özellikle Bitcoin ve diğer kripto paraların patlama yaptığı 2017 yılı sonrası, 2018 yılının başlangıcından itibaren gerek yerel piyasada, gerekse de küresel çapta adı sayılamayacak kadar çok kripto para borsası veya platformu hizmet vermeye başladı. Dünyanın en büyük kripto para topluluklarından birisine sahip olan Türkiye içerisinde de kripto para borsalarının sayısı ciddi bir miktara ulaştı ve bunların birçoğu birtakım ‘yeni’ sıkıntılar ile gündeme gelmeye devam ediyor.

Türkiye’nin en büyük kripto para platformlarından birisi olan BtcTurk, çok yakın bir tarihte kullanıcılarına gönderilen bir phishing (yemleme/oltalama) maili ile eleştirilerin hedefinde kaldı. Birçok kullanıcı kendi maillerinin nasıl ele geçirildiğine dikkat çekerken, borsa yetkilileri de mailin kesinlikle kendilerine ait olmadığını ve kullanıcıların bu tip girişimlere karşı dikkatli olması gerektiğinin altını çizen bir duyuru yayınladı.

İlgili haber:
BtcTurk Kripto Para Borsasından Kullanıcılara Önemli Uyarı!

Koin Bülteni ekibi olarak biz de piyasanın nabzını yoklamak adına önde gelen kripto para figürlerinden birkaçı ile konu hakkında küçük bir soru cevap çalışması gerçekleştirdik ve piyasanın yaşanan olaylara verdiği tepkiyi analiz etmeye çalıştık.

Peki yerel kripto para topluluğunun öne çıkan isimlerinden Squanch, Tokat Gibi, Wolfe, Selcoin, Crypto Wisdom ve Spectura bu konu hakkında tam olarak nasıl bir görüşe veya görüşlere sahip?

Selcoin – ”Sızdırılma İhtimali Güçlü Duruyor”
Selcoin konu hakkında yaptığı açıklamasında, BtcTurk platformunun yoğun emek ve uğraş verdiğini ancak eksikleri de olduğunu dile getirdi ve eksikleri giderme konusunda farklı borsaların yaptığı çalışmalara örnekler verdi.

”Küresel borsaların varlığını globale yayma düşünceleri nedeniyle rekabet kızıştı. Btcturk kurumsal olma çabasında bir platform. Yoğun emek ve uğraş verdiklerine de eminim. Çabalarını ve sektöre desteklerini takdir ediyorum.

Eksik gördüğüm alanlarda da eleştirimi sık sık dile getirmekteyim. Maillerin ne şekilde yayıldığı belirli değil. Sızdırılmak ihtimali güçlü duruyor. Lakin kurum tarafından net açıklama yapılmadığı için bunu net olarak bilmemiz mümkün değil.

Örnek olarak Kucoin borsası tüm güvenliklerine ek olarak ticaret şifresi önlemini aldı. bu şifre olmadan trade yapılamıyor. Hacker hesabınıza ulaşsa da bu şifreye ulaşamadıysa elinizdeki portföyü bozamıyor. Bence kilit nokta daima withdraw. Mesela withdraw için özel bir şifre daha bulunabilir ve sadece withdraw sırasında kullanılabilen bir şifre bence caydırıcı bir güvenlik önlemi olabilir. Bu konuyu değerlendirmelerini tavsiye ederim.”

Tokat Gibi – ”Yetkililerin Konuya Dair Bir Açıklama Yapması Gerek”
Tokat Gibi konu hakkında yaptığı açıklamasında maillerin bir şekilde sızmış olabileceğini ve bu kadar çok kişinin kayıtlı mail adresine ulaşılmasının tesadüfi bir olay olamayacağını vurguladı. Tek bir harf farklılığı ile yüzlerce belki de binlerce kişiye sahte mail atıldığı konusuna değinen Tokat Gibi, Türkiye içerisinde bankalarda da benzer güvenlik eksiklikleri olduğunu ekledi.

”Endişeye kapılmamak elde değil” ifadesiyle durumun vahametini ortaya koyan analist, işletmenin adının bir takım sıkıntılı konular ile anılmaya başlamasından sonra şirket yetkililerinin en azından konuya dair bir açıklama yapmasının gerekliliğini de dile getirdi.

Endişeye kapılmamak elde değil ancak, işletmenizin adı bir takım sıkıntılı mevzularla anılıyorsa şirket yetkililerinin en azından konuya dair bir açıklama yapmaları gerekir. Bizimkiler kendilerini ulaşılmaz görüyorlar veya bir şey söylemenin konuyu daha da kötü hale getireceğini öngörüyorlar. Ve bu nedenle susuyorlar. Bakın Binance CEO’su Changpeng Zhao güzel örnek, ne durum olursa olsun çıkıp söyleyecek bir şeyi var. Dalga geçiliyor olsa bile FUNDS ARE SAFU bile bir güven ibaresi oldu Binance için.

Kripto para borsalarına güvenmenin genel olarak tehlikeli olduğunu ve tanımadığınız birisine paranızı emanet etmek gibi bunda da tam anlamıyla güvenli olmanın söz konusu olmadığını belirten Tokat Gibi, buna rağmen aranacak şartların az çok belli olduğunu belirtti ve kullanıcıları dikkatli olmaya çağırdı.

Wolfe – ”BtcTurk’un Kriz Yönetimini Sevmiyorum”
BtcTurk platformunun Türkiye içerisinde önde gelen borsalardan birisi olduğunu ifade ederek açıklamasına başlayan Wolfe, yine de bunun standart bir kripto para borsasından öteye geçemediğini vurguladı.

Türkiye’de kripto para denilince akla gelen ilk beş kelimeden birisinin BtcTurk olduğunu dile getiren Wolfe, yine de küresel çapta rekabet açısından oldukça geride olduğumuzu ifade etti. Maillerin sızdırıldığı hakkındaki dedikodular açısından da açıklamalarda bulunan Wolfe, konu hakkında şunları ifade etti:

”Btctürk’ün kriz yönetimini sevmiyorum. Bu kadar dedikodu ve spekülasyona açık bir sektörde iletişimi asla kesmemeliler.

Maillerin sızdırılmış olabilme ihtimali bile kötü, bu ihtimal varsa ve hala gelecekte ne önlemler alınması gerektiği ile alakalı bilgilendirme mailleri gelmiyorsa durumu vahim olarak değerlendiririm. Sektörün büyük bir oyuncusu böyle bir durumla karşılaşıyorsa, zaten yüzeysel bilgilerin hep kötü gösterildiği kripto ekosistemine güven ülkemizde çok daha azalır diye düşünüyorum.”

Borsalarda ”tehlike işareti” olarak algılanabilecek sinyalleri de detaylandıran ünlü analist, kullanıcılara bu konuda dikkatli olma çağrısında da bulundu:

”Tehlikeli işaretlerin başında kesinlikle Alım-Satım tahtası gelir. Alım-Satım tahtasındaki şüpheli ve açıklanamayan hareketler, sahte hacim üretme yöntemlerinin serbest market anlayışının önüne geçmesi, verilen emrin işlenmemesi, geç işlenmesi ve iptal edilmesi tarzında yaşanmaması gereken olaylar.”

Crypto Wisdom – ”Altyapı Oldukça Önemli!”
Türkiye içerisindeki kripto para borsalarının en önemli sorunlarından birisinin altyapı ve yazılım olduğunu dile getiren Crypto Wisdom, çok fazla Türkiye tabanlı kripto para borsası kullanmadığını ve kripto para yatırımcılarının borsaları oldukça yanlış değerlendirdiğini de vurguladı.

”İnsanlara bir borsanın eski olması, çok hacminin olması bunun çok güvenli olduğu anlamına gelmiyor. Eskiden, zamanında bu borsayı açmışlar ve o yüzden bu özelliklere sahipler. Bunun hiçbir anlamı yok.”

Yeni piyasaya çıkan kripto para borsalarının eski kripto para borsaları için birer tehdit olduğunu da dile getiren Wisdom, daha güvenli olmasına rağmen daha az likiditeye sahip olması yüzünden daha kaliteli borsaların kullanıcı konusunda sıkıntı çektiğini de vurguladı.

Türkiye’de çok popüler olmasa da yazılım açısından oldukça güvenli borsalar olduğunu da dile getiren Wisdom, kripto para borsalarının güvenlik açısından hacklenmelere karşı oldukça güvenli olduğunu ve yaşanan kripto para borsası hacklenme olaylarından birçoğunun ”insan etmeninden” kaynaklandığını ifade etti.

‘Tehlikeli’ olarak nitelendirilebilecek borsaların listesi yerine bunların ortak özelliklerini sıralayan ünlü analist, bir borsanın zamanında çok kullanılan popüler bir platform iken yavaş yavaş popülerliğini kaybeden bir platform haline gelmesinin bunlardan birisi olduğunu vurguladı.

İkinci olarak kripto para borsalarının çok fazla ”avukatlarla veya hukuki boyutla haşır neşir olmasının” kendisine güven vermediğini dile getiren Wisdom, ”amatör ruh” olarak nitelendirdiği yola yeni çıkan borsaların bunlara kıyasla daha güvenli olabileceğinin de altını çizdi.

Squanch – ”Sorun Borsalardan Daha Büyük”

Türkiye’deki kripto para borsalarının, küresel çaptaki kripto para borsalarına kıyasla eksikliklerinin olduğunu ima eden Squanch, BTCTURK platformunun dünya üzerinde hizmet vermeye başlayan 4. kripto para borsası olmasına rağmen, 2017 yılının Ağustos ayında açılan Binance’nin bütün piyasayı hakimiyeti altına aldığını ve sadece bu verinin bile ”BtcTurk tarafındaki eksikliği gösterdiğini” vurguladı.

”Küresel borsalarla yarışacak bir platforma sahip olmaya yakın bile değiliz yerli borsa yetkilileri bunu kripto paraların legal olarak muğlak bir konumda olmasına bağlayacaktır haklılık payları tabii var lakin topu tamamen hükümete ya da yasal mercilere atmak onları, müşterilerine karşı olan borsalarını geliştirme sorumluluğundan kurtarmıyor.”

Kripto para birimlerinin temelinde yatan felsefesinin, borsalar ya da bankalar gibi ”kullanırken güvenmek zorunda olduğumuz 3. parti kurumları ortadan kaldırıp”, insanların kendi bankaları olmasını sağlamak olduğuna değinen Squanch, sorunun borsalardan çok daha büyük olduğunu açıkladı.

”Kripto paraların bir çoğunun borsalarda alım satım yapılmasından başka bir kullanım alanı yok. Haliyle kripto paraların en yüksek trafiği borsalarda oluyor bu da yukarıda yazdığım sorunu çözmediği gibi BTCTURK örneği gibi farklı sorunlara da yol açıyor.”

Spectura – ”BtcTurk, Türkiye’de Kripto Para Dendiğinde İlk Akla Gelen Borsalardan Birisi ”
BtcTurk hakkında önemli açıklamalarda bulunan Spectura, ilgili platformun Türkiye içerisinde hem en eskisi hem de kripto para denilince ilk akla gelenlerden birisi olmasından dolayı önde gelen kripto para borsalarından birisi olduğunu ifade etti.

Küresel borsalarla yerel borsaları da karşılaştıran Spectura, konu hakkında şunları ifade etti:

”Türkiyedeki kripto para borsaları maalesef küresele kıyasla güvenilir olmanın yanından bile geçmiyor, bunun da en büyük sebebi ilk olarak teknolojik altyapı yetersizliği ikinci olarak ise PR ve kriz yönetimi konusunda maalesef başarısız olmaları. Bu yüzden küresel borsalar ile henüz yarışacak bir platforma sahip değiliz. (Her ne kadar BtcTurk globalde en eskilerden olsa bile)”

BtcTurk tarafından gerçekten de bir veri sızıntısı olduğunu düşünen Spectura, sadece maillerin değil başka bilgilerin de çalınmış olabileceği endişesini taşıdığını dile getirdi.

”Benim kişisel görüşüm BtcTurk tarafında bir sızıntının gerçekten de olduğu yönünde, hatta (kanıtlanmamış olsa bile çok gerçekçi bir ihtimal) sadece mailler değil bence başka bilgiler de çalındı maalesef.”

”Bu tarz olaylar adaptasyon konusuna çok büyük bir darbe vuruyor ve insanların ön yargılarını kırmasını engelliyor, bu yüzden sektöre herkes olması gerekenden daha uzak ve temkinli yaklaşıyor.”

Kurumların alması gereken güvenlik önlemleri sorusu hakkında da düşüncelerini paylaşan Spectura, dünya genelinde sadece kripto para tabanlı değil, aynı zamanda geleneksel borsalardan en büyük olanların da alt yapısal olarak örnek alınabileceğini ifade etti:

”[…]sadece kripto değil geleneksel borsalardan en büyük olanların altyapıları örnek alınabilir çünkü finansal teknolojiler her ne kadar biz burada kriptoyu konuşuyor olsak da merkeziyete bindiğinde aynı sorunları yaşamaya açık sistemler, bu yüzden mesela bir NASDAQ gibi güvenilirliği bilinen bir örneğin altyapısının kullanılması veya benzetilmesi çok güzel olabilir.”

BtcTurk kripto para borsası da bugün erken saatlerde konu hakkında bir açıklamada bulundu ve borsanın kullanıcı varlıklarının güvende olması açısından gereken önlemleri aldığını ve almaya devam edeceğini vurguladı.

Özel İçerik: Türkiye’deki Kripto Para Fenomenleri İle Gündemdeki BtcTurk Olayını Konuştuk! isimli makale Ali Emre KONAKÇI tarafından hazırlanmış ve koinbulteni.comda yayınlanmıştır.

Continue reading on Koin Bülteni

Ekleyen :Celal YıldırımTüm Yazıları İçin Tıklayınız

Özel İçerik: Türkiye’deki Kripto Para Fenomenleri İle Gündemdeki BtcTurk Olayını Konuştuk! - Yorumlar

YORUMLARINIZI PAYLAŞIN

 

Yapılan Yorumlar

SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları

RASTGELE İÇERİKLER

ABD’li Analist; Artık Bitcoin Taban Fiyatını Aramak Gayet Normal Bitcoin Fiyatı 7 Bin 300 Dolara Kadar Geriledi Japon Bankacılık Devi Nomura ve Mesajlaşma Uygulaması Line, Yeni Blockchain Platformu İçin Ortaklık İmzaladı! İddia: Ripple’ın Kurumsal Ortaklıkları Aslında Birer Palavra Rusya, Açlık Grevindeki Bay Bitcoin İçin Yeni Bir Hamle Yapıyor Morgan Stanley: Bitcoin Bir Varlıktır

FACEBOOK'TA BİZ

Kripto Para

Kripto Para | Bitcoin ve Altcoin Dijital Para Portalı (Blockchain) - Tüm Hakları Saklıdır