Bitcoin

Ethereum

Ripple

Litecoin

BitcoinCash

NXT

EthereumClass

Dash

Monero

Zcash

Augur

Bitcoin’i Korkutan MimbleWimble Coin’leri Nedir? Kriptolarda Devrim Yapacaklar Mı?

Ana Sayfa » GÜNCEL » Bitcoin’i Korkutan MimbleWimble Coin’leri Nedir? Kriptolarda Devrim Yapacaklar Mı?
Bitcoin’i Korkutan MimbleWimble Coin’leri Nedir? Kriptolarda Devrim Yapacaklar Mı?

3/3


2/3

Başlangıçta 2016 yılında Tom Elvis Jedusor tarafından önerilen ve ardından birkaç ay sonra Adam Poelstra tarafından revize edilen MimbleWimble, işlemlerin Bitcoin’de nasıl kurulduğunu değiştirmek ve Blockchain boyutunu azaltmak için birkaç yenilikçi teknolojiyi bir araya getiren bir Blockchain (blok zinciri) protokolüdür.

MimbleWimble’nin temel odak noktaları
MimbleWimble öncelikle iki alana hitap eder:

  • Gizlilik
  • Ölçeklenebilirlik
  • İçsel gizliliğinin bir sonucu olarak, MimbleWimble (ve daha sonra Grin) güçlü bir fungbiliteye sahiptir.


    Gizlilik
    MimbleWimble’daki işlemler opaktır, ancak adres olmamasına ve işlem yapılan tutarların tamamen gizlenmesine rağmen yine de doğrulanabilir. MimbleWimble, sıfır toplamın doğrulanmasına ve özel anahtarlara sahip olmanıza dayalı olarak işlemleri yapılandırmak için Elliptic Curve Cryptography (Eliptik Eğri Şifreleme (ECC)) özelliklerine dayanır.

    Mimblewimble ile işlemlerin doğrulanması, işlem çıktılarının toplamının eksi girdilerin toplamının daima sıfıra eşit olmasını gerektirir. Bu, işlemdeki gerçek tutarları eşzamanlı olarak gizlerken, bir işlemle bir çifte harcama veya yeni fon oluşturulmadığını kanıtlayan Confidential Transactions (Gizli İşlemler) kullanılarak gerçekleştirilir. MimbleWimble bu konudaki kavramlarını Greg Maxwell’in Gizli İşlemlerinden (CT) alır.

    MimbleWimble’da ownership proof (sahiplik kanıtı), esas olarak kullanıcıların özel anahtarları olan işlem faktörlerine ve işlem çekirdeğinin bir parçası olan aşırı değerlere dayanır. Bu körleme faktörü, değerlerini açıklamadan bir işlemde değerin sahipliğini kanıtlamak için kullanılabilir. İşlem yapılan değerlerin hiçbirini bilmeden işlemlerin doğrulanması konsepti, sırasıyla ZCash ve Monero’da kullanılan zero-knowledge proofs (sıfır bilgi kanıtlarını) ve RingCT’leri yansıtır.


    Ancak MimbleWimble’da adres yok. Bunun yerine, iki cüzdan alıcısının göndereni bir adres oluşturup gönderdiği veri borsasında bulunmak üzere iletişim kurar. Bu verileri yalnızca katılımcılar görebilir ve bilgiler dış taraflarca tekrar kullanılamaz. Katılan tarafların aynı anda çevrimiçi olmaları gerekmez.

    Ayrıca, Blockchain‘deki bloklar ayrı işlemleri listelemez (karıştırılsa bile yani Monero gibi), aksine karışık girdi ve çıktılarla tek bir işlemde toplanır. Bir bloğu görüntülemek, belirli bir işlemle ilgili hiçbir fikir vermez. MimbleWimble’daki işlemler etkili bir şekilde birbirinden ayrılamayacakları etkileşimli bir CoinJoin çeşididir. Özetlemek gerekirse, node’ler aktarılan değerleri ifşa etmeden işlemlerin gerçekliğini doğrulayabilir, adres yoktur ve bir işlemde tanımlanabilir bilgiler yoktur.

    Ölçeklenebilirlik
    MimbleWimble’ın ölçeklenebilirliğe getirdiği yaklaşım, karmaşık iki tabakalı çözümlerden veya on-chain (zincir içi) üretim kapasitesini arttırmaktan çok daha doğrudandır. Bunun yerine MimbleWimble, verimliliği artırmak için Blockchain’deki eski ve gereksiz işlemleri ortadan kaldırmaya dayanır.


    Spesifik olarak, protokol ara zincir işlemlerini bir araya toplayarak Blockchain’e harcanan girdileri zaman içerisinde kaldırır, böylece Blockchain boyutu büyük ölçüde azalır. Protokol, cut-through adı verilen bir yöntem kullanır. Bir MimbleWimble işlemi aşağıdaki bileşenlerden oluşur:

    • Önceki çıktılar kümesine başvuruda bulunan ve harcanan girdilerin kümesi
    • Bir dizi yeni çıktı (Pedersen Commitments)
    • Kernel fazlalığı içeren Transaction Kernel (İşlem Çekirdeği) ve işlem imzası.

    Bir MimbleWimble bloğunda, geçiş işlemleri yalnızca işlem çekirdeği tarafından temsil edilir ve tüm çıktılar aynı görünür. Çünkü ayırt edilmesi imkansız olan çok büyük sayılardır. Github’ta yer alan Grin projesi üzerinden MimbleWimble tanıtımı şu şekilde yapılmaktadır:

    Bir işleme benzer şekilde, bir blokta kontrol edilmesi gereken tek şey, mülkiyetin kanıtlanmış olduğu (işlem çekirdeklerinden gelen) ve tüm bloğun (para tabanının izin verdiği şeyler dışında) herhangi bir para arzı eklemediğidir. Bu nedenle, toplam girişe katkıları iptal edildiğinden, eşleşen girdi ve çıktıların eşleştirilmesi elimine edilebilir… Tüm işlem yapısının ortadan kalktığını ve girdi ve çıktıların sırasının artık önemli olmadığını unutmayın. Ancak, bu bloktaki tüm çıktıların toplamı eksi girdilerin toplamının hala sıfır olması garanti edilmektedir.

    Sonuç olarak MimbleWimble, bir blok içindeki işlemleri doğrulama yeteneğini korurken, hangi girdinin hangi çıktıyla eşleştirildiğini söylemek mümkün değildir. Node’ler, madencilik yoluyla oluşturulan paranın toplamını toplam arz ile çapraz referans alarak blokları daha fazla doğrulayabilir. MimbleWimble tarafından sağlanan budama türü, kullanıcıların ağ ile hızlı bir şekilde senkronize edebilmeleri için protokolün daha ölçeklenebilir hale gelmesini sağlar.

    Önemli olarak, herhangi bir kullanıcı tarihsel Blockchain verilerinin çoğunluğunu elinde bulundurmasa bile, tüm zincir durumu tam bir node’ye benzer şekilde doğrulanabilir. MimbleWimble’nin barındırdığı bu özellikler sayesinde kripto paralarda devrim yapacağı hatta Bitcoin’in yerini alabilecekler kripto paralar oldukları belirtiliyor. MimbleWimble coin’lerinin sektöre farklı bir bakış açısı getirdiği doğru ancak Bitcoin’i tahtından edip edemeyeceklerini zaman gösterecek.

    Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da takip edin, Facebook (NASDAQ:FB) sayfamızı beğenin ve Telegram kanalımıza katılın!

    The post Bitcoin’i Korkutan MimbleWimble Coin’leri Nedir? Kriptolarda Devrim Yapacaklar Mı? appeared first on Kriptokoin.com.

    Ekleyen :Celal YıldırımTüm Yazıları İçin Tıklayınız

    Bitcoin’i Korkutan MimbleWimble Coin’leri Nedir? Kriptolarda Devrim Yapacaklar Mı? - Yorumlar

    YORUMLARINIZI PAYLAŞIN

     

    Yapılan Yorumlar

    SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları

    RASTGELE İÇERİKLER

    Bitcoin fiyatını 9.000 doların üstüne taşıyan 3 sebep İlk Bitcoin Mainnet Lightning Network Lansmanı Yapıldı EOS 21% oranında değer kazandı İşte ünlü analistlerden altcoin’ler için çok çarpıcı fiyat tahminleri O anlar kamerada: Bitcoin ATM soygunu saniye saniye görüntülendi JPMorgan stratejisti: Bitcoin, Wall Street’te yeniden dirilebilir

    FACEBOOK'TA BİZ

    Kripto Para

    Kripto Para | Bitcoin ve Altcoin Dijital Para Portalı (Blockchain) - Tüm Hakları Saklıdır