Bitcoin

Ethereum

Ripple

Litecoin

BitcoinCash

NXT

EthereumClass

Dash

Monero

Zcash

Augur

Çin’in Madencilik Kartelleri Bitcoin Ağını Tehdit Ediyor

Ana Sayfa » GÜNCEL » Çin’in Madencilik Kartelleri Bitcoin Ağını Tehdit Ediyor
Çin’in Madencilik Kartelleri Bitcoin Ağını Tehdit Ediyor

© Reuters.  © Reuters.

Çin’in madencilik kartelleri Bitcoin ağını tehdit etmeye başladı. Öyle ki Çin artık Bitcoin merkeziyetsizliğine zarar verir hale geldi

Çin’in Madencilik Kartelleri Bitcoin Ağını Ele Geçirmiş DurumdaPrinceton ve Florida Üniversitelerinin ortaklaşa yaptıkları çalışma Çin’in Bitcoin’ ağı üzerindeki hakimiyetini gözler önüne serdi. Yapılan araştırmaya göre Dünya üzerinde gerçekleştirilen Bitcoin madencilik faaliyetlerinin dörtte üçü Çin’de gerçekleştiriliyor. Madencilik sektörünün bu kadar merkezileşmesi gelecek için potansiyel riskler taşıyor.

Bitcoin’in En Büyük Düşmanı Çin

Çalışma “Yükselen Tehlike Çin: Çin’in Bitcoin Etkisi Üzerine Analiz” üst başlığını taşıyor. Çalışmanın ana hedefi ise “Çin’in Bitcoin sistemindeki dominant rolünün güvenlik, stabilite ve geleceğine etkisini” araştırmak. Çin’in kendi kontrolü altında tuttuğu internet çerçevesi üzerindeki yetkileri ve bu yetkilerin Bitcoin ekosisteminin politik ve ekonomik büyüklüğüne olası etkileri korkutucu sonuçlar doğurabilir.

Çalışma Çin’i “Bitcoin’e karşı en büyük potansiyel risk” olarak tanımlayarak başlıyor. Devamında ise şu saptamaya yer veriyor: “Çin kripto para birimlerine karşı aleni düşmanca tavır takınmasıyla, yasaklamasıyla ve gidişatını etkileyebilecek güçlü argümanlara sahip olmasıyla göz önünde”

Araştırmanın sonuçlarına göre Bitcoin hash power’ın yani madencilik faaliyetlerinin %74’ü Çin merkezli madencilik havuzlarında yapılıyor. Böylesi yüksek bir oran Çin hükümeti tarafından Bitcoin ağına yapılacak olası bir saldırıda kaldıraç olarak kullanılabilir. Yani Çin hükümetinin Bitcoin ağının kalbi olan madencilik faaliyetleri üzerinde yıkıcı bir kudreti mevcut.

Madencilik Havuzu Sahiplerinin Kaderi Çin Hükümetinin EllerindeÜniversitelerin yayınladığı rapora göre Çin’deki bireysel madencilerin sayısı 2015’e göre yarı yarıya azaldı. Bu da madencilik havuzu sektörünün yükselişini gözler önüne seriyor. Daha korkutucu olan tespit ise: “Haziran 2018 itibariyle Dünya havuz madenciliğinin %80’i yalnızca 6 adet havuzda gerçekleştiriliyor. Bu 6 havuzun 5 tanesi Çin’li girişimciler veya Çin merkezli kurumsal şirketlerin elinde.

Her ne kadar madencilik havuzlarının yaptığı hash işlemleri Çin hükümeti tarafından birebir kontrol altında tutulamasa da havuz sahipleri Çin’in hükümlerini uygulamakla mükellef. Havuz sahipleri madencilerin girdi ve çıktı bilgilerini elinde bulunduruyor. Bu bilgiler ise doğrudan Çinli yetkililerin denetimi altında. Bu da devlete dolaylı da olsa bir yetki sağlamış oluyor.

%51 Saldırısı RiskiSonuç raporunda bahsi geçen risklerden biri de %51 Saldırısı riski. Madencilik faaliyetlerinin Çin’de fazlasıyla merkezileşmiş olması PoW algoritmasının başının belası %51 saldırısına kapı aralamış oluyor.

%51 Saldırısı Nedir? Okumak için Tıklayın

Raporda belirtildiği üzere “Çin halihazırda Bitcoin ağına yapılabilecek donanımlı ve yıkıcı saldırı silahlarını elinde bulunduruyor. Bitcoin ana felsefesi olan merkeziyetsizlik anlayışının tamamen zıddına olarak madencilik sektörünü ele geçirmiş durumda. Bitcoin ileride daha çok yaygınlık kazandığında Çin’in elinde gizli bir silahı olacak. Herhangi bir ülke Bitcoin kullanımından çıkar elde etmeye başladığında Çin bu ekonomik gücü yıpratacak yeterli donanıma şimdiden sahip.

Analizin Sonuçlarını İrdeleyen Aşağıdaki Programı İzleyebilirsiniz

KoinMedya AirDrop’una Katılmak İster Misiniz? Tek Yapmanız Gereken Aşağıdaki tweet’i RT etmek ve twitter hesabımıza takipçi olmak. İşte Bu Kadar Basit

Ekleyen :Celal YıldırımTüm Yazıları İçin Tıklayınız

Çin’in Madencilik Kartelleri Bitcoin Ağını Tehdit Ediyor - Yorumlar

YORUMLARINIZI PAYLAŞIN

 

Yapılan Yorumlar

SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları

RASTGELE İÇERİKLER

Çeçenistan, Avrasya Ekonomi Birliği Ülkeleri İçin Madencilik Havuzu Kuracak Roger Ver: Kripto Paraların Amacı İnsanları Bağımsızlaştırmak Olmalı Sessiz sedasız bir dev daha kripto sektöründen çekildi! Güney Kore Kripto Paralarla İlgili Altı Yasa Tasarısı Hazırladı KuCoin, “büyük indirim” ile Bitcoin satacak Rusya Milli Eğitim Bakanlığı, Sınavlarda Blockchain Kullanacak

FACEBOOK'TA BİZ

Kripto Para

Kripto Para | Bitcoin ve Altcoin Dijital Para Portalı (Blockchain) - Tüm Hakları Saklıdır