Bitcoin

Ethereum

Ripple

Litecoin

BitcoinCash

NXT

EthereumClass

Dash

Monero

Zcash

Augur

Bitcoin (BTC) Neden Hala Kripto Para Sisteminin En Değerlisi?

Ana Sayfa » GÜNCEL » Bitcoin (BTC) Neden Hala Kripto Para Sisteminin En Değerlisi?
Bitcoin (BTC) Neden Hala Kripto Para Sisteminin En Değerlisi?

© Reuters.  Bitcoin (BTC) Neden Hala Kripto Para Sisteminin En Değerlisi?© Reuters. Bitcoin (BTC) Neden Hala Kripto Para Sisteminin En Değerlisi?

Bitcoin (BTC) Neden Hala Kripto Para Sisteminin En Değerlisi? Kripto sanal para kavramı, 2008 yılında ortaya çıkmış gibi görünse de bu fikir üzerinde daha önce tartışan iktisatçılar olmuştur. İnternet teknolojisi ile birlikte tüm dünyayı saran bir ağ fikri ortaya çıktı. Bu teknolojinin gelişmesiyle birlikte, mobil ağlar ve mobil teknolojiler insanların hayatında önemli bir yer edindi.

Bu doğrultuda, insanlar arasında gerçekleştirilen hemen hemen tüm işlemlerin bu platformlara kaymaya başlamasıyla birlikte ekonomik işlemler de mobil platformlarda yerini aldı. İnsanlık tarihinin ilk sanal para macerasını başlatan BTC platformu da bunun neticesinde ortaya çıktı ve kısa bir sürede Bitcoin al sat platformlarıyla ekonomi piyasasında güçlü bir yere sahip oldu.

Bitcoin, kimliği hala belli olmayan Satoshi Nakamoto adındaki Japon bir yazılımcı tarafından ortaya çıkarılmıştır. 2008 yılında yayımladığı bir makalede ilk defa Bitcoin’den bahseden Nakamoto, sonrasında bunu açık kaynak bir platform üzerinden işletmeye başlamıştır. Kendisine olan talebin gün geçtikçe artması sonucu BTC, muazzam bir biçimde değer kazanmıştır. Örneğin; 2010 yılı ortalama Bitcoin fiyatı 0,06 ABD Doları iken, yazının yazıldığı tarihte 1 Bitcoin 6,670 ABD Doları üzerinden işlem görmektedir.

Bitcoin piyasalarında fiyat, piyasa koşulları doğrultusunda belirlenir. Yani, Bitcoin’in fiyatını belirleyen şey kabaca, ona olan taleptir. An itibariyle Bitcoin’in fiyatının bu derece yüksek olmasının sebebinin ona olan talebin yüksek olması olduğu söylenebilir.

Bitcoin’in bu derece yüksek ilgi görmesinden sonra piyasada pek çok farklı kripto sanal paralar işlem görmeye başladı. Bunların sayıları oldukça fazladır ve Bitcoin alternatifi manasında altcoin olarak adlandırılmaktadır. Ancak, hiçbirinin fiyatı ve dolayısıyla talebi Bitcoin kadar yüksek olmamıştır. Peki, Bitcoin’i bu kadar çok paranın işlem gördüğü bir piyasada hala lider konumunda tutan faktörler nelerdir? Gelin, bunlara bir göz atalım.

1. İlk kripto para olması

Bitcoin, bir manada kripto paraların atası olarak adlandırılabilir. İlk ortaya çıkan kripto sanal para olması nedeniyle BTC, kripto sanal para piyasalarının sürükleyici öğesi olarak görülmüş ve kripto sanal para piyasalarına yatırım yapan yatırımcılar tarafından her daim diğer sanal paralardan ayrı tutulmuştur. Bu durum, bu sanal paraların adlandırılması sürecinden bile anlaşılabilir: Bitcoin ve altcoinler. BTC dışındaki diğer tüm kripto sanal paralar için altcoin ismi uygun görülmüştür. Altcoin kelime anlamıyla alternatif coin (alternative coin) demektir ve bir manada Bitcoin alternatifi diğer tüm sanal paralar demektir.

Bu durum, kripto sanal paralara ilgisi olan, yatırım yapan veya bu paralar üzerine çalışmalarda bulunan herkesin öncelikle Bitcoin ile çalışması sonucunu doğurmuş ve Bitcoin’in popülaritesi diğer tüm altcoinlerden daha fazla olmuştur. Hatta, Bitcoin ve diğer tüm altcoinler bazında işlem yapan borsaların bir çoğunda altcoin satın almak için önce yatırdığınız reel paranın Bitcoin’e dönüştürülmesi gerekir. Sonrasında ise elinizdeki Bitcoin ile altcoin alabilirsiniz. Bu özelliğiyle Bitcoin, ilk çıkan kripto sanal para olması ve piyasaya yön veren yapısıyla değerini gün geçtikçe arttırmış ve kripto para piyasalarının lideri haline gelmiştir.

2. Kanıtlanmış güvenliği

Bitcoin kullanımının artmasıyla birlikte kullanıcıların güvenlik endişeleri de arttı. BTC üzerine yatırım yapmayı planlayan herkesin aklına ilk gelen sorunun şu olduğu bir gerçek: Tamamen sanal bir ortamda bulunan paralarımın güvenliğini nasıl garantileyebilirim?

Bitcoin, bu soruya geliştirdiği blockchain (blok zinciri) teknolojisi ile cevap vermektedir. Blockchain teknolojisi, BTC ile yapılan transferlerin kayıtlarının tutulduğu yapılar olarak değerlendirilebilir. BTC transferi, yani sanal paranızı bir yerden başka bir yere aktarmanız gerektiğinde bu işlemin kaydı bloklarda tutulur ve tüm bloklar birleştirilerek blok zincirlerini oluştururlar.

Peki, bu blokların güvenliği nasıl sağlanır? Öncelikle yapılan işlemlerin tümü Bitcoin altyapısına ulaşan tüm kullanıcılara açık bir şekilde gerçekleşir. Yani, bu piyasada meydana gelen tüm transferleri sisteme dahil herkes görebilir. Bu işlemler her an herkesin cihazında güncellenen bir özelliktedir. Herhangi bir merkezi yoktur. Herkesin her şeyi görebildiği bir piyasada merkez bulunmadığı için ağa bağlı cihazlardan biri bile ayakta kalsa sistem kaldığı yerden işlemeye devam eder. Çünkü sistemin tüm geçmişi bu kişinin elindedir.

Ayrıca, bu piyasada yapılan işlemlerde herhangi bir şekilde işlemi yapanların kimliği yayınlanmaz. Sadece yapılan işlemin ne olduğu görülür. Blockchainlerde bulunan tüm veriler vericiden alıcıya transferi esnasında hash adı verilen özel bir yöntemle şifrelenir. Yani, sizin veriniz ilgilisine ulaşmadan önce şifrelenir ve ilgilisine ulaştığında bu şifre çözülür. Bu da ekstra bir güvenlik sağlamaktadır.

Blockchainlerin doğruluğunun kontrolü ise BTC piyasasında işlem yapan madenciler tarafından kontrol edilir. Aynı anda aynı miktarın iki kişiye transferi gibi bazı dolandırıcılık yöntemlerine karşı önlem bunlar tarafından alınır. Zira, bu zincirlerin devamı işlemin gerçekliğini gösterir ve eğer, bir işlemin ardından o işlem yeni işlemlerle desteklenmiyor ve zincir devam etmiyorsa bir sahtecilik olduğu ortaya çıkar ve bu işlem iptal edilir. Yani blockchain, kendi kontrolünü kendi sağlayan ve işlem devamlılığını esas alan bir yapıya sahiptir.

Elbette ki, bu piyasada da bazı siber korsanlar bulunabilir ve bazı siber hırsızlık olayları olmuş olabilir. Ancak, bu korsanların başarılı işlemlerinin pek çoğu incelendiğinde bu işlemlerin kullanıcı hatalarından doğan güvenlik zafiyetleri vesilesiyle doğduğu görülecektir. Blockchain sistemi, yapısı gereği, pek çok açıdan oldukça güvenli bir sistemdir.

3. Yüksek işlem hacmi

Bitcoin, kripto paralar arasında en eski ve itibarı en yüksek kripto para olması nedeniyle ticari işlemlerde de en çok tercih edilen sanal ödeme araçlarından biridir. Bu özelliği sayesinde BTC, çok yüksek işlem hacmine sahiptir.

Herhangi bir merkeze bağlı olmaması ve internet bulunan her yerde bulunabilmesi ile evrensel bir özellik gösteren Bitcoin, sadece birkaç tıklama ile ticari işlem gerçekleştirme özelliğine sahiptir. Bunu yapmak oldukça kolay olduğu için ticaret dünyasında Bitcoin karşılığı mal ve hizmet satışı yapan firma sayısı gün geçtikçe artmaktadır.

Ayrıca, Bitcoin çıktığında, arz olarak belirli bir sayı ile sınırlandırılmıştır. BTC üretimi Bitcoin mining denilen özel bir yöntem ile Bitcoin madencileri tarafından yapılmakta ve piyasada toplam 21 milyon BTC’nin işlem görmeye başladıktan sonra bunun son bulacağı bilinmektedir. Yani, Bitcoin 21 milyonluk sınırlı bir arza sahiptir ve bu durum da fiyatının gün geçtikçe ona olan taleple birlikte yükseleceğine işaret eder.

Dünya üzerinde her geçen gün daha çok firmanın BTC ile işlem yapması sonrası Bitcoin üzerinden yapılan işlemlerin hacmi 200 milyar Dolar civarında gerçekleşmektedir.

4. Adem-i Merkeziyet

Bitcoin’in blockchain teknolojisi sayesinde ortaya çıkan en önemli özelliği; özerk bir yapıya sahip olması; yani herhangi bir merkezi otorite tarafından yönetiminin yapılamamasıdır. Blockchain teknolojisini anlatırken bahsettiğimiz gibi, BTC platformunda bulunan herkes orada yapılan tüm işlemleri görebilir. Bu durum da tam şeffaflık sağlar ve kullanıcının kafasında bir soru işareti oluşmasını engeller. Ayrıca, reel paralar gibi herhangi bir merkez bankası bulunmadığından, BTC üzerinde oluşan bütün etkiler piyasa şartları dolayısıyla ortaya çıkmaktadır ve hiç kimse tarafından bunun kontrolü mümkün değildir.

Bu durum kripto sanal paralar arasında Bitcoin’e has bir özelliktir ve Bitcoin‘de ortaya çıkmıştır. Bitcoin’den sonra ortaya çıkan altcoinlerin hepsinin kurucusu bellidir ve bu şekilde o para üzerinde söz sahibi olan ve dolaylı bir şekilde politika belirleyecek olan bir merci vardır. Ancak, Bitcoin platformunun kurucusu Satoshi Nakamato’nun kim olduğunun hala belli olmaması sistemin tam anonim bir şekilde kalmasına yol açmış ve piyasayı adeta tam rekabet piyasası haline getirmiştir. BTC piyasasında tam adem-i merkeziyet koşulları hakimdir.

Bitcoin (BTC) Neden Hala Kripto Para Sisteminin En Değerlisi? isimli makale ilk olarak CoinAdam sitesinde yayınlanmıştır.

Ekleyen :Celal YıldırımTüm Yazıları İçin Tıklayınız

Bitcoin (BTC) Neden Hala Kripto Para Sisteminin En Değerlisi? - Yorumlar

YORUMLARINIZI PAYLAŞIN

 

Yapılan Yorumlar

SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları

RASTGELE İÇERİKLER

Kripto Para ve Blockchain Projelerine Yapılan Yatırımlar Artıyor Seri Hırsız Vinnik Hakkında Bir Yeni İddia Daha Facebook’un Libra’sı mı yoksa Bitcoin mi daha güvenilir? İşte çarpıcı sonuçlar 2019 Yılında Şimdiye Kadar Kaç Kripto Para Borsası Hacklendi ve Zarar Ne Kadar? “Milyon Dolarlık Bitcoin Bahsine Kimse Yanaşmıyor” WikiLeaks’e 24 Saatte Bitcoin (BTC) ile 20.000 Dolar Bağışlandı!

FACEBOOK'TA BİZ

Kripto Para

Kripto Para | Bitcoin ve Altcoin Dijital Para Portalı (Blockchain) - Tüm Hakları Saklıdır