Geçtiğimiz ay İran Bitcoin yasağını kaldırıp kendi “kripto riyal’ine yol açmayı planlamıştı. Şimdilerde ise yetkililer ulusal altın rezervleri tarafından desteklenen PayMon isimli kripto para birimini piyasaya sürdüler. Ancak PayMon gerçek bir kripto para birimi sayılmaz çünkü eşler arası (peer-to-peer) bir şey yok ve bir aracıya (yani İran hükümetine) güvenmeniz gerekiyor.
PayMon, Hiçbir Şeye Yaramayan Bir Koin Olma Özelliğine Sahip
Sputnik, PayMon’un potansiyel kullanımlarını ve özelliklerini öğrenmek amacıyla İranlı blockchain uzmanı Hamid Reza Shaabani ile görüştü. Özel detaylar tam bilinmese de genel olarak işe yaramayan bir koin gibi görünüyor. Shaabani şöyle dedi:
“PayMon’un çoğu piyasaya girecek ve özel borsalarda işlem görecek. Bazıları host’ların gelişimi için kullanılacak, bir kısmı da Ghoghnoos’un kurucularına gidecek.”
Kripto paranın İran için neden bu kadar önemli olduğu sorulduğunda Shaabani büyük bir iştahla, ülkenin mükemmel coğrafi konumunu, halkın çıkarlarını ve elbette:
“Ekonomik yaptırımları atlatmanın da göz ardı edilemeyecek bir durum” olduğunu anlattı.
ABD Yaptırımlarını Atlatmak İçin Kripto Para Kullanmak
İran; İngiltere, Fransa, Almanya, İsviçre ve Rusya gibi çeşitli ticari ortaklarıyla ABD yaptırımları hakkında geçici bir çözüm bulmak için görüşmeler yapıyor.
Bununla birlikte İngiltere ve Fransa, Amerika yalakaları oldukları için; İran’ın PayMon’unun alıcı bulması pek olası gözükmüyor. Geçen temmuz ayında İran’ın Alman bankalarından para çekmesini engelleyerek Amerika baskısına boyun eğen Almanya bile bu “kripto riyal”i kabul etmeyebilir.
Shaabani’nin de söylediği gibi, kabul konusunda önemli bir konu da şu:
“Hepsi yabancı yasama organlarına bağlı.”
PayMon kullanıcılarının KYC (müşterini tanı) formundan geçmesi gerekir; yani bu kripto paranı “merkezileştirildiği” anlamına gelir. Venezuela Petro’sunun sözde petrol tarafından desteklenmesi gibi PayMon da sözde altın tarafından desteklense de; söz konusu altın külçelerinin gerçekten var olduğuna güvenmek gerekiyor.
Petro Gold’a Ne Oldu?
Aslında İran altınla desteklenen kripto parayı ilk keşfeden ülke değil. Venezuela geçen yıl bu zamanlarda Petro Gold’u araştırıyordu, fakat bu konuda ilerleme durmuş gibi gözüküyor.
Maduro’nun petrol veya altın destekli kripto paralarına güvenecek insan bulması pek olası değil. Ancak İran altını yaptırımlardan aylar önce yastık altı etmiş olabilir.
Ama yine de PayMon ile ilgili hala bir takım sorunlar var. Güvenilmezliğinden değil fakat eşler arası bir kripto para değil, hatta kripto para bile değil; sadece hükümet tarafından işletilen birkaç node’u var. Bu nedenle herhangi bir alıcısı olacağı şüpheli.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da takip edin, Facebook (NASDAQ:FB) sayfamızı beğenin ve Telegram kanalımıza katılın!
The post İran’ın Kripto Parası Pek Çok “Shitcoin” Özelliği Barındırıyor appeared first on Kriptokoin.com.
İran’ın Kripto Parası Pek Çok “Shitcoin” Özelliği Barındırıyor - Yorumlar
Yapılan Yorumlar
BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler
Bitcoin yön belirleme açısından kritik bir seviyede 03 Aralık 2021
On milyonlarca dolarlık Bitcoin sattı… 03 Aralık 2021
Ethereum için kritik direnç noktası 140 dolar seviyesinde 03 Aralık 2021
Tezos, 2019’da on milyonlarca dolarlık Bitcoin sattı 03 Aralık 2021
ÖNE ÇIKAN KATEGORİLER
FACEBOOK'TA BİZ
Kripto Para
Kripto Para | Bitcoin ve Altcoin Dijital Para Portalı (Blockchain) - Tüm Hakları Saklıdır